Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΗ πέψη στους κροκόδειλους

Η πέψη στους κροκόδειλους

Η πέψη στους κροκόδειλους. Είναι ιδιαίτερη και για αυτό εμάς μπορεί να μας φανεί περίεργο, ότι καταπίνουν πέτρες.

Η πέψη στους κροκόδειλους. Είναι ιδιαίτερη και για αυτό εμάς μπορεί να μας φανεί περίεργο, ότι καταπίνουν πέτρες.

Αυτό, βοηθάει πολύ στην πέψη τους και ελέγχει τον τρόπο που κολυμπούν μέσα στο νερό.

Τα δόντια τους δεν είναι σχεδιασμένα για να μασούν τροφή. Όταν πιάνουν τη λεία τους την καταπίνουν σε μία μάζα, ενώ αν αυτή η λεία ζει στη στεριά, τότε τη σέρνουν μέσα στο νερό για να την πνίξουν, προτού την καταπιούν.

Τότε είναι που χρειάζονται πέτρες, για να «αλέσουν» την τροφή στο στομάχι.

Οι κροκόδειλοι τρώνε, κυρίως, ψάρια, αμφίβια, καρκινοειδή, μαλάκια, πουλιά, ερπετά, θηλαστικά ξηράς και κατά καιρούς, μικρότερους κροκόδειλους.

Οι κροκόδειλοι έχουν τo πιο όξινο στομάχι από κάθε σπονδυλωτό. Μπορούν εύκολα να πέψουν τα οστά, τις οπλές και κέρατα.

Όταν έχει πιάσει το θήραμα, κλείνει το αορτικό τόξο, για να ξεπλύνει το αίμα που είναι φορτωμένο με διοξείδιο του άνθρακα. Η προκύπτουσα περίσσεια οξύτητα στην παροχή αίματός του, καθιστά πολύ πιο εύκολο για το βλεννογόνο του στομάχου να εκκρίνει περισσότερα οξέα και να διαλύσει ότι υπάρχει μέσα σε αυτό. Οι πέτρες βοηθούν στην σύνθλιψη των τροφών.

Κλαίνε, άραγε, οι κροκόδειλοι; Η φράση έχει αρχαιοελληνική προέλευση και βασίζεται σε μια κροκοδείλια τακτική προσέλκυσης των θυμάτων τους. Όταν θέλουν να  ξεγελάσουν, το θύμα τους καταστρώνουν ένα «έξυπνο, πλην όμως πονηρό» σχέδιο: κρύβονται και βγάζουν παράξενους ήχους, όμοιους με κλάμα παιδιού. Πάνω στην προσπάθεια αυτή, τρέχουν από τα μάτια τους άφθονα και χοντρά δάκρυα. Έτσι, με τέτοια ψεύτικα δάκρυα, ψεύτικο κλάμα, επιτυγχάνει το σκοπό του, την εύρεση της τροφής του. Όσοι, δηλαδή, τους ακούν ξεγελιούνται και τελικά, πιάνονται στα «ηχητικά» δίχτυα του θύτη κροκόδειλου, ο οποίος επιτίθεται, ξαφνικά και γεύεται τη λεία του.

Οι Αρχαίοι Έλληνες δε γνώριζαν τους κροκόδειλους. Οι μόνες φήμες γι’ αυτά τα ερπετά προέρχονταν από τους Φοίνικες εμπόρους, οι οποίοι, όταν έφταναν στα λιμάνια της αρχαίας Ελλάδας, διηγούνταν για εξωτικά πουλιά και ερπετά της χώρας τους και προκαλούσαν κατάπληξη, αλλά και τρόμο. Οι διηγήσεις για τους κροκόδειλους, μάλλον, τους έκαναν την πιο μεγάλη εντύπωση, γι’ αυτό ο αρχαίος φιλόσοφος και ποιητής του 6ου π. Χ. αιώνα και δάσκαλος του Πυθαγόρα, ο Φερεκύδης από τη Σύρο, έγραψε, κάποτε, το επίγραμμα: «Εάν η γη ήθελε να συλλάβει εκ των δακρύων της γυναικός, εκάστη ρανίς των θα εγέννα κροκόδειλον». Έτσι, έγιναν γνωστά τα δάκρυα του κροκοδείλου στην Αρχαία Ελλάδα και η φράση, από τότε, ταξιδεύει σε μας μέχρι σήμερα.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τα κατοικίδιά σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τα κατοικίδιά σας

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 12-1024x683.jpg

Διαβάστε, επίσης, παρόμοια άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Τα δόντια μπορούν να αναγεννηθούν

Παιδιά και ζώα

Δεν πρέπει να χορηγούνται αντιβιοτικά στα ζώα

Είναι υγιεινό να τρώτε την καρδιά από τα ζώα;

Τα ζώα σαν σύμβολα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ