Yποσχόμενη θεραπεία για τη λεμφοκυτταρική λευχαιμία. Aποτελείται από λίγα βήματα και απλά στάδια και θεωρείται αποτελεσματική.
Υποσχόμενη θεραπεία για τη λεμφοκυτταρική λευχαιμία
Μια ιδιαίτερα υποσχόμενη θεραπεία απέναντι στον καρκίνο, ανέπτυξαν επιστήμονες στην Αμερική.
Πρόκειται για μια πειραματική αντινεοπλασματική θεραπεία, που βασίζεται σε γενετικά μεταλλαγμένα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς.
Οι επιστήμονες με τη μέθοδο αυτή, κατάφεραν να σταματήσουν τη λεμφοβλαστική λευχαιμία, σε πέντε ασθενείς και την πλήρη εξαφάνιση των καρκινικών κυττάρων.
Αφού, αφαίρεσαν λευκά αιμοσφαίρια ή λευκοκύτταρα των ασθενών, οι ερευνητές εισήγαγαν σε αυτά ένα αντικαρκινικό γονίδιο. Έπειτα, τα εμφύτευσαν ξανά στο σώμα των ασθενών. Το αποτέλεσμα ήταν τα κύτταρα να εντοπίζουν και να καταστρέφουν αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα που κυκλοφορούσαν στο αίμα των ανθρώπων με λευχαιμία.
Η θεραπεία εφαρμόστηκε από τους ερευνητές του Κέντρου Καρκίνου «Μεμόριαλ Σλόαν – Κέτερινγκ» της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, όπως, συχνά, συμβαίνει, η λευχαιμία επανήλθε, καθώς, τα καρκινικά κύτταρα ανέπτυξαν την ικανότητα αντίστασης στα φάρμακα.
Οι υποτροπιάζοντες ασθενείς με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία Β κυττάρων, οι οποίοι αντιστέκονται πλέον στη χημειοθεραπεία, έχουν ιδιαίτερα κακή πρόγνωση μέσα λίγους μήνες από την υποτροπή, αλλά η νέα αντινεοπλασματική θεραπεία κατάφερε να σταματήσει τη νόσο και σε αυτές τις περιπτώσεις. Μετά τη στοχευμένη θεραπεία, οι τέσσερις από τους πέντε ασθενείς έκαναν μεταμόσχευση μυελού των οστών και από αυτούς, οι τρεις μέχρι σήμερα έχουν παραμείνει σε πλήρη ύφεση για διάστημα πέντε έως 24 μηνών, ενώ ένας ασθενής πέθανε από επιπλοκές άσχετες με τη νέα θεραπεία.
Ωστόσο, θα χρειαστεί και άλλος χρόνος για να δουν οι επιστήμονες την εξέλιξη των ασθενών και κατά πόσο η ύφεσή τους θα είναι μακροχροχρόνια ή ακόμα, αν θα υπάρξει τελικά οριστική θεραπεία. Επιπλέον, για να επιβεβαιώσουν τα συμπεράσματά τους, οι επιστήμονες θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές.
Η νέα τεχνική, που ήδη έχει δώσει υποσχέσεις και για τη χρόνια μορφή της λευχαιμίας, πιθανώς δεν επιφέρει πλήρη θεραπεία από μόνη της, αλλά μπορεί να αποτελέσει μια «γέφυρα», έως ότου οι ασθενείς κάνουν μια άλλη πιο ριζική θεραπεία, τη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων.
Η συγκεκριμένη επιθετική, σχετικά, σπάνια, μορφή καρκίνου σκοτώνει πάνω από το 60% των ενήλικων ασθενών (έναντι 10-20% των παιδιών).
Ήδη, φαρμακευτικές εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη νέα τεχνική, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, πιθανώς, επίσης και σε άλλες μορφές καρκίνου του αίματος και σε όγκους, όπως του προστάτη.
Η πονατινίμπη, για παράδειγμα (ponatinib) αναστέλλει την τυροσινική κινάση (Bcr-Abl). Το ένζυμο αυτό βρίσκεται σε ορισμένους υποδοχείς στην επιφάνεια των λευχαιμικών κυττάρων και συμμετέχει στην ενεργοποίηση της ανεξέλεγκτης διαίρεσης των κυττάρων. Η πονατινίμπη αναστέλλει τη δράση της Bcr-Abl και συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο στον έλεγχο της ανάπτυξης και εξάπλωσης των λευχαιμικών κυττάρων.
Πατήστε, εδώ, για να διαβάσετε περισσότερα για την πονατινίμπη
Βιβλιογραφία
newscientist.com
Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λευχαιμίες
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λευχαιμίες
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.
Διαβάστε, επίσης, παρόμοια άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Η πραγματική αιτία της παιδικής λευχαιμίας
Xρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία
Γονιδιακή θεραπεία και εμβόλια για τις αιματολογικές κακοήθειες