Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΜήπως έχετε μαύρα σφραγίσματα;

Μήπως έχετε μαύρα σφραγίσματα;

Μήπως έχετε μαύρα σφραγίσματα; Μάθετε γιατί τώρα δεν κυκλοφορούν τέτοιου είδους σφραγίσματα και ποιος είναι ο λόγος.

Αντικείμενο συζήτησης έχει γίνει, τα τελευταία χρονιά, η καταλληλότητα του οδοντιατρικού υλικού αμαλγάματος. Έχει χρησιμοποιηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες κατά κόρον στην έμφραξη κοιλοτήτων και μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει, τουλάχιστον, ένα μεταλλικό ή όπως συνηθίζεται να λέγεται από τους ασθενείς, «μαύρο» σφράγισμα.

Η περιεκτικότητα των σφραγισμάτων αμαλγάματος, περίπου 50%, σε υδράργυρο αποτελεί τον άξονα, γύρω από τον οποίο δημιουργήθηκε μεγάλο κύμα επιστημονικών συζητήσεων και διαμαχών, με αποκορύφωμα την Ευρωπαϊκή εκστρατεία Zero Mercury Campaign, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2005, ως μια μη κυβερνητική οργάνωση, με στόχο την κατάργηση της χρήσης υδράργυρου.

Ο υδράργυρος ανήκει στην κατηγορία των βαρέων μετάλλων και εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα ως μεθυλυδράργυρος. Η μη οικολογική διαχείριση του υλικού έχει ως αποτέλεσμα να μολύνονται οι υδροφόροι ορίζοντες και ως εκ τούτου να έχει βρεθεί αυξημένη περιεκτικότητα υδράργυρου σε ψάρια της Μεσογείου και σε είδη, όπως ο ξιφίας και ο τόνος.

Εκτός, όμως, από το ζήτημα της οικολογικής διαχείρισης του υλικού από ένα οδοντιατρείο, το οποίο αποτελεί αναμφισβήτητα μεγάλο κεφάλαιο, προκύπτουν και πιο άμεσες συνέπειες για τον ασθενή, όπως έδειξαν μελέτες των J.Mutter, J.Naumann, C.Sadigliani, H. Walach, G.Drasch και όπως δημοσιεύτηκε στο International Journal of Hygiene and Environmental Health #7, p.321 (2004). Συγκεκριμένα, εδείχθη πως είναι δυνατόν μικροποσότητες ατμών υδραργύρου να απελευθερώνονται από εμφράξεις αμαλγάματος κατά τη μάσηση ζεστών τροφών.

Ποιες είναι όμως οι τοξικές δράσεις του Υδραργύρου στο ανθρώπινο σώμα;

Ως βαρύ μέταλλο, ο υδράργυρος είναι δυνατόν να παρουσιάσει νευροτοξικές δράσεις. Συγκεντρώνεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορεί, μακροχρόνια, να προκαλέσει εκφυλιστικές βλάβες, όπως να επισπεύσει τα συμπτώματα του συνδρόμου Alzheimer’s, να δημιουργήσει μαθησιακές δυσκολίες, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, οφθαλμολογικές και κινητικές διαταραχές. Επίσης, ο υδράργυρος μπορεί και περνά από τη μητέρα στο έμβρυο, μέσω του πλακούντα.

Στη Σουηδία και τη Δανία, η χρήση του οδοντιατρικού αμαλγάματος υπολογίζεται ότι έχει περιοριστεί στο ελάχιστο, ενώ τα σύγχρονα υλικά έμφραξης, όπως οι σύνθετες ρητίνες (λευκά σφραγίσματα) καταλαμβάνουν πάνω από 90% των νέων περιστατικών έμφραξης.

Πολλοί οδοντίατροι υποστηρίζουν την πλήρη κατάργηση του αμαλγάματος ως οδοντιατρικού υλικού. Εσείς;

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα για την υγεία των δοντιών σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα για την υγεία των δοντιών σας

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι istockphoto-1275820740-612x612-1.jpg

Διαβάστε, επίσης, παρόμοια άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Δηλητηρίαση από υδράργυρο

Παγκοσμιοποίηση και καρκίνος

Οδοντικά εμφυτεύματα

Έγκλειστοι φρονιμίτες

Υγιή δόντια και ούλα

Υδράργυρος

Χρήσιμες πληροφορίες για το ζεόλιθο

Μην χρησιμοποιείτε υλικά με μέταλλα για να φτιάξετε τα δόντια σας

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΜάσκα για τις ευρυαγγείες
Επόμενο άρθροΜε κομμένη την ανάσα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο βενζόη

Αιθέριο έλαιο βενζόη. Τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο βενζόης ή μοσχολίβανου στην υγεία και οι εφαρμογές της στην ιατρική Αιθέριο έλαιο βενζόη ή μοσχολίβανο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ