Η μετατροπή του κακού λίπους σε καλό είναι εφικτή, καθώς, νέες έρευνες βρήκαν τον τρόπο για να μειωθεί το λίπος στο σώμα.
Μετατροπή του κακού λίπους σε καλό
Μηχανισμό, με τον οποίο τα κύτταρα του λευκού λίπους μετατρέπονται σε κύτταρα καφέ λίπους, ανακάλυψαν επιστήμονες του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης στην Ελβετία, σύμφωνα, με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature Cell Biology.
Στα θηλαστικά, γενικά και στους ανθρώπους, ειδικότερα, υπάρχουν κύτταρα καφέ και λευκού λίπους. Τα τελευταία λειτουργούν κυρίως ως «αποθήκες» ενέργειας, που γεμίζουν, όταν ο οργανισμός αφομοιώνει πολλές θερμίδες και το λίπος, αυτό, αποθηκεύεται με τη μορφή σταγονιδίων λιπιδίων, τα οποία το σώμα κινητοποιεί όταν χρειάζεται ενέργεια.
Από την άλλη, τα «καφέ» κύτταρα ειδικεύονται στο «κάψιμο» ενέργειας, με τη μορφή λίπους και σακχάρων, για να παράγουν θερμότητα. Τα νεογνά κατέχουν σημαντικές ποσότητες καφέ λίπους και το χρησιμοποιούν για να διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματός τους.
Πριν λίγα χρόνια, ανακαλύφθηκε ότι και οι ενήλικοι συνεχίζουν να έχουν καφέ λίπος και έκτοτε οι προσπάθειες των επιστημόνων έχουν εστιαστεί στο να αυξήσουν το καφέ («καλό») λίπος και να μειώσουν αντίστοιχα το λευκό («κακό») λίπος, έτσι, ώστε, ο οργανισμός να καίει πιο πολλές θερμίδες και να χάνει βάρος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρεμπόδιση της δραστηριότητας μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης στο λευκό λίπος πυροδοτεί το λίπος να αρχίσει να γίνεται μπεζ λίπος, ένα είδος λίπους μεταξύ λευκού και καφέ. Το μπλοκάρισμα της πρωτεΐνης για τη δημιουργία μπεζ λίπους προκαλεί τη θέρμανση των λιποκυττάρων και την καύση θερμίδων.
Oι άνθρωποι μπορούν να προσαρμοστούν στα κρύα περιβάλλοντα, σχηματίζοντας κύτταρα καφέ λίπους μέσα στις αποθήκες των κυττάρων του λευκού λίπους. Αυτά, τα «καφέ μέσα στα λευκά» κύτταρα είναι λιγότερο συχνά στα ζεστά περιβάλλοντα από ό,τι στα κρύα, ενώ, η προέλευση και ο τρόπος σχηματισμού τους παραμένουν αντικείμενο επιστημονικής διαμάχης.
Η νέα έρευνα έδειξε ότι αυτά τα κύτταρα δημιουργούνται μέσα στις «αποθήκες» των λευκών κυττάρων, από την μετατροπή μιας μερίδας των τελευταίων σε καφέ κύτταρα. Οι ερευνητές έκαναν πειράματα σε διάφορες συνθήκες θερμοκρασίας στο εργαστήριο και έδειξαν ότι, όταν έπεφτε η θερμοκρασία, οι συμμετέχοντες σχημάτιζαν καφέ (καλά) κύτταρα ανάμεσα στα λευκά (κακά). Όταν η θερμοκρασία ανέβαινε, αυτά τα καφέ κύτταρα γίνονταν πάλι λευκά.
Οι επιστήμονες θεωρούν πολύ πιθανό, ότι ένας μηχανισμός αυτόματης μετατροπής των κυττάρων του λίπους υπάρχει στους ανθρώπους, όταν πέφτει η θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Ο επόμενος στόχος είναι να βρεθούν τρόποι, ώστε αυτή η κυτταρική μετατροπή να γίνεται πλέον με ελεγχόμενο τρόπο, είτε με νέου τύπου φάρμακα, είτε μέσω της κατάλληλης διατροφής ή με άλλη μέθοδο, με τελικό σκοπό, την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Βιβλιογραφία
Nature Cell Biology
Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για την παχυσαρκία
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για την παχυσαρκία

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα προϊόντα για αδυνάτισμα
Διαβάστε, επίσης, παρόμοια άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Ο κίνδυνος ασθενειών ανάλογα με το σχήμα του σώματος
Πώς να αδυνατίσετε ενώ κοιμάστε
Πώς ο βηματομετρητής σας βοηθάει να χάσετε βάρος
Πώς να χάσετε βάρος χωρίς να κάνετε δίαιτα
Χρήσιμες συμβουλές για όσους είναι σε δίαιτα
Τα καλύτερα κόλπα για να χάσετε γρήγορα βάρος
Πώς αδυνάτισε η Ντόρα Μπακογιάννη