Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΒιολογία και γενετικήΔιάγνωση καρκίνου θυρεοειδούς

Διάγνωση καρκίνου θυρεοειδούς

Η διάγνωση καρκίνου θυρεοειδούς, πλέον, μπορεί να εφαρμοστεί με πιο αξιόπιστο τρόπο, μέσω μίας νέας μεθόδου.

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Μολονότι, το FNA-Fine-Needle Aspiration-παρακέντηση με λεπτή βελόνη θεωρείται, σήμερα, ότι είναι το καλύτερο αρχικό διαγνωστικό τεστ για την αξιολόγηση οζιδίου του θυρεοειδούς, δεν μπορεί, πάντα, να διακρίνει τους καλοήθεις από τους κακοήθεις όγκους και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος διασποράς των καρκινικών κυττάρων.

Για να αντιμετωπιστεί, αυτό, μία ελληνική ερευνητική ομάδα, με επικεφαλή τον Δρ. Σωτήρη Νικολόπουλο Μοριακό, Ογκολόγο, ανέπτυξε μια μοριακή δοκιμασία θυρεοειδούς, που δοκιμάζει, τόσο την έκφραση των γονιδίων σε καρκινικούς ιστούς του θυρεοειδούς, καθώς και την παρουσία της τυχόν μετάλλαξης BRAF V600E.

Η ερευνητική ομάδα του Δρ. Σωτήρη Νικολόπουλου χρησιμοποίησε μια ομάδα 102 ασθενών, 88 γυναίκες και 14 άνδρες, ηλικίας 46,6 + / – 15 ετών, που έπασχαν από οζώδη ή πολυοζώδη, μη τοξική βρογχοκήλη. Σε αυτούς τους ασθενείς έγινε FNA, καθοδηγούμενο με υπερηχογράφημα. Ιστός, που πάρθηκε με τη βελόνα με 2 παρακεντήσεις, χρησιμοποιήθηκε για κυτταρολογική εξέταση. Μια τρίτη αναρρόφηση μεταφέρθηκε σε σωλήνα, που περιέχει νουκλεϊκά οξέα, ως ρυθμιστικό σταθεροποίησης. Έγινε έλεγχος μοριακής υπογραφής για 9 γονίδια, που κωδικοποιούν 8 υποδοχείς της κυτταρικής επιφάνειας και έλεγχος, για τυχόν παρουσία της μετάλλαξης BRAF V600E, με ποσοτική PCR πραγματικού χρόνου. Η εξέταση μπορεί να γίνει και με υγρή βιοψία (περιφερικό αίμα).

Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά…

Μια θετική μοριακή υπογραφή των 9-γονιδίων παρουσιάστηκε σε 20 περιπτώσεις (19%). Συμφωνία, μεταξύ της υπογραφής των γονιδίων και της κυτταρολογικής εκτιμήσεως βρέθηκε σε 102 από 105 οζίδια (97%). Τρεις περιπτώσεις (15,7% του συνόλου των θετικών περιπτώσεων) ήταν θετικά για κακοήθεια με την υπογραφή γονιδίων και αρνητικά με τα κυτταρολογικά κριτήρια. Ωστόσο, 3 περιπτώσεις βρέθηκαν θετικές για κακοήθεια μετά την επέμβαση και αυτό, δείχνει την αξία της μοριακής εκτίμησης. Έχει επικυρωθεί αυτή η μοριακή υπογραφή των γονιδίων με χειρουργικά δείγματα από 29 θυρεοειδεκτομές. Η BRAF V600E μετάλλαξη ήταν απούσα, μόνο σε μία περίπτωση θετικής βιοψίας.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 6-20.jpg

Το Συμπέρασμα…

Η μοριακή υπογραφή είναι ένα εργαλείο απαραίτητο, για τον ακριβή προσδιορισμό της παρουσίας ή της απουσίας της κακοήθειας σε FNA θυρεοειδούς. Η μεθοδολογία, αυτή, θα ενισχύσει την διάγνωση σε οζίδια του θυρεοειδούς, ιδιαίτερα σε εκείνες τις περιπτώσεις, στις οποίες είναι απαραίτητο να επιλυθούν αβεβαιότητες.

Η παρούσα πρωτοποριακή και χρήσιμη, για την εξατομικευμένη θεραπεία σε οζώδη βρογχοκήλη, παρουσιάστηκε στο 82ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας θυρεοειδικών παθήσεων.

Το θετικό είναι ότι μπορεί να αποφευχθεί η παρακέντηση θυρεοειδούς με την υγρή βιοψία αίματος!

Βιβλιογραφία

Tsoumalis G., et. all., Center for Molecular Analysis and Research SA, Agrinio, Greece “A 9-gene molecular signature enhances diagnosis of thyroid nodular goiter”, 82ND ANNUAL MEETING OF THE ATA, 19-23 SEP, 2012.

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Τα καλύτερα βιολογικά συμπληρώματα διατροφής για την αντιμετώπιση του καρκίνου

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 7-2.jpg

Διαβάστε, επίσης, παρόμοια άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Θυρεοειδικές παθήσεις

Διαφοροδιάγνωση λεμφαγγειακής καρκινωμάτωσης

Ο καρκίνος θυρεοειδούς θεραπεύεται

Καινοτομίες για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου

Καρκίνος θυρεοειδούς και κάνναβη

Το πέρασμα στην εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου

Η θεραπεία του καρκίνου στα παιδιά πρέπει να είναι εξατομικευμένη

Χρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο θυρεοειδούς

Συμπτώματα, διάγνωση και σταδιοποίηση του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου

www.emedi.gr 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ