Μόλυνση του περιβάλλοντος και διατροφή. Ένα ζήτημα, το οποίο μας απασχολεί όλους, καθώς, μας επηρεάζει άμεσα.
Είναι γεγονός, ότι ο μέσος όρος ζωής αυξήθηκε πολύ. Βέβαια, ζούμε πολύ, αλλά ταυτόχρονα, νιώθουμε άρρωστοι, χωρίς να έχουμε τίποτα ή είμαστε άρρωστοι, χωρίς να ξέρουμε τι έχουμε.
Όλες αυτές, οι βιολογικές αντιθέσεις οφείλονται στο μεγαλύτερο ποσοστό, στη μόλυνση του περιβάλλοντος.
Οι ρύποι
Οι ρύποι είναι οι τοξίνες και οι χημικές ουσίες.
Οι τοξίνες παράγονται από άλλους ζωντανούς οργανισμούς (μικροοργανισμοί, ζώα, φυτά) και διοχετεύονται στο περιβάλλον, μέσω των μεταβολικών υποπροϊόντων ή με τη μεταθανάτια αποικοδόμηση των ιστών τους.
Οι χημικές ενώσεις παρασκευάζονται από τον άνθρωπο και είναι πολλές και διάφορες, όπως φάρμακα, βιομηχανικά απόβλητα, εντομοκτόνα, ατμοσφαιρικοί ρύποι κ.α.
Οι ρύποι μπαίνουν στο σώμα μας, από το στόμα με την τροφή και το νερό, με την αναπνοή και μέσω του δέρματος. Διαπερνούν τον πλακούντα και περνούν στο γάλα, κατά το θηλασμό.
Η πρόσληψη των ρύπων, μέσω των τροφών, είναι η σημαντικότερη οδός έκθεσης του ανθρώπου στις χημικές ουσίες του περιβάλλοντος και κυρίως, στα βαρέα μέταλλα και στους οργανικούς ρύπους ανθεκτικής χημικής δομής. Οι ρύποι αυτοί μπορεί να αποβληθούν με τα ούρα, τα κόπρανα, την αναπνοή και τον ιδρώτα, αλλά μπορεί να παραμείνουν στο σώμα μας για μεγάλα χρονικά διαστήματα αποθηκευμένοι σε ιστούς και όργανα.
Νοσήματα που προκαλούνται από ρύπους του περιβάλλοντος
-Στείρωση.
-Ατελής ανάπτυξη γεννητικών οργάνων.
-Ψυχικά προβλήματα.
-Διαταραχές συμπεριφοράς.
-Μαθησιακές δυσκολίες.
-Χρόνια σπειραματονεφρίτιδα.
-Ηπατική βλάβη.
-Βρογχικό άσθμα.
-Αλλεργίες.
-Καρκίνος από γονιδιακές μεταλλάξεις.
-Πνευμονική ίνωση.
-Δερματοπάθειες.
Οι οργανικοί ρύποι, που είναι ανθεκτικοί και μπορούν να παραμένουν στο περιβάλλον για 100 ή περισσότερα χρόνια και να ανακυκλώνονται στην διατροφική αλυσίδα, χωρίς να αποικοδομούνται, είναι: διοξίνες, φουράνες, PCBs-Polychlorinated biphenyls, Aldrin, Chlordane, DDT-Dichlorodiphenyltrichloroethane, Dieldrin, Endrin, Heptachlor, HCB-Hexachlorobenzene-Εξαχλωροβενζόλιο, Mirex, Toxaphene.
Η μόλυνση του αέρα
Τους ρύπους του αέρα τους μυρίζουμε και τους βλέπουμε.
Οι ρύποι του αέρα προέρχονται από τις μηχανές εσωτερικής καύσης, όπως τα αυτοκίνητα και από τη βιομηχανία. Επίσης, συμμετέχουν και οι πτητικοί ανθεκτικοί οργανικοί ρύποι.
Οι μηχανές εσωτερικής καύσης δίνουν διοξείδιο του αζώτου, μονοξείδιο του άνθρακα, μόλυβδο, υδρογονάνθρακες και μόρια διαμέτρου <10μ.
Η βιομηχανική μόλυνση δίνει καπνό, οξείδια του θείου και πολυχλωριωμένους υδρογονάνθρακες.
Με το ηλιακό φως και τις υψηλές θερμοκρασίες καταλύουν τους ρύπους αυτούς και σχηματίζεται το όζον και όξινα πτητικά μόρια. Έτσι, σχηματίζεται το φωτοχημικό νέφος.
Ο μόλυβδος ασκεί τοξική δράση στο έμβρυο, προκαλεί μείωση της ευφυΐας, καθυστέρηση της ανάπτυξης, βαρηκοΐα, υπέρταση και στείρωση.
Τα ραδιενεργά ισότοπα (I131, Sr90, Cs13, K40 και πολλά άλλα) προκαλούν καρκίνο, λευχαιμία, στείρωση, διαταραχή ανάπτυξης του εμβρύου και άμεσο θάνατο.
Οι διοξίνες προκαλούν ηπατοπάθειες, ορμονικές διαταραχές, δίδυμες κυήσεις, πολυνευρίτιδες, καρκίνο και διαταραχή ανάπτυξης του εγκεφάλου στα έμβρυα.
Οι ομάδες πληθυσμού που είναι ευαίσθητες στους ατμοσφαιρικούς ρύπους είναι οι υπερήλικες, τα παιδιά, οι πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα, οι πάσχοντες από καρδιακά νοσήματα, οι εγκυμονούσες, οι καπνιστές, οι αθλητές που καταναλώνουν περισσότερο αέρα και επομένως, περισσότεροι ρύποι μπαίνουν στον οργανισμό τους και όσοι ζουν σε μεγάλες πόλεις με φωτοχημικό νέφος.
Η ασπίδα, κατά των βλαπτικών επιδράσεων της ρύπανσης του περιβάλλοντος, είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες της διατροφής μας.
Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και τα καροτινοειδή (άλφα καροτίνη, βήτα καροτίνη, λυκοπένιο, βήτα κρυπτοξανθίνη και ζεαξανθίνη).
Προστασία κατά των ρύπων προσφέρουν και τα ω 3 λιπαρά οξέα 500 mg ανά ημέρα, που βρίσκονται στα ψάρια. Σε καρδιολογικά προβλήματα, η δόση πρέπει να διπλασιάζεται.
Οι δόσεις που απαιτούνται είναι περίπου 1000 mg για την βιταμίνη C και 100mg για τη βιταμίνη Ε.
Όταν δεν προσλαμβάνονται με τις τροφές οι αντιοξειδωτικές ουσίες πρέπει να προσλαμβάνονται με τη μορφή συμπληρωμάτων.
Η δράση τους, στην πρόληψη των χρόνιων πνευμονοπαθειών, των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου είναι αποδεδειγμένη.
Οι βιταμίνες, αυτές, βρίσκονται σε αφθονία στα φρέσκα και ωμά χόρτα, στις σαλάτες, στα φρούτα, στα εσπεριδοειδή και το ελαιόλαδο που είναι τρόφιμα της Μεσογειακής Διατροφής.
Υψηλής ποιότητας βιταμίνη C για αποτοξίνωση
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε την κατάλληλη βιταμίνη C για αποτοξίνωση
Υψηλής ποιότητας αντιοξειδωτικό και αποτοξινωτικό συμπλήρωμα διατροφής
Τα καλύτερα βιολογικά σκευάσματα διατροφής για εσάς και τις οικογένειές σας
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά σκευάσματα
Διαβάστε, επίσης, παρόμοια άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Τι μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι για τον μόλυβδο
Οι κίνδυνοι από τα μεταλλαγμένα
Η βιταμίνη C καταπολεμά το οξειδωτικό stress
Προστατεύστε τα κύτταρά σας από τις τοξίνες