Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Μυρμήγκιασμα

Το μυρμήγκιασμα οφείλεται στη λανθασμένη στάση σώματος και στην ανεπαρκή αιματική κυκλοφορία στα άκρα του σώματος.


Σχεδόν πάντα, το μυρμήγκιασμα προκαλείται από την ανεπαρκή αιμάτωση μιας περιοχής του σώματος ή από την πίεση ενός νεύρου. Μπορεί, για παράδειγμα, να το πάθει κάποιος, όταν στον ύπνο του πλακώσει το χέρι του ή όταν χτυπήσει τον αγκώνα του.

Άρα, το μυρμήγκιασμα, συνήθως, μπορεί να προκαλείται από μια λάθος στάση του σώματος. Στην περίπτωση αυτή, η αλλαγή της στάσης του σώματος αποκαθιστά την κυκλοφορία και η ενόχληση υποχωρεί άμεσα.

Το μούδιασμα και η μυρμηκίαση περιγράφονται από τους ασθενείς ως τσιμπήματα, σφιξίματα, σουβλιές, στρίψιμο, τράβηγμα, κάψιμο, ηλεκτρισμός, ακαθόριστα τοπικά αισθήματα. Ιατρικώς, τα αισθήματα αυτά είναι γνωστά ως δυσαισθησίες, παραισθησίες, μυρμηγκίες.

Οι κύριοι μηχανισμοί πρόκλησης είναι η αλλοίωση της σύστασης των ιστών, η κακή αιμάτωση της περιοχής του σώματος και η πίεση κάποιου νεύρου, όπου εμφανίζονται τα συμπτώματα και οι αισθητικές βλάβες.

Παροδικά συμπτώματα, μπορεί να εμφανιστούν σε φυσιολογικά άτομα σε αρκετές περιπτώσεις, όπως μετά από έκθεση σε πολύ έντονο ψύχος, μετά από παρατεταμένη μηχανική παρακώλυση της ροής του αίματος, όταν πιέζεται το χέρι από σφιχτό περιβραχιόνιο κλπ, σε έντονη ψυχική φόρτιση.

H αυτόματη έκλυση των συμπτωμάτων, μπορεί να οφείλεται σε άγχος, σε νευρολογικές διαταραχές ή παθήσεις των οστών, που παρακωλύουν την πορεία των νεύρων, σε γενικά παθολογικά σύνδρομα, σε συστηματικές παθολογικές παθήσεις ή ψυχογενή σύνδρομα.

Κατά την ιατρική εξέταση, θα διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αντικειμενικώς διαπιστούμενες αισθητικές διαταραχές, ελλείμματα νευρολογικού τύπου, ή τοπικές διαταραχές αιμάτωσης.

Η ιατρική εξέταση στο ιατρείο περιλαμβάνει απλές δοκιμασίες για την αξιολόγηση της ακεραιότητας των αισθητικών οδών, που είναι υπεύθυνες για την αίσθηση του πόνου, της δόνησης, της αφής, της πίεσης, της αίσθησης της θέσης, της ισορροπίας, της θερμοκρασίας. Κατά την διάρκεια της ιατρικής εξέτασης, γίνονται απλές δοκιμασίες για την αξιολόγηση, γενικότερα, της θέσης του σώματος, όπως η δοκιμασία βάδισης με κλειστά μάτια. Εάν δεν διαπιστωθούν αντικειμενικώς υποκείμενες τοπικές βλάβες ή βλάβες των αντίστοιχων νευρικών οδών ή πιθανό εξελισσόμενο εγκεφαλικό επεισόδιο, ενδέχεται να απαιτηθεί εργαστηριακός έλεγχος προς την κατεύθυνση γενικών παθολογικών συνδρόμων, επίπεδα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, γενικές ενδοκρινολογικές εξετάσεις, ειδικές εξετάσεις για αγγειακά νοσήματα κλπ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, που τα συμπτώματα εντοπίζονται στο θώρακα ή στα άνω άκρα μπορεί να πρόκειται για εξελισσόμενη πάθηση του μυοκαρδίου και να απαιτηθεί καρδιογράφημα ή άλλες εξετάσεις.

Επί οξείας εμφάνισης συμπτωμάτων, επιβάλλεται πάντοτε επείγουσα ιατρική εξέταση προς αποκλεισμό εξελισσόμενου εγκεφαλικού ή καρδιολογικού επεισοδίου. Η σωστή αξιολόγηση είναι απαραίτητη στο μούδιασμα, για το σχεδιασμό της θεραπείας.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 7-20-1024x683.jpg

Κάποιες φορές, ειδικά αν επαναλαμβάνεται συχνά το μυρμήγκιασμα, μπορεί να αποκαλύπτει, κάποιο πρόβλημα:

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, λόγω πίεσης του μέσου νεύρου από επανειλημμένους τραυματισμούς στον καρπό ή από μια επαναλαμβανόμενη εργασία με το χέρι, όπως η πληκτρολόγηση, η κομμωτική κ.α. Το μυρμήγκιασμα, που είναι στο ένα χέρι συνήθως, είναι πιο έντονο τη νύχτα και το πρωί, εμφανίζεται στον αντίχειρα, το δείκτη, το μέσο και ένα τμήμα του παράμεσου. Με το πέρασμα του χρόνου, τα δάχτυλα χάνουν και τη δύναμή τους, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται κάποιος να πιάσει αντικείμενα. Η διάγνωση γίνεται με το ηλεκτρομυογράφημα και αντιμετωπίζεται με επέμβαση στο τμήμα βραχείας νοσηλείας, με τοπική αναισθησία, όπου το νεύρο απελευθερώνεται από το σύνδεσμο του καρπού και μειώνεται η συμπίεσή του. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος υποτροπής.

-Σακχαρώδης Διαβήτης, όπου το μυρμήγκιασμα παρατηρείται στα χέρια και στα πόδια. Ο σακχαρώδης διαβήτης, μακροχρόνια, προκαλεί περιφερική νευροπάθεια. Τα μυρμηγκιάσματα εμφανίζονται σε χέρια και πόδια, σαν ένα είδος γαντιού ή κάλτσας, συνδέονται με απώλεια ή μεταβολή της ευαισθησίας και μπορούν να εκδηλωθούν, συνήθως, χρόνια μετά την εγκατάσταση του διαβήτη. Η διάγνωση γίνεται με ειδικές εξετάσεις αίματος και η αντιμετώπιση γίνεται με τη σωστή ρύθμιση του σακχάρου με δίαιτα, άσκηση και με αντιδιαβητικά φάρμακα, καθώς και φάρμακα που δυναμώνουν το νευρικό σύστημα, όπως η ακετυλοκαρνιτίνη.

Σπονδυλοαρθροπάθεια, που είναι εκφυλιστική ασθένεια της σπονδυλικής στήλης. Αυτή προκαλεί το σχηματισμό οστεοφύτων, δηλαδή οστέινων εξογκωμάτων, που ξεκινούν από τους προσβεβλημένους σπονδύλους και πιέζουν το νωτιαίο μυελό ή κάποιο από τα νεύρα του πλέγματος. Όταν εντοπίζεται στον αυχένα ονομάζεται αυχενική σπονδυλοαρθροπάθεια και στην περίπτωση αυτή, το μυρμήγκιασμα εντοπίζεται στο άκρο του χεριού, αλλά ακτινοβολεί μέχρι τον ώμο ή ανάμεσα από τις ωμοπλάτες και επιδεινώνεται από ορισμένες στάσεις του σώματος. Η διάγνωση γίνεται με απεικονιστικό έλεγχο (ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης και αξονική ή μαγνητική τομογραφία). Αντιμετωπίζεται με φυσιοθεραπεία, διατατικές ασκήσεις και μασάζ και όταν υπάρχει μετατόπιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου χειρουργικά. Κι εδώ, πάντα, υπάρχει ο κίνδυνος υποτροπής.

Αίτια μυρμηγκιάσματος ή παραισθησίας:

  • Παραμονή στην ίδια θέση για παρατεταμένη περίοδο.
  • Τραυματισμός νεύρου.
  • Πίεση στα νωτιαία νεύρα, όπως η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου.
  • Πίεση στα περιφερικά νεύρα από αγγεία, όγκους, ουλές ή λοίμωξη.
  • Λοίμωξη από έρπητα ζωστήρα.
  • Έλλειψη αιμάτωσης μιας περιοχής εξαιτίας αθηροσκλήρωσης (διαλείπουσα χωλότητα) ή από κρυοπαγήματα.
  • Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (πίεση σε ένα νεύρο του καρπού).
  • Διαβήτης.
  • Ημικρανίες.
  • Πολλαπλή σκλήρυνση.
  • Επιληπτικές κρίσεις.
  • Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Παροδικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Υποθυρεοειδισμός.
  • Φαινόμενο Raynaud.
  • Ηλεκτρολυτικές διαταρχές.
  • Έλλειψη βιταμίνης Β12 ή άλλης βιταμίνης του συμπλέγματος Β.
  • Χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων.
  • Τοξική νευρική βλάβη εξαιτίας μολύβδου, αλκοόλ ή καπνού.
  • Ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.

Υψηλής ποιότητας βιταμίνη Β12 για τις αιμωδίες

Πατήστε, εδώ για να παραγγείλετε την υψηλής ποιότητας και μεγάλης βιοδιαθεσιμότητας βιταμίνη Β12

Bioav B12 Methyl EMEDI® 60 caps

Τα καλύτερα βιολογικά σκευάσματα για τα μουδιάσματα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα σκευάσματα για τα μουδιάσματα

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 5-2.jpg

Διαβάστε, επίσης, παρόμοια άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Κρυοπαγήματα

Αραχνοειδίτιδα

Ινομυαλγία

Νόσος Buerger

Εγκεφαλική αιμορραγία

Δηλητηρίαση από υδράργυρο

Αυχενικό σύνδρομο

Yπασβεστιαιμία

Σκλήρυνση κατά πλάκας

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΜυϊκές κράμπες
Επόμενο άρθροΜυρμηγκιές
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ