Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Ο υποθάλαμος

Ο υποθάλαμος. Ο υποθάλαμος και οι λειτουργίες του. Ο υποθάλαμος είναι τμήμα του εγκεφάλου που βρίσκεται πάνω από την υπόφυση.

Ο υποθάλαμος είναι τμήμα του εγκεφάλου που βρίσκεται πάνω από την υπόφυση και συνδέεται με αυτή με τα πυλαία αγγεία.

Έχει αμφίδρομες οδούς επικοινωνίας με όλα τα επίπεδα του μεταιχμιακού συστήματος.

Με τη σειρά τους, ο υποθάλαμος και τα στενά συνδεδεμένα μαζί του στοιχεία, αποστέλλουν σήματα προς τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις:

•           Στο εγκεφαλικό στέλεχος και κυρίως, προς τις δικτυωτές περιοχές του μέσου εγκεφάλου, της γέφυρας και του προμήκους.

•           Σε πολλές ανώτερες περιοχές του μέσου και ανώτερου εγκεφάλου και ιδιαίτερα προς τον πρόσθιο οπτικό θάλαμο και το μεταιχμιακό φλοιό.

•           Στο μίσχο της υπόφυσης, για τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους των εκκριτικών λειτουργιών τόσο του πρόσθιου όσο και του οπίσθιου λοβού της υπόφυσης.

Με αυτό τον τρόπο, ο υποθάλαμος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες απαγωγές οδούς ελέγχου του μεταιχμιακού συστήματος. Από αυτόν ελέγχονται οι περισσότερες από τις φυτικές (λειτουργίες του αυτόνομου νευρικού συστήματος) και ενδοκρινικές λειτουργίες του σώματος, καθώς, επίσης και πολλές πτυχές της συναισθηματικής συμπεριφοράς του ατόμου.

Ο υποθάλαμος παίζει ουσιαστικό, αλλά όχι αποκλειστικό, ρόλο στις φυτικές και τις ενδοκρινικές λειτουργίες, καθώς και σε διάφορα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς.


Συνοπτικά, ότι λειτουργίες του υποθαλάμου είναι:

•           ρύθμιση του καρδιαγγειακού συστήματος

•           ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος

•           ρύθμιση της ποσότητας νερού στο σώμα, μέσω της δημιουργίας του αισθήματος της δίψας και μέσω του ελέγχου αποβολής του νερού από τα ούρα

•           ρύθμιση της συσταλτικότητας της μήτρας

•           ρύθμιση της έκθλιψης γάλακτος από τους μαστούς

•           ρύθμιση του γαστρεντερικού σωλήνα και της πρόσληψης τροφής

•           επίδραση του υποθαλάμου στην υπόφυση

Μεγάλη σημασία έχει ο υποθάλαμος στη συναισθηματική συμπεριφορά ζώων και ανθρώπων.

Έτσι:

•           Με τον ερεθισμό του έξω τμήματος του υποθαλάμου προκαλείται αύξηση του γενικού επιπέδου δραστηριότητας του ζώου, το οποίο, σε μερικές περιπτώσεις, φτάνει μέχρι την έκδηλη οργή ή μανία και πάλη.

•           Με τον ερεθισμό του μέσου κοιλιακού πυρήνα και της γύρω περιοχής, προκαλείται κατάσταση ηρεμίας και γαλήνης.

•           Με ερεθισμό της λεπτής ζώνης του περικοιλιακού πυρήνα προκαλείται αίσθημα φόβου, καθώς και αντιδράσεις τιμωρίας.

•           Από ερεθισμό διαφόρων τμημάτων του υποθαλάμου προκαλείται γενετήσια διέγερση.

•           Οι νευροδιαβιβαστές που ελέγχουν τον υποθάλαμο είναι: ντοπαμίνη, νορεπινεφρίνη, ακετυλοχολίνη, γάμμα αμινοβουτυρικό οξύ και σεροτονίνη.


Παράγοντες που εκκρίνονται από τον υποθάλαμο είναι:

•           Η ορμόνη η διεγείρουσα την έκλυση της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (Thyrotropin-releasing hormone ή TRH (Διεγείρει και την έκκριση προλακτίνης)

•           Η ορμόνη διεγείρουσα την έκλυση της γοναδοτρόπου ορμόνης (Gonadotropin Releasing Hormone LHRH) που διεγείρει την έκκριση της LH & FH. Η ορμόνη απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης αναγκάζει την υπόφυση στον εγκέφαλο να παράγει και να εκκρίνει τις ορμόνες: ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH-luteinizing hormone) και ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH-follicle-stimulating hormone). Στους άνδρες, αυτές οι ορμόνες αναγκάζουν τους όρχεις να παράγουν τεστοστερόνη. Στις γυναίκες, αναγκάζουν τις ωοθήκες να παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη.

•           H oρμόνη η διεγείρουσα την έκλυση της κορτικοτρόπου ορμόνης (Corticotropin releasing factor-CRF) που προκαλεί έκλυση ACTH-Adrenocorticotropic hormone-Παράγοντας έκλυσης κορτικοτροπίνης. Η ACTH ρυθμίζει την παραγωγή κορτιζόλης και ανδρογόνων. Οι ασθένειες που σχετίζονται με την ACTH περιλαμβάνουν τη νόσο του Addison, το σύνδρομο Cushing και τη νόσο Cushing.

•           Για την αυξητική ορμόνη και την προλακτίνη, ο υποθάλαμος παράγει ανασταλτικούς παράγοντες, όπως, τη σωματοστατίνη που αναστέλλει την έκκριση της αυξητικής ορμόνης, της ινσουλίνης, της γλυκαγόνης και της γαστρίνης. Αναστέλλει, επίσης, την έκλυση TSH-Thyroid-stimulating hormone & TRH-Thyrotropin-releasing hormone-ορμόνη απελευθέρωσης θυρεοτροπίνης.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Τι είναι ο θάλαμος του εγκεφάλου

Ντοπαμίνη

Πώς να διαλογίζεστε με Binaural Beats MP3s

Δίκτυο αγάπης

Τι κάνει η ντοπαμίνη στον οργανισμό μας;

Νορεπινεφρίνη

Οι αρνητικές συνέπειες της κορτιζόλης

Ανεπάρκεια του φλοιού των επινεφριδίων

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ