Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςAntistress ΘεραπείεςΠώς να διαλογίζεστε με Binaural Beats MP3s

Πώς να διαλογίζεστε με Binaural Beats MP3s

Πώς να διαλογίζεστε με Binaural Beats MP3s. Ενδιαφέρουσα εναλλακτική μέθοδος με τεχνολογία ήχου για το άγχος και όχι μόνο

Binaural beats ή ήχοι Binaural είναι  μια τεχνολογία ήχου που βοηθάει στην χαλάρωση, στο διαλογισμό, στη δημιουργικότητα και στην αποβολή του άγχους.

Όταν δύο τόνοι συγκεκριμένων συχνοτήτων παίζονται μέσω ακουστικών, ο εγκέφαλος μπορεί να μπερδευτεί και να παράγει το δικό του φανταστικό τόνο, μια τρισδιάστατη ψευδαίσθηση ήχου που ακούγεται μόνο μέσα στο κεφάλι του ακροατή, ένας τρίτος τόνος. 

Οι συχνότητες που παράγονται από αυτό το φαινόμενο είναι γνωστές ως Binaural Beats-διφωνικοί παλμοί.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο εγκέφαλος δεν έχει συνηθίσει να ακούει συχνότητες σε κάθε αυτί τόσο κοντά μεταξύ τους και με τόση ένταση. Αυτοί οι ήχοι δεν απαντούν στη φύση και έτσι ένας μηχανισμός στον εγκέφαλό μας δεν έχει εξελιχθεί για να τους καταλάβουμε.

Η επίδραση στα εγκεφαλικά κύματα εξαρτάται από τη διαφορά στις συχνότητες του κάθε τόνου. Για παράδειγμα, εάν 300 Hz μεταδίδονται στο ένα αυτί και 310 στο άλλο, τότε ο binaural ήχος θα έχει συχνότητα 10 Hz.

Ο εγκέφαλος παράγει ένα φαινόμενο με παλμούς χαμηλής συχνότητας όταν δύο τόνοι σε ελαφρώς διαφορετικές συχνότητες παρουσιάζονται χωριστά σε κάθε ένα από τα αυτιά ενός ατόμου που χρησιμοποιεί στερεοφωνικά ακουστικά. Ένας τόνος θα γίνει αντιληπτός, όταν οι δύο τόνοι αναμειγνύονται με φυσικό τρόπο, από τον εγκέφαλο.

Οι συχνότητες των ήχων πρέπει να είναι κάτω από 1000 hertz για να είναι αισθητοί.  Η διαφορά μεταξύ των δύο συχνοτήτων πρέπει να είναι μικρή (λιγότερο από ή ίση με 30 Hz). Διαφορετικά, οι δύο τόνοι θα ακουστούν χωριστά, και δεν θα γίνει αντιληπτός ο ήχος ως Binaural.

Οι Binaural beats ενδιαφέρουν τους νευροφυσιολόγους που διερευνούν την αίσθηση της ακοής.

Οι Binaural beats επηρεάζουν τον εγκέφαλο με πληροφορίες μέσω των εγκεφαλικών κυμάτων για να παρέχουν οφέλη για την υγεία, όπως στον έλεγχο του πόνου.

Για τον εντοπισμό του ήχου, το ανθρώπινο ακουστικό σύστημα αναλύει τις χρονικές διαφορές μεταξύ των ήχων στα δύο αυτιά μέσα σε μικρές περιοχές συχνοτήτων, που ονομάζονται κρίσιμες ζώνες ήχου. Για συχνότητες κάτω των 1000 – 1500  hertz οι διαφορές χρόνου αξιολογούνται από τις διαφορές φάσεως μεταξύ των δύο σημάτων στο αυτί. Ο αντιληπτός ήχος αξιολογείται, επίσης, από την ανάλυση των δύο σημάτων στο αυτί.

Εάν οι διαφορετικοί τόνοι είναι καθαροί (ημιτονοειδή σήματα με διαφορετικές συχνότητες) που παρουσιάζονται σε κάθε αυτί, θα υπάρξει διαφορά του χρόνου μεταξύ των δύο αυτιών.

Ο αντιληπτός ήχος εξαρτάται από τη διαφορά συχνότητας μεταξύ των δύο σημάτων στα αυτιά:

  • Εάν η διαφορά συχνότητας μεταξύ των σημάτων στα αυτιά είναι χαμηλότερη από μερικά hertz, το ακουστικό σύστημα μπορεί να παρακολουθήσει τις αλλαγές στις διαφορές χρόνου. Ως αποτέλεσμα, ένα ακουστικό συμβάν γίνεται αντιληπτό, το οποίο κινείται μέσω της κεφαλής. Η αντιληπτή κατεύθυνση αντιστοιχεί στη στιγμιαία χρονική διαφορά.
  • Για ελαφρώς μεγαλύτερες διαφορές συχνότητος μεταξύ των σημάτων στο αυτί (πάνω από 10), το ακουστικό σύστημα δεν μπορεί πλέον να παρακολουθήσει τις αλλαγές στις παραμέτρους και εμφανίζεται μια διάχυτη ακουστική εκδήλωση. Ο ήχος αντιστοιχεί σε μια υπέρθεση των δύο σημάτων στο αυτί, το οποίο σημαίνει ότι το πλάτος και η ένταση αλλάζουν ραγδαία.
  • Για τις διαφορές συχνότητας μεταξύ των σημάτων άνω των 30 Hz, το ακουστικό σύστημα είναι σε θέση να αναλύσει τα σήματα που παρουσιάζονται στο αυτί από τις δύο διαφορετικές πηγές ήχου σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες και δύο διακριτά σήματα γίνονται αντιληπτά.

Οι Binaural beats μπορεί να γίνουν αντιληπτοί και χωρίς ακουστικά. Ακούγονται, όπως, όταν παράγονται δύο διαφορετικοί καθαροί ήχοι από τα μεγάφωνα. Ωστόσο, είναι πιο αποτελεσματική η αντίληψη όταν χρησιμοποιείτε τα ακουστικά από τα μεγάφωνα.


Που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία ήχου

  • Είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη γνωστική και νευρολογική έρευνα και είναι ένα δυνητικά χρήσιμο ιατρικό διαγνωστικό εργαλείο, όχι μόνο για την διάγνωση και την αξιολόγηση των ακουστικών βλαβών, αλλά και για γενικότερες νευρολογικές παθήσεις. Οι Binaural beats ακολουθούν διάφορα νευρολογικά μονοπάτια της ακουστικής επεξεργασίας. Για παράδειγμα, όσοι δεν μπορούν να αντιληφθούν τους binaural beats πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον.
  • Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των φύλων στην αντίληψη των Binaural beats. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες φάνηκε να βιώνουν δύο ξεχωριστές κορυφές στην ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται τους binaural beats. Ενδεχομένως, συσχετίζονται με συγκεκριμένα σημεία του έμμηνου κύκλου, όπως η έναρξη της εμμήνου ρύσεως και η ωχρινική φάση και ίσως, οι binaural beats θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για τη μέτρηση των σχετικών επιπέδων των οιστρογόνων.
  • Επίσης, κάποιοι ισχυρίζονται ότι μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να απομνημονεύουν και να μάθουν, να σταματήσουν το κάπνισμα, να κάνουν δίαιτα, να αντιμετωπίσουν τη στυτική δυσλειτουργία και να βελτιώσουν την αθλητική απόδοση.
  • Οι binaural beats μπορεί να έχουν ένα χαλαρωτικό αποτέλεσμα.

Φυσιολογία binaural beats

Η αίσθηση των binaural beats πιστεύεται ότι προέρχεται από τον ανώτερο ελαιώδη πυρήνα, που είναι ένα μέρος του εγκεφαλικού στελέχους. Φαίνεται, δε, να σχετίζεται με την ικανότητα του εγκεφάλου να εντοπίζει τις πηγές των ήχων στις τρεις διαστάσεις και να αντιλαμβάνεται την μετακίνηση των ήχων. Σχετίζεται με την κατανόηση της χρονικής επεξεργασίας των ακουστικών πληροφοριών στον ανθρώπινο εγκέφαλο.


Οι επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου

Οι Binaural beats μπορεί να επηρεάσουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Αν κάποιος λαμβάνει ένα ερέθισμα με μια συχνότητα στην περιοχή των εγκεφαλικών κυμάτων, η κυρίαρχη συχνότητα  λέγεται ότι είναι πιθανό να κινηθεί προς τη συχνότητα του ερεθίσματος. Επιπλέον, οι binaural beats σχετίζονται τόσο με τη χωρική αντίληψη όσο και με την στερεοφωνική ακουστική αναγνώριση και σύμφωνα με τη συχνότητα μετά την απάντηση, ενεργοποιούνται διάφοροι τόποι στον εγκέφαλο.

Το ερέθισμα εκτός από ακουστικό, μπορεί, επίσης, να είναι οπτικό ή ένας συνδυασμός ακουστικών και οπτικών ερεθισμάτων (Dreamachine+Binaural beats).

Η ακοή στον άνθρωπο περιορίζεται στην περιοχή συχνοτήτων από 20Hz έως 20000Hz, αλλά οι συχνότητες των ανθρώπινων εγκεφαλικών κυμάτων είναι κάτω από τα 40Hz.

Η αντίληψη ήχου μπορεί να αντιστοιχεί στο δέλτα, θήτα, άλφα, βήτα ή γάμμα μήκος συχνότητας των εγκεφαλικών κυμάτων. Για παράδειγμα, αν ένα 315 Hz ημιτονοειδές κύμα παίζεται στο δεξί αυτί και ένα 325 Hz στο αριστερό αυτί, ο εγκέφαλος παρασύρεται προς τη συχνότητα 10 Hz, στην περιοχή άλφα που συνδέεται με την ηρεμία και αυτό έχει ένα χαλαρωτικό αποτέλεσμα, αν κατευθυνθεί στην περιοχή θήτα προάγει την επαγρύπνηση.


Εφαρμογές των Binaural beats ανάλογα με το ηλεκτοεγκεφαλογράφημα

Συχνότητα Κύματα Εφαρμογές
> 40 Hz Gamma
Ανώτατη πνευματική δραστηριότητα, αντίληψη, επίλυση προβλημάτων, φόβος και η συνείδηση
13–39 Hz Beta
Άγχος, σκέψη, συγκέντρωση, διέγερση, γνωστική λειτουργία ή και παράνοια
7–13 Hz Alpha
Χαλάρωση, υπνηλία, στάδιο REM του ύπνου, όνειρα
8–12 Hz Mu
Αισθησιοκινητικός ρυθμός
4–7 Hz Theta
Βαθύς διαλογισμός και χαλάρωση, στάδιο ύπνου NREM, μάθηση
< 4 Hz Delta
Όνειρα, ύπνος, απώλεια συνείδησης του σώματος

 Η κυρίαρχη συχνότητα προσδιορίζει την τρέχουσα κατάσταση του ατόμου. Για παράδειγμα, αν στον εγκέφαλο κάποιου, τα κύματα άλφα κυριαρχούν,  κάποιος είναι ήρεμος και χαλαρωμένος, χωρίς άγχος.

Προτείνεται η θεραπεία να αρχίσει με μια συχνότητα περίπου στα 20 Hz.

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν τα καθαρά ημιτονοειδή κύματα δυσάρεστα…


Άλλες χρήσεις των ήχων Binaural

Εκτός από τη μείωση της συχνότητας του εγκεφάλου για να χαλαρώσει ο ακροατής υπάρχουν και άλλα αποτελέσματα των binaural beats. Για παράδειγμα, με τη χρήση συγκεκριμένων συχνοτήτων, ένα άτομο μπορεί να τονώσει ορισμένους αδένες να παράγουν τις επιθυμητές ορμόνες, όπως τις ενδορφίνες με άλφα – θήτα εγκεφαλικά κύματα και της ντοπαμίνης. Η μείωση του χρόνου μάθησης και της ανάγκης για ύπνο (τα κύματα θήτα χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της μάθησης, δεδομένου ότι τα παιδιά, έχουν ισχυρότερα κύματα θήτα και συνήθως, μαθαίνουν πιο γρήγορα από τους ενήλικες). Μισή ώρα παραμονή στην κατάσταση θήτα μπορεί να μειώσει τις αναγκιαίες ώρες του ύπνου στις τέσσερις ώρες. Η κατάσταση θ βοηθά και στο βαθύ διαλογισμό.

Οι α και θ συχνότητες έχουν, επίσης, χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη θεραπεία του εθισμού.

Aλλάξτε την διάθεση, τη συμπεριφορά, ακόμη και συνείδησή σας

Οι ήχοι μπορούν να αναπαραχθούν και με MP3 που χρησιμοποιεί την τεχνολογία Binaural Beat.

Το πιο περίεργο είναι ότι κάθε πρόσωπο ακούει τον “τρίτο τόνο” με διαφορετικό τρόπο


Πώς να διαλογίζεστε με Binaural Beats MP3s

Για αιώνες, οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει το διαλογισμό για να χαλαρώσουν το μυαλό τους και να επιτύχουν υψηλότερα επίπεδα της συνείδησης. Είναι δυνατόν τώρα να ενισχύσετε το διαλογισμό σας με απαλή μουσική και binaural mp3s. O διαλογισμός με binaural beats είναι σχετικά εύκολος και τα αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν σε λιγότερο χρόνο από ό, τι οι πιο παραδοσιακές μέθοδοι διαλογισμού.

Συνειδητοποιήστε ότι ο διαλογισμός μειώνει τα φυσικά εγκεφαλικά κυμάτά σας. Κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων σας, ο εγκέφαλος λειτουργεί σε υψηλό επίπεδο. Όταν είσαστε, συνεχώς, σε αυτό το υψηλό επίπεδο της εγκεφαλικής δραστηριότητας, δεν έχετε την ευκαιρία να ξεκουραστείτε και να αναζωογονηθείτε. Ο διαλογισμός μειώνει τα εγκεφαλικά κύματα σε ένα πιο ξεκούραστο επίπεδο.

  • Κατεβάστε τη μουσική διαλογισμού με binaural beats και συνδέστε τα στερεοφωνικά ακουστικά σας.
  • Εξαλείψτε όλους τους εξωτερικούς θορύβους και όλες τις αρνητικές σκέψεις.
  • Δώστε έμφαση στην χαλάρωση και επιτρέψτε στον εαυτό σας να παρασυρθεί σε χαμηλότερα επίπεδα εγκεφαλικών κυμάτων για να φτάσετε σε μια χαλαρωτική κατάσταση διαλογισμού.
  • Εάν ακούτε μουσική χαλάρωσης με ενσωματωμένους binaural beats σε καθημερινή βάση, θα είναι ευκολότερο να επιτευχθεί η χαλάρωση.
  • Ακούγοντας binaural beats mp3s, χωρίς, κάποιο είδος κατευναστικής μουσικής υπόκρουσης μπορεί να είναι βαρετό. Ο καθένας έχει διαφορετικά γούστα στη μουσική και αυτό είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Αν ακούτε μουσική που φυσικά συνεργάζεται με τους  binaural beats για τη μείωση της δραστηριότητας των εγκεφαλικών κυμάτων θα επιτύχετε πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση και χαλάρωση.

Ακούστε μουσική με binaural beats σε διάφορα κύματα ανάλογα με τα αποτελέσματα που θέλετε να πετύχετε (χαλάρωση, ύπνος, συγκέντρωση, άγχος, μάθηση).

Παρακολουθήστε τα βίντεο στα πολυμέσα.

Υψηλής ποιότητας συμπλήρωμα διατροφής για το άγχος

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το Υψηλής ποιότητας συμπλήρωμα διατροφής για το άγχος

Brain Food EMEDI® 60 caps

Τα καλύτερα προϊόντα για διαλογισμό και χαλάρωση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για διαλογισμό και για χαλάρωση

Διαβάστε, επίσης,

Η πιο ισχυρή αντιστρές τεχνική

Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα

Home

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΝοσήματα γυναικών
Επόμενο άρθροΝόσοι από μεγαλοκυτταροϊό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ