Τρόποι για να μην πονοκεφαλιάζετε από το ποτό και να γνωρίζετε πώς θα φεύγει γρηγορότερα η επίδραση του αλκοόλ.
Πονοκέφαλος από το ποτό
O πονοκέφαλος από το ποτό, ICD – 10 G44.83, F10, είναι οι φυσιολογικές και ψυχολογικές επιπτώσεις μετά την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και γενικά χαρακτηρίζεται από ένα αίσθημα σοβαρής δυσφορίας, που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 24 ώρες.
Tα τυπικά συμπτώματα ενός hangover είναι ο πονοκέφαλος, η υπνηλία, τα προβλήματα συγκέντρωσης, η ξηροστομία, η ζάλη, η κόπωση, οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις, η εφίδρωση, η ναυτία, η υπερδιέγερση και το άγχος.
Αρκετοί παράγοντες εμπλέκονται, όπως η συσσώρευση ακεταλδεΰδης, αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα, μεταβολές στα μονοπάτια κυτοκινών και μείωση της διαθεσιμότητας της γλυκόζης, η αφυδάτωση, η μεταβολική οξέωση, οι διαταραχές της σύνθεσης των προσταγλανδινών, η αυξημένη καρδιακή παροχή, η αγγειοδιαστολή, η στέρηση ύπνου και ο υποσιτισμός. Ορισμένα πολύπλοκα οργανικά μόρια, που βρίσκονται σε αλκοολούχα ποτά γνωστά ως ομοειδείς ουσίες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή συμπτωμάτων hangover, διότι ορισμένες ουσίες, όπως η μεθανόλη, μεταβολίζονται στις τοξικές ουσίες φορμαλδεΰδη και μυρμηκικό οξύ. Τα συμπτώματα εμφανίζονται, συνήθως, μετά από μια νύχτα μεγάλης κατανάλωσης οινοπνεύματος.
Η αποφυγή αλκοόλ ή το ποτό με μέτρο είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, για να αποφευχθεί το hangover. Οι κοινωνικοοικονομικές συνέπειες και οι κίνδυνοι για την υγεία από το hangover περιλαμβάνουν απουσίες από την εργασία, μειωμένη απόδοση στην εργασία, μειωμένη παραγωγικότητα και κακή ακαδημαϊκή επίδοση, καθώς και κίνδυνος με τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως η οδήγηση αυτοκινήτου ή ο χειρισμός βαρέων μηχανημάτων.
Παθοφυσιολγία δηλητηρίασης από το αλκοόλ
Αφού καταποθεί η αιθανόλη, μετατρέπεται πρώτα σε ακεταλδεΰδη από το ένζυμο δεϋδρογενάση της αλκοόλης και στη συνέχεια σε οξικό οξύ με τη διαδικασία οξείδωσης. Αυτές οι αντιδράσεις μετατρέπουν, επίσης, το δινουκλεοτίδιο νικοτιναμιδίου αδενίνης (NAD+/nicotinamide adenine dinucleotide+) σε NADH/nicotinamide adenine dinucleotide + hydrogen/νικοτιναμίδιο αδενίνη δινουκλεοτίδιο + υδρογόνο με μία αντίδραση οξειδοαναγωγής. Προκαλώντας μια ανισορροπία του οξειδοαναγωγικού συστήματος + / NADH οξειδοαναγωγικό σύστημα NAD, τα αλκοολούχα ποτά κάνουν τις φυσιολογικές σωματικές λειτουργίες πιο δύσκολες. Η αλκοόλη προκαλεί αλλαγές οξειδοαναγωγής στο ανθρώπινο σώμα, όπως αυξημένη παραγωγή τριγλυκεριδίων, αυξημένο καταβολισμό αμινοξέων, αναστολή του κύκλου του κιτρικού οξέος, γαλακτική οξέωση, κετοξέωση, υπερουριχαιμία, διαταραχή στην κορτιζόλη και στον μεταβολισμό ανδρογόνων και αυξημένη ινωδογένεση. Ο μεταβολισμός της γλυκόζης και ινσουλίνης επηρεάζονται, επίσης, χωρίς να υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας του πονοκέφαλου και στις συγκεντρώσεις των διαφόρων ορμονών, ηλεκτρολυτών, ελεύθερων λιπαρών οξέων, τριγλυκεριδίων, γαλακτικού οξέος, κετονοσωμάτων, κορτιζόλης και γλυκόζης σε δείγματα αίματος και ούρων.
Το αλκοόλ ενεργοποιεί το ένζυμο CYP2E1/Cytochrome P450 Family 2 Subfamily E Member 1, που μεταβολίζει την αιθανόλη και άλλες ουσίες σε πιο αντιδραστικές τοξίνες, προκαλώντας οξειδωτικό στρες, το οποίο που μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρικό θάνατο.
Η ακεταλδεΰδη
Ακεταλδεΰδη είναι το πρώτο υποπροϊόν της αιθανόλης και είναι 10 και 30 φορές πιο τοξική από ό,τι το ίδιο το αλκοόλ. Επιπλέον, ορισμένες γενετικοί παράγοντες μπορεί να ενισχύσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της ακεταλδεΰδης. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι (κυρίως στην Ανατολική Ασία) έχουν μια μετάλλαξη στο γονίδιο αφυδρογονάσης της αλκοόλης, που καθιστά αυτό το ένζυμο ασυνήθιστα γρήγορο στη μετατροπή της αιθανόλης σε ακεταλδεΰδη. Επιπλέον, περίπου το ήμισυ του συνόλου των Ασιατών μετατρέπουν την ακεταλδεΰδη σε οξικό οξύ πιο αργά (από την αφυδρογονάση ακεταλδεΰδης), προκαλώντας μια υψηλότερη συσσώρευση ακεταλδεΰδης από ό,τι συνήθως. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ακεταλδεΰδη προκαλεί εύκολα hangover και τα άτομα με αυτήν την παραλλαγή του γονιδίου είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν αλκοολικοί. H ακεταλδεΰδη μπορεί, επίσης, να επηρεάσει την υπεροξειδάση της γλουταθειόνης, ένα βασικό αντιοξειδωτικό ένζυμο και αυξάνει την ευαισθησία στην οξειδωτική καταπόνηση. Παρομοίως, το οξικό οξύ μπορεί να προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα. Υψηλά επίπεδα οξικού οξέος προκαλούν συσσώρευση της αδενοσίνης σε πολλά μέρη του εγκεφάλου.
Η καφεΐνη αναστέλλει τη δράση της αδενοσίνης και θεραπεύει τον πονοκέφαλο
Πτητικά συστατικά
Εκτός από την αιθανόλη και το νερό, τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά περιέχουν, επίσης, ομοειδείς ουσίες, είτε ως αρωματικά ή ως υποπροϊόντα της ζύμωσης και της διαδικασίας ωρίμανσης. Ενώ, η αιθανόλη είναι από μόνη της αρκετή για να προκαλέσει hangover, οι ομοειδείς ουσίες μπορεί να επιδεινώσουν τον πονοκέφαλο. Πτητικά συστατικά είναι ουσίες, όπως αμίνες, αμίδια, ακετόνες, ακεταλδεΰδες, πολυφαινόλες, μεθανόλη, αντιισταμινικά, ζυμέλαιο, εστέρες, φουρφουράλη και ταννίνες, πολλά από τα οποία είναι τοξικά. Το ζυμέλαιο μετριάζει τον πονοκέφαλο, ενώ ορισμένες ομοειδείς ουσίες στο ουίσκι π.χ. η βουτανόλη προστατεύει το στομάχι από βλάβη του γαστρικού βλεννογόνου. Τα διάφορα αλκοολούχα ποτά περιέχουν διαφορετικά ποσά ομοειδών.
Σε γενικές γραμμές, τα σκούρα ποτά έχουν υψηλότερη συγκέντρωση, ενώ τα διαφανή ποτά έχουν χαμηλότερη συγκέντρωση. Ενώ η βότκα δεν έχει ομοειδείς ουσίες, αλλά είναι καθαρή αιθανόλη, το ουίσκι bourbon έχει 37 φορές υψηλότερη συγκέντρωση ομοειδών ουσιών από τη βότκα.
Η μεθανόλη
Άλλη ισχυρή ουσία είναι η μεθανόλη. Σχηματίζεται σε μικρές ποσότητες κατά τη διάρκεια της ζύμωσης και μπορεί να συμπυκνωθεί κατά λάθος από ακατάλληλες τεχνικές απόσταξης. Ο μεταβολισμός της μεθανόλης παράγει μερικές εξαιρετικά τοξικές ενώσεις, όπως η φορμαλδεΰδη και τo μυρμηκικό οξύ, που παίζουν ρόλο στη σοβαρότητα των πονοκεφάλων. Η αιθανόλη επιβραδύνει την μετατροπή της μεθανόλης σε τοξικούς μεταβολίτες, έτσι ώστε το μεγαλύτερο μέρος της μεθανόλης να μπορεί να αποβάλλεται ακίνδυνα στην αναπνοή και στα ούρα, χωρίς να σχηματίζει τοξικούς μεταβολίτες. Αυτό μπορεί να εξηγήσει την προσωρινή αναβολή των συμπτωμάτων στην κοινή θεραπεία του να καταναλώνεται ποτό, για να ανακουφιστούν τα συμπτώματα hangover. Η μεθανόλη αναστέλλεται αποτελεσματικά από την κατανάλωση αλκοόλ και συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης και αρχίζει να μεταβολίζεται όταν η αιθανόλη έχει απεκκριθεί. Αυτή η καθυστερημένη δράση εξηγεί την καθυστέρηση των συμπτωμάτων μετά από την δηλητηρίαση με αλκοόλ.
Αφυδάτωση
Η αιθανόλη προκαλεί αφυδάτωση, μέσω αύξηση της παραγωγής ούρων (διούρηση) και προκαλεί δίψα, ξηροστομία, ζάλη και μπορεί να οδηγήσει σε ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Μελέτες δείχνουν, ότι οι αλλαγές των ηλεκτρολυτών παίζουν μικρότερο ρόλο στη γένεση του hangover από την αφυδάτωση. Το πόσιμο νερό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωματων. Η δράση του αλκοόλ στο βλεννογόνο του στομάχου μπορεί να ευθύνεται για τη ναυτία.
Υπογλυκαιμία
Το hangover από αλκοόλη συνδέεται με μια μείωση στη συγκέντρωση της γλυκόζης του αίματος.
Ανοσοποιητικό σύστημα
Μια ανισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος, ιδίως του μεταβολισμού κυτοκινών παίζει ρόλο στην παθοφυσιολογία του hangover. Ειδικά η ναυτία, η κεφαλαλγία και η κόπωση προέρχονται από τις αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η συγκέντρωση των διαφόρων κυτοκινών αυξάνονται σημαντικά στο αίμα μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Αυτές είναι η ιντερλευκίνη 12 (IL-12/Interleukin 12/Ιντερλευκίνη 12), η ιντερφερόνη γάμμα και η Ιντερλευκίνη 10 (IL-10 ). Η παρουσία και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων του hangover μπορεί, σαφώς, να μειωθούν με τη χορήγηση ενός αναστολέα της κυκλοοξυγενάσης, όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφένη.
Άλλοι παράγοντες
Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν την προσωπικότητα, το γενετικό υπόβαθρο, την κατάσταση της υγείας, την ηλικία, το φύλο, τις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του ποτού, όπως το κάπνισμα, τη χρήση ναρκωτικών, τη σωματική δραστηριότητα, όπως ο χορός, καθώς και η ποιότητα του ύπνου και η διάρκειά του.
- Γενετική: Αλληλόμορφα, που σχετίζονται με την αφυδρογονάση αλδεΰδης (ALDH-Aldehyde dehydrogenase), σε Ασιάτες είναι γνωστοί γενετικοί παράγοντες, που επηρεάζουν την ανοχή στην αλκοόλη και την ανάπτυξη πονοκεφάλου. Οι πότες με το γονότυπο, λόγω της συσσώρευσης ακεταλδεΰδης είναι πιο επιρρεπείς στο hangover.
- Ηλικία: Τα βαριά επεισόδια κατανάλωσης αλκοόλ, που μπορεί να οδηγήσουν σε πονοκέφαλο είναι πολύ λιγότερο συχνά όσο αυξάνεται η ηλικία, λόγω αλλαγών των επιπέδων της αλκοολικής αφυδρογονάσης.
- Φύλο: Με τον ίδιο αριθμό των ποτών, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στον πονοκέφαλο από τους άνδρες. Οι γυναίκες έχουν υψηλότερη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα από τους άνδρες με τον ίδιο αριθμό των ποτών, γιατί έχουν μικρότερο δείκτη μάζας σώματος.
- Κάπνισμα τσιγάρων: Η ακεταλδεΰδη απορροφάται από το κάπνισμα τσιγάρων κατά την κατανάλωση αλκοόλ και θεωρείται ως ένας παράγοντας που συμβάλλει στα συμπτώματα hangover.
Αντιμετώπιση hangover
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποφευχθούν τα συμπτώματα του hangover που προκαλεί η κατάχρηση αλκοόλ είναι να αποφεύγεται το ποτό.
- Ενυδάτωση. Πιείτε νερό πριν πάτε για ύπνο ή κατά τη διάρκεια του hangover για την αφυδάτωση, τη δίψα, τη ζάλη και την ξηροστομία.
- Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Η ασπιρίνη θεραπεύει τους πονοκεφάλους. Η συνδυασμένη χρήση αλκοόλ και ασπιρίνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας στο στομάχι και ηπατική βλάβη. Το τολφαιναμικό οξύ, ένας αναστολέας της σύνθεσης των προσταγλανδινών μειώνει τον πονοκέφαλο, τη ναυτία και τον έμετο.
- Opuntia ficus – indica: Το εκχύλισμα κάκτου Opuntia ficus – indica μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του hangover. Το Opuntia ficus – indica είναι πιο αποτελεσματικό σε αυτούς που καταναλώνουν ποτά με υψηλά επίπεδα ομοειδών.
- Πυριτινόλη: Μεγάλες δόσεις πυριτινόλης, που είναι συνθετική βιταμίνη Β6 μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του hangover. Πιθανές παρενέργειες της πυριτινόλης είναι η χολεστατική ηπατίτιδα και η οξεία παγκρεατίτιδα. Η φυσική βιταμίνη Β6 δεν έχει παρενέργειες.
- Κρόκος αυγού αναμιγνύεται με σάλτσα Worcestershire, σάλτσα tabasco, αλάτι και πιπέρι.
- Μείγμα Coca – Cola και γάλακτος.
- Μείγμα χυμού ντομάτας και μπύρας.
- Bloody Mary ή Black Velvet.
- Τηγανητά φαγητά.
- Χυμός ντομάτας.
- Σεξουαλική δραστηριότητα.
- Fernet Branca.
- Σάουνα ή ατμόλουτρα: Μπορεί να είναι επικίνδυνο, καθώς ο συνδυασμός της αλκοόλης και της υπερθερμίας αυξάνει την πιθανότητα επικίνδυνων καρδιακών αρρυθμιών.
- Οξυγόνο: Η θεραπεία με οξυγόνο βελτιώνει το μεταβολικό ρυθμό και επομένως αυξάνει την ταχύτητα με την οποία οι τοξίνες φεύγουν.
- Αγκινάρα.
- Φρουκτόζη και γλυκόζη: Αναστέλλουν τις μεταβολικές αλλαγές που παράγονται από δηλητηρίαση από οινόπνευμα. Ο χυμός πορτοκάλι, που έχει φρουκτόζη, αυξάνει το μεταβολισμό του ποτού κατά 25%.
- Βιταμίνη Β6.
- Καφεϊνούχα ποτά.
Η σύσταση της Emedi: Αν είσαστε ευαίσθητοι, να πίνετε ανοιχτόχρωμα ποτά, όπως τζιν, βότκα, τσικουδιά κ.ά. Αυτά έχουν λιγότερες πιθανότητες να σας προκαλέσουν hangover συγκριτικά με τα σκούρα ποτά, όπως μπράντυ, ουίσκι, κόκκινο κρασί, γιατί περιέχουν λιγότερα ομοειδή συστατικά.
Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα διατροφής για τον πονοκέφαλο από το αλκοόλ

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα για την αποφυγή πονοκεφάλων από το ποτό
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα προϊόντα για την αποφυγή πονοκεφάλων από το ποτό
Διαβάστε, επίσης,
Η μοναδικότητα της οσμής της ρακής
Πώς μπορεί το κρασί να μη μας μεθάει
Γιατί πρέπει να προστατεύεστε από το οξειδωτικό στρες
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγκινάρες