Οι όζοι του θυρεοειδούς εμφανίζονται σαv εξογκώματα στο σημείο του θυρεοειδούς αδένα και συνήθως, δεν πρέπει να σας ανησυχούν.
Όζοι του θυρεοειδούς αδένα
Οι όζοι του θυρεοειδούς, ICD-10 E04.1, είναι εξογκώματα υπό μορφή σφαιριδίων, που σχηματίζονται από υπερπλαστικό θυρεοειδικό ιστό ή από κύστη με υγρό περιεχόμενο σε ένα, κατά τα άλλα φυσιολογικό θυρεοειδή αδένα. Ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτούς τους όζους μπορεί είναι καρκίνος του θυρεοειδούς.
Πάντως, το 90%- 95% των όζων είναι καλοήθεις. Γενικά, δεν είναι γνωστή η αιτία δημιουργίας των όζων, αλλά η ιωδοπενία (ανεπάρκεια ιωδίου) είναι ο πιο συχνός αιτιολογικός παράγοντας.
Οι όζοι του θυρεοειδούς μπορεί να γίνουν αισθητοί, ως ένας κόμπος στο λαιμό. Όταν είναι μεγάλοι ή όταν συμβαίνουν σε πολύ λεπτά άτομα, μπορούν ακόμη, να παρουσιάζονται ως ένα εξόγκωμα στο μπροστινό μέρος του λαιμού.
Μερικές φορές, ένας όζος του θυρεοειδούς παρουσιάζεται ως μια κύστη του θυρεοειδούς με συμπαγή συστατικά στο υγρό. Οι κύστεις του θυρεοειδούς, πιο συχνά, είναι αποτέλεσμα εκφυλισμού αδενωμάτων θυρεοειδούς, που είναι καλοήθεις, αλλά μπορεί να περιέχουν περιστασιακά και κακοήθη στερεά συστατικά.
Διάγνωση όζων θυρεοειδούς
Όταν ένα οζίδιο διαπιστωθεί, κατά τη φυσική εξέταση, γίνεται παραπομπή σε έναν ενδοκρινολόγο.
Πιο συχνά, ένας υπέρηχος εκτελείται για να επιβεβαιωθεί η παρουσία ενός οζιδίου και να εκτιμηθεί η συνολική κατάσταση του θυρεοειδούς.
Η μέτρηση των θυρεοειδικών ορμονών και των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων θα βοηθήσει να αποφασιστεί αν υπάρχει μία λειτουργική νόσος του θυρεοειδούς, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, μια γνωστή αιτία της καλοήθους οζώδους βρογχοκήλης.
Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι εξαιρετικά συχνοί και σε νεαρούς ενήλικες και παιδιά. Οι όζοι είναι πολύ συχνοί και μάλιστα ο καθένας από μας έχει 10% πιθανότητα να αναπτύξει όζους κάποια στιγμή στη ζωή του και η πιθανότητα αυτή αυξάνει με την ηλικία. Η ύπαρξη όζων στο θυρεοειδή σημαίνει ότι ο θυρεοειδής αδένας λειτουργεί σωστά.
Βιοψία θυρεοειδή με λεπτή βελόνη
Μια προσέγγιση που χρησιμοποιείται για να καθοριστεί αν η όζος είναι κακοήθης, είναι η βιοψία με λεπτή βελόνα (FNA-Fine Needle Aspiration-Αναρρόφηση με λεπτή βελόνα), το οποίο μερικοί έχουν χαρακτηρίσει ως την πιο οικονομικά αποδοτική, ευαίσθητη και ακριβή δοκιμή. Η FNB/Fine Needle Biopsy/Βιοψία με λεπτή βελόνα και η με υπερήχους καθοδηγούμενη FNA-fine needle aspiration-αναρρόφηση με λεπτή βελόνα, συνήθως, δίνουν επαρκή κύτταρα του θυρεοειδούς, για την εκτίμηση του κινδύνου κακοήθειας, αν και πολλοί πιστεύουν πως η παρακέντηση θα πρέπει να αποφεύγεται και αν ένα οζίδιο είναι πολύ ύποπτο πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά για παθολογική εξέταση (να αποφεύγετε τη βιοψία θυρεοειδούς).
Οι εξετάσεις αίματος για τους όζους θυρεοειδούς
Μέτρηση της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH-Thyroid-stimulating hormone) και των θυρεοειδικών ορμονών, ολικής θυροξίνης (Τ4) και τριιωδοθυρονίνης (Τ3). Τα θυρεοειδικά αντισώματα μπορεί να αναδείξουν αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδούς που μπορεί να μιμηθεί την οζώδη νόσο θυρεοειδούς.
Απεικονιστικός έλεγχος για τους όζους θυρεοειδούς
Οι προσδιορισμοί του αίματος μπορεί να συνοδεύονται από απεικόνιση με υπερήχους του οζιδίου για να προσδιορίσει η θέση, το μέγεθος και η υφή και να εκτιμηθεί κατά πόσο το οζίδιο μπορεί να είναι κυστικό (γεμάτο με υγρό). Επίσης, ύποπτα ευρήματα σε ένα οζίδιο είναι υπόηχα, με ακανόνιστα όρια, αποτιτανώσεις ή με πολύ υψηλά επίπεδα ροής του αίματος μέσα στο οζίδιο.
Πυρηνική Ιατρική για τους όζους θυρεοειδούς
Σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς, το οποίο χρησιμοποιεί ένα μικρό ποσό ραδιενεργού ιωδίου. Εξέταση θυρεοειδούς με ραδιενεργό τεχνήτιο (Tc) ή ιώδιο (Ι) για απεικόνιση του θυρεοειδούς. Η σάρωση δείχνει ένα θερμό οζίδιο, που συνοδεύεται από μια χαμηλότερη από την κανονική TSH και αποτελεί ισχυρή απόδειξη, ότι το οζίδιο δεν είναι καρκίνος (καλύτερα να μην κάνετε σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς, γιατί έχει ραδιενέργεια).
Κακοήθειες θυρεοειδούς αδένα
Μόνο ένα μικρό ποσοστό των όζων στο λαιμό είναι κακοήθεις και οι περισσότεροι όζοι του θυρεοειδούς είναι καλοήθεις.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, που εξετάζονται μαζί με τον όζο.
Εάν ο ασθενής είναι καπνιστής, οι πιθανότητες κακοήθειας είναι σημαντικά υψηλότερες. Σε συνδυασμό με τη δυσκολία στην κατάποση ή την αναπνοή, αυτό μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μιας σοβαρής κατάστασης και απαιτεί ιατρική διερεύνηση.
Μονήρης όζος του θυρεοειδούς
Κίνδυνος για καρκίνο
Μονήρη οζίδια του θυρεοειδούς είναι πιο συχνά στις γυναίκες και ανησυχούν περισσότερο στους άνδρες. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς και η προηγούμενη ακτινοθεραπεία στο κεφάλι και το λαιμό. Η έκθεση σε ακτινοβολία στο κεφάλι και το λαιμό μπορεί να έχει γίνει για υπερτροφία αμυγδαλών και αδενοειδών εκβλαστήσεων, διόγκωση του θύμου αδένα, ακμή ή το λέμφωμα Hodgkin. Τα παιδιά που ζούσαν κοντά στο Τσέρνομπιλ, στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της καταστροφής του 1986 έχουν βιώσει μια 60-πλάσια αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του θυρεοειδούς. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς, που προκύπτει από την ακτινοβολία είναι συχνά πολυεστιακός με υψηλή συχνότητα εμφάνισης μεταστάσεων στους λεμφαδένες και έχει κακή πρόγνωση.
Τα σημεία και συμπτώματα των οζιδίων θυρεοειδούς
Ανησυχητικά σημεία και συμπτώματα είναι η βραχνάδα στη φωνή, η ταχεία αύξηση του μεγέθους του θυρεοειδούς αδένα, τα συμπιεστικά συμπτώματα (όπως, δύσπνοια ή δυσφαγία) και την εμφάνιση λεμφαδενοπάθειας.
TSH – Η θυρεοειδοτρόπος ορμόνη θα πρέπει να μετράται πρώτα. Αν είναι κατασταλμένη, τότε το οζίδιο είναι πιθανό να είναι ένα υπερλειτουργικό θερμό οζίδιο, που σπάνια είναι κακόηθες.
FNAC-Fine Needle Aspiration Cytology-Κυτταρολογική εξέταση αναρρόφησης με λεπτή βελόνα – Βιοψία με λεπτή βελόνη και κυτταρολογική εξέταση είναι η εξέταση εκλογής σε μία μη κατεσταλμένη TSH. Η FNAC επαναλαμβάνεται σε 6 μήνες, αν έχει μεγαλώσει ο όζος (καλύτερα να την αποφεύγετε) (πολλοί αφαιρούν χειρουργικά).
Υπερήχοι και σάρωση με ραδιενεργό ιώδιο.
Σάρωση Θυρεοειδή
Ψυχροί όζοι – 85% των όζων είναι ψυχροί. 5-8% των ψυχρών και θερμών οζιδίων είναι κακοήθεις.
Θερμοί- 5% των όζων είναι θερμοί. Μεταξύ αυτών, 1% είναι κακοήθεις.
Χειρουργική όζων θυρεοειδούς αδένα
Επέμβαση πρέπει να πραγματοποιείται στις ακόλουθες περιπτώσεις
- Διόγκωση του όζου παρά τις επανειλημμένες 3-4 FNACs ή απευθείας χωρίς FNAC.
- Μέγεθος άνω των 4 εκατοστών, σε ορισμένες περιπτώσεις.
- Συμπτώματα κατάθλιψης.
- Σημεία κακοήθειας θυρεοειδούς αδένα (δυσλειτουργία των φωνητικών χορδών, λεμφαδενοπάθεια).
Καλύτερα να μη χειρουργείται ο θυρεοειδής αδένας
Θεραπεία οζιδίων θυρεοειδούς αδένα
Η Λεβοθυροξίνη που είναι ένα στερεοϊσομερές της θυροξίνης, που αποικοδομείται πολύ πιο αργά και χορηγείται μια φορά ημερησίως σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό.
Πατήστε, εδώ, για να διαβάσετε για τη Λεβοθυροξίνη και τις παρενέργειές της
Αν ένας όζος είναι «θερμός» και προκαλεί υπερθυρεοειδισμό, τότε η θεραπεία βασίζεται στην αντιμετώπιση του υπερθυρεοειδισμού, είτε με αντιθυρεοειδικά φάρμακα, είτε με ραδιενεργό ιώδιο ή τέλος με αφαίρεση του όζου χειρουργικά.
Αν ο όζος είναι «ψυχρός» και η βιοψία, αν γίνει, είναι φυσιολογική, τότε δε χρειάζεται κάποια φαρμακευτική αγωγή, αλλά παρακολούθηση κάθε 6-12 μήνες από το γιατρό για πιθανή αύξηση του μεγέθους. Οι περισσότεροι καλοήθεις όζοι δε μεγαλώνουν. Ο έλεγχος με υπερηχογράφημα κάθε 6-12 μήνες θεωρείται επαρκής.
Εάν το μέγεθος του όζου παραμένει σταθερό, το διάστημα της παρακολούθησης με κλινική εξέταση ή υπερηχογράφημα μπορεί να γίνει μεγαλύτερο, κάθε 2-3 χρόνια. Εάν υπάρχει σαφής αύξηση του όζου ή εμφάνιση ύποπτων χαρακτηριστικών κατά την ψηλάφηση είτε μετά από έλεγχο με υπερηχογράφημα, η βιοψία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ή θα πρέπει να ελέγχεται χειρουργικά (καλύτερα να μη γίνονται).
Η θεραπεία με θυροξίνη χρησιμοποιείται για συρρίκνωση των όζων. Εμποδίζει την ανάπτυξη νέων όζων και μειώνει το μέγεθός τους σε ορισμένες περιπτώσεις. Καλύτερα, όμως, να χρησιμοποιείτε φυσικές θεραπείες, για τη συρρίκνωση των όζων.
Όλοι οι όζοι με αυξημένη υποψία για κακοήθεια χειρουργούνται με ολική αφαίρεση του θυρεοειδούς. Ο χειρουργός πρέπει να είναι ιδιαίτερα εκπαιδευμένος στη χειρουργική του θυρεοειδούς, γιατί πολύ συχνά συμβαίνει τραυματισμός λαρυγγικών νεύρων και των παραθυρεοειδών αδένων που είναι κάτω από τη θυρεοειδή και ρυθμίζουν το ασβέστιο στον οργανισμό.
Το 90% των καρκίνων του θυρεοειδούς είναι καλής πρόγνωσης και μια καλή χειρουργική επέμβαση αποτελεί στη μεγάλη πλειονότητα αυτών των όζων πλήρη θεραπεία (καλύτερα να μη χειρουργείται ο θυρεοειδής αδένας).
Η αλήθεια είναι, ότι αν δεν πρέπει να αφαιρείται ο θυρεοειδής αδένας, γιατί είναι το κέντρο του ενδοκρινικού συστήματος.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, συστήνεται η συμπληρωματική θεραπεία με χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου, αλλά καλύτερα να μη γίνεται, γιατί προκαλείται καρκίνος.
Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για την Υγεία του Θυρεοειδούς

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το θυρεοειδή αδένα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το θυρεοειδή αδένα
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.
Διαβάστε, επίσης,
Ο καρκίνος θυρεοειδούς θεραπεύεται
Χρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο θυρεοειδούς
Κάνετε πλήρη έλεγχο θυρεοειδούς