Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κύστεις μαστού

Κύστεις μαστού. Οι κύστεις που ανευρίσκονται στους μαστούς περιέχουν υγρό, το οποίο μπορεί να ψηλαφηθεί από έναν έμπειρο ιατρό.

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Μια κύστη του μαστού, ICD-10 N60.0, είναι μία κύστη με υγρό μέσα στο μαστό. Ο μαστός μπορεί να έχει μία ή περισσότερες κύστεις. Οι κύστεις, συχνά, είναι στρογγυλές ή οβάλ. Στην υφή, μια κύστη του μαστού, συνήθως, ψηλαφείται σαν ένα μαλακό σταφύλι ή ένα μπαλόνι γεμάτο με νερό, αλλά, μερικές φορές, μια κύστη του μαστού μπορεί να είναι και σταθερή.

Οι κύστεις του μαστού είναι χώροι συλλογής υγρού, που περιβάλλονται από τοίχωμα αποτελούμενο από επιθηλιακά κύτταρα. Μπορεί να είναι μικρές (διαμέτρου λίγων χιλιοστών) ή μεγάλες (διαμέτρου αρκετών εκατοστών), μονήρεις ή πολλαπλές και να εντοπίζονται στον ένα ή σε αμφότερους τους μαστούς.

Οι κύστεις του μαστού είναι ιδιαίτερα συχνές, εμφανίζονται δε στο μαστό, λόγω ορμονικών μεταβολών, στα πλαίσια ινοκυστικής μαστοπάθειας, διάτασης των γαλακτοφόρων πόρων κ.λπ.

Δημιουργούνται, κυρίως, κατά την αναπαραγωγική ηλικία και το μέγεθός τους μπορεί να αυξομειώνεται, ανάλογα με την ημέρα του γυναικολογικού κύκλου. Είναι πιο συχνές σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες 30-40 ετών. Συνήθως, εξαφανίζονται μετά την εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί επανεμφανιστούν σε ορμονική θεραπεία. Οι απλές κύστεις πρέπει να διακρίνονται από τις γαλακτοκήλες, που εμφανίζονται κατά τον θηλασμό ή λίγο μετά την λήξη του και αφορούν κοιλότητες, που πληρούνται με γάλα.

Οι κύστεις μαστών μπορεί να είναι ψηλαφητές από την ίδια την ασθενή με τη μορφή στρογγύλων ή ωοειδών ευκίνητων, σαφώς, περιγεγραμμένων και ελαστικών βλαβών. Πολλές γυναίκες αισθάνονται πόνο ή ευαισθησία στην περιοχή των κύστεων, ενώ άλλες φορές ανευρίσκονται τυχαία κατά την προληπτική εξέταση του μαστού. Οι κύστεις των μαστών μπορεί να είναι επώδυνες, αλλά γενικά είναι καλοήθεις. Ο πόνος και η διόγκωση είναι, συνήθως, χειρότερος στο δεύτερο ήμισυ του έμμηνου κύκλου ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Έχοντας μία ή πολλές απλές κύστεις στο μαστό δεν αυξάνει ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού. Αλλά οι κύστεις μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα ψηλάφησης.

Διάγνωση κύστεων μαστών

Η φύση των κύστεων ενός μπορεί να επιβεβαιωθεί και να ελεγχθεί με υπερηχογράφημα ή ψηφιακή μαστογραφία (η μαστογραφία καλύτερα να αποφεύγεται).

Θεραπεία κύστεων μαστών

Η θεραπεία των κύστεων του μαστού, συνήθως, δεν είναι απαραίτητη, εκτός αν είναι πολύ επώδυνες ή προκαλούν μεγάλη δυσφορία. Οι μικρές κύστεις δεν μπορούν να γίνουν αισθητές κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης και ορισμένες μεγάλες κύστες ψηλαφώνται ως εξογκώματα.

Οι περισσότερες απλές κύστεις είναι καλοήθεις και δεν απαιτούν καμία θεραπεία ή περαιτέρω διαγνωστικό έλεγχο.

Η Δαναζόλη μπορεί, επίσης, να συνταγογραφηθεί για τη θεραπεία των κύστεων.

Διαβάστε για τη δαναζόλη και τις παρενέργειές της πατώντας, εδώ.

Η ανάπτυξη των κύστεων του μαστού μπορεί να προληφθεί σε κάποιο βαθμό.

  • Τα συνιστώμενα μέτρα περιλαμβάνουν την άσκηση, την αποφυγή ορισμένων φαρμάκων, την ισορροπημένη διατροφή, βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής και την αποφυγή στρες.
  • Η μείωση της πρόσληψης αλατιού μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των κύστεων μαστού.
  • Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, καθώς και οι αλλεργίες τροφίμων, όπως στη γλουτένη ή λακτόζη μπορεί, επίσης, να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη κύστεων μαστών.
  • Η έντονη σωματική δραστηριότητα με ειδικό σουτιέν, το οποίο συμπιέζει ή συμπυκνώνει τους μαστούς, μειώνει τον πόνο που προκαλείται από την άσκηση.
  • Μερικές γυναίκες με κύστεις του μαστού έχουν άνεση και νιώθουν λιγότερο πόνο με το να μη φοράνε σουτιέν.
  • Το έλαιο νυχτολούλουδου είναι λινολεϊκό οξύ. Μερικές μελέτες δείχνουν, ότι το έλαιο νυχτολούλουδου μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του πόνου στο στήθος, που σχετίζεται με τις κύστεις του μαστού.
  • Η λυγαριά (Agnus Castus), επίσης, είναι κατάλληλη για τη μαστοδυνία.

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Υψηλής ποιότητας συμπλήρωμα διατροφής για τις κύστεις μαστών

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το υψηλής ποιότητας συμπλήρωμα διατροφής για τις κύστεις μαστών

Serra Bomb EMEDI® 60 caps

Τα καλύτερα βιολογικά συμπληρώματα διατροφής για τις παθήσεις των μαστών

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις παθήσεις των μαστών

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 5-4.jpg

Διαβάστε, επίσης,

Η βιταμίνη που θεραπεύει τις κύστεις του μαστού

Λοβιακό καρκίνωμα μαστού in situ

Τριπλά αρνητικός καρκίνος μαστού: θεραπεύεται

Τα καρκινικά μονοπάτια στόχευσης σε τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού

Ανθεκτικός καρκίνος μαστού στην τραστουζουμάμπη

Ιατρεία μαστού

Μην κάνετε βιοψία για την διάγνωση του καρκίνου του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται

Αλλάζει η θεραπεία στον καρκίνο του μαστού

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ