Η οπτική νευρίτιδα αποτελεί λοίμωξη των οπτικών νεύρων των οφθαλμών και συνήθως, παρατηρείται σε νεαρές γυναίκες.
Οπτική νευρίτιδα
Η οπτική νευρίτιδα, ICD-10 H46, G44.848, είναι η φλεγμονή του οπτικού νεύρου στο ενδοβολβικό τμήμα του, που μπορεί να προκαλέσει μια πλήρη ή μερική απώλεια της όρασης. Όταν εμφανίζεται με οίδημα της οπτικής θηλής, οπότε υπάρχει προσβολή του ενδοβολβικού τμήματος του οπτικού νεύρου, ο όρος, που χρησιμοποιείται, είναι πρόσθια οπτική νευρίτιδα. Η οξεία οπτική νευρίτιδα είναι ο πιο συχνός τύπος της οπτικής νευρίτιδας και είναι η πιο συχνή αιτία της δυσλειτουργίας του οπτικού νεύρου σε νεαρούς ενήλικες.
Ποια είναι τα συμπτώματα της οπτικής νευρίτιδας;
Η οπτική νευρίτιδα, συνήθως, επέρχεται αιφνίδια.
Ο ασθενής που παρουσιάζει οπτική νευρίτιδα, συνήθως:
- Είναι 15-45 ετών.
- Είναι γυναίκα (αναλογία γυναίκες/άνδρες 2-3/1).
- Έχει μονόπλευρη μείωση της όρασης, που επιδεινώνεται, συνεχώς, για 5-8 ημέρες.
- Παραπονιέται για πόνο μέσα ή γύρω από το μάτι, που επιδεινώνεται με τις οφθαλμικές κινήσεις.
- Θολή όραση του ενός ή και των δύο οφθαλμών, ιδίως, μετά από σωματική άσκηση ή ένα ζεστό μπάνιο.
- Αρχίζει να βελτιώνεται η όραση σε 3-4 εβδομάδες και συνεχίζει για μια περίοδο 6 μηνών, οπότε φθάνει και τη μέγιστη αποκατάσταση.
- Άλλα συμπτώματα, που εμφανίζονται είναι η ξαφνική διαταραχή στη αντίληψη των χρωμάτων από τον προσβεβλημένο οφθαλμό (επίκτητη δυσχρωματοψία) και αλλοιώσεις στα οπτικά πεδία.
Αίτια οπτικής νευρίτιδας
Οι αιτίες, που μπορεί να την προκαλέσουν είναι:
- Απομυελίνωση.
- Λοίμωξη (σύφιλη, νόσος εξ ονύχων γαλής, επέκταση λοίμωξης από τον οφθαλμικό κόγχο, τους γειτονοκούς παραρρήνιους κόλπους ή τις μήνιγγες).
- Μετά από ίωση (ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά, ανεμοβλογιά, πολυομυελίτιδα κ.ά.).
- Συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα.
- Έχει καθιερωθεί, όμως, όταν μιλάμε για οπτική νευρίτιδα να εννούμε τη μερική ή ολική απώλεια της όρασης που οφείλεται σε απομυελίνωση και κατά την οποία οι νευρικές ίνες χάνουν το ”μονωτικό” έλυτρο μυελίνης, που τις περιβάλλει με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η αγωγή των νευρικών ερεθισμάτων. Η πιο συχνή μορφή είναι αυτή που σχετίζεται με τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ).
- Έχει υπολογισθεί ότι ασθενείς που αναπτύσσουν οπτική νευρίτιδα, αλλά έχουν φυσιολογική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, έχουν 16% πιθανότητα να αναπτύξουν ΣΚΠ μέσα σε 5 χρόνια. Επίσης, από αυτούς που εμφανίζουν το πρώτο επεισόδιο οπτικής νευρίτιδας, το 50% έχουν αλλοιώσεις στην μαγνητική τομογραφία και αυτοί είναι, που έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κλινική ΣΚΠ σε 5-10 χρόνια.
Διάγνωση οπτικής νευρίτιδας
Τα συμπτώματα και η οφθαλμοσκόπηση θα θέσουν τη διάγνωση.
Η παρακολούθηση νόσου στην οπισθοβολβική οπτική νευρίτιδα γίνεται με τη μαγνητική τομογραφία με την οποία απεικονίζονται ευκρινώς οι απομυελυνωτικές πλάκες το οπτικό νεύρο και τη μελέτη των προκλητών δυναμικών του ινιακού λοβού που εμφανίζουν παράταση του λανθάνοντα χρόνου εμφάνισης των κυμάτων.
Αντιμετώπιση οπτικής νευρίτιδας
Eυτυχώς, οι περισσότεροι ασθενείς επανακτούν φυσιολογική όραση χωρίς καμία θεραπεία. Αν και ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν οπτικές διαταραχές από τη νευρίτιδα, συνήθως, αυτές είναι εξαιρετικά ήπιες.
Η έρευνα έχει δείξει, ότι τα στεροειδή (κορτιζόνη) από το στόμα δεν ασκούν ευεργετική επίδραση στη θεραπεία της οπτικής νευρίτιδας. Σε ορισμένα, όμως, άτομα με σημαντική απώλεια όρασης, η θεραπεία με ενδοφλέβια χορήγηση υψηλών δόσεων κορτιζόνης μπορεί να συστηθεί.
Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για την οπτική νευρίτιδα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για την οπτική νευρίτιδα

Τα καλύτερα βιολογικά συμπληρώματα διατροφής για τις οφθαλμικές παθήσεις
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις οφθαλμικές παθήσεις
Διαβάστε, επίσης,