Η χημειοπροφύλαξη στον καρκίνο μαστού είναι μία μέθοδος, με την οποία γίνεται προσπάθεια μείωσης του κινδύνου για νόσηση.
Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD
Χημειοπροφύλαξη για τον καρκίνο μαστού
Oι φαρμακευτικές ουσίες ταμοξιφένη και ραλοξιφένη θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες υψηλού κινδύνου, υποστηρίζει μία έρευνα.
Οι γραπτές συστάσεις, που αντανακλούν τα ευρήματα της έρευνας, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στις 16 Απριλίου στο περιοδικό «Annals of Internal Medicine».
Σύμφωνα με τις συστάσεις αυτές, οι γιατροί πρέπει να εξηγούν στους ασθενείς τα πιθανά οφέλη και τους ενδεχόμενους κινδύνους από τη λήψη φαρμάκων, για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, στρατηγική, η οποία είναι γνωστή ως χημειοπροφύλαξη.
Ένα από τα σημεία-κλειδιά της έρευνας ήταν, ότι η μελέτη της ταμοξιφένης έδειξε μια μείωση στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού από 23,5 περιστατικά ανά 1.000 γυναίκες, που ανήκαν στην ομάδα, που έπαιρνε placebo (εικονικό φάρμακο) σε 16,5 περιστατικά ανά 1.000 στις γυναίκες, που λάμβαναν ταμοξιφένη για πάνω από 5 χρόνια. Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτά τα νούμερα, αναλύοντας τέσσερις μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν γυναίκες, που έπαιρναν ταμοξιφένη για περίπου 4 χρόνια και ερευνώντας τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού μέσα στα επόμενα 7-13 χρόνια.
Η ταμοξιφένη είναι πιο αποτελεσματική στη μείωση του καρκίνου του μαστού, αλλά έχει περισσότερες παρενέργειες. Και για τις δυο φαρμακευτικές ουσίες θα πρέπει να ζυγίζουμε κάθε φορά τα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους.
Το απαιτητικό μέρος είναι να αξιολογηθεί ο κατάλληλος υποψήφιος, που έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και μικρή πιθανότητα να παρουσιάσει επιπλοκές από τη φαρμακευτική αγωγή.
Η έρευνα μελέτησε τα ποσοστά των αρνητικών επιπτώσεων, όπως είναι η δημιουργία θρόμβων, η οποία είναι κατά 90% πιθανότερο να συμβεί σε γυναίκες, που παίρνουν ταμοξιφένη και κατά 60% πιθανότερο ανάμεσα σε γυναίκες, που λαμβάνουν ραλοξιφένη.
Τα ποσοστά του καρκίνου του ενδομητρίου, του καρκίνου της μήτρας και της εμφάνισης καταρράκτη ήταν αυξημένα σε γυναίκες, που έπαιρναν ταμοξιφένη, αλλά όχι σε όσες λάμβαναν ραλοξιφένη. Επιπλέον, ορισμένες γυναίκες παρουσιάζουν παρενέργειες, που δεν απειλούν τη ζωή τους, αλλά προκαλούν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους και τις αναγκάζουν να σταματήσουν τη φαρμακευτική αγωγή, όπως είναι η ξηρότητα του κόλπου ή οι κράμπες.
Η ταμοξιφένη πρόσφατα εγκρίθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, για τη μείωση εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες υψηλού κινδύνου, οι οποίες είναι πάνω από 35 ετών, ενώ η ραλοξιφένη έχει εγκριθεί μόνο για τις μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει τη λήψη ενός χαπιού την ημέρα και οι γυναίκες συνιστάται να την λαμβάνουν για 5 χρόνια. Αν και οι συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες ήταν διαθέσιμες εδώ και χρόνια, οι έρευνες δείχνουν ότι χρησιμοποιούνται σε πολύ χαμηλό ποσοστό από τις γυναίκες. Αυτό εξηγείται, κυρίως, λόγω της δυσκολίας των γιατρών να προβλέψουν ποιοι ασθενείς αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνο του μαστού, αλλά και λόγω των πολλών παρενεργειών των συγκεκριμένων φαρμάκων…
Καλύτερα να μη γίνεται χημειοπροφύλαξη…
Διαβάστε, πατώντας, εδώ, για την ταμοξιφένη και τις παρενέργειές της
Διαβάστε, πατώντας, εδώ, για τη ραλοξιφένη και τις παρενέργειές τις
Απαιτούνται ριζικές αλλαγές στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού!!!
Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου
Η ζωή είναι πολύτιμη.
Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!
Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.
Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.
Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.
Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD
Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Εμπιστευθείτε τους διατροφικούς συμβούλους της EMEDI
Εμπιστευθείτε το ογκολογικό συμβούλιο της EMEDI
Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο μαστού
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο μαστού
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.
Διαβάστε, επίσης,
Λοβιακό καρκίνωμα μαστού in situ
Αναστολή της σηματοδότησης PI3K / Akt / mTOR σε καρκίνο από φυσικά προϊόντα
Βιολογία του καρκίνου του πνεύμονα
Οι αιτίες του καρκίνου του πνεύμονα
Το εμβόλιο Vaxira για τον καρκίνο
Μη επεμβατική κυτταρολογική εξέταση για τον καρκίνο του μαστού