Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔιατροφήΤα οφέλη της τσικουδιάς στην υγεία

Τα οφέλη της τσικουδιάς στην υγεία

Τα οφέλη της τσικουδιάς στην υγεία. Η τσικουδιά βοηθάει, τόσο στα κρυολογήματα, όσο και στην απώλεια βάρους

Τσικουδιά ή ρακή

Λευκά αποστάγματα

Όλα, αρχικά, τα λευκά αποστάγματα ονομάζονταν «ρακή», είτε προέρχονταν από την απόσταξη στέμφυλων σταφυλιού ή σύκων ή χαρουπιών ή μαστίχας ή κυδωνιών ή γλυκάνισου ή μάραθου.

Κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας, οι Έλληνες μυήθηκαν στην τέχνη παραγωγής  του τσίπουρου. Μιας και το κρασί ήταν απαγορευμένο από το Κοράνι έπρεπε να μεταποιηθεί, για να τους επιτραπεί η κατανάλωσή του. Καθώς, οι Οθωμανοί δεν είχαν μεγάλη σχέση με την αμπελοκαλλιέργεια, το επάγγελμα σύντομα ελληνοκρατήθηκε και οι Έλληνες ρακιτζήδες, μαζί με τους αρωματοποιούς, αποτέλεσαν μια προνομιούχο κοινωνική τάξη.

Μετά τη Μικρασιατική Kαταστροφή, οι ρακιτζήδες πρόσφυγες πια, αναζήτησαν μια νέα ευκαιρία για δουλειά και επιβίωση στον Ελλαδικό χώρο κι έτσι, η τέχνη τους άρχισε να εξαπλώνεται και στην παλαιά Ελλάδα.

Σήμερα, οι όροι η «ρακή» ή το «ρακί» και «ρακιτζής» δε χρησιμοποιούνται πια επισήμως, παρόλο που σε πολλά μέρη ο όρος επιζεί, κυρίως, για τα προϊόντα ντόπιας παραγωγής.

Ρακή, τσίπουρο και τσικουδιά είναι ακριβώς το ίδιο πράμα. Τσίπουρο ή τσικουδιά είναι το υγρό, που βγαίνει από την απόσταξη των σταφυλιών.

Το τσίπουρο μπορεί να αρωματίζεται με μάραθο ή γλυκάνισο.

Πολύ καλής ποιότητας τσικουδιά παράγεται, σήμερα, σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Το μυστήριο της απόσταξης της τσικουδιάς…

Οι ρίζες της απόσταξης βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα. Υπάρχουν ενδείξεις, ότι γινόταν απόσταξη στη Μεσομινωϊκή Περίοδο 1.900 π.Χ.-1700π.Χ. και ο άμβυκας είναι σίγουρα ελληνική εφεύρεση.

Στη σύγχρονη ιστορία ξεκίνησε από το Άγιο Όρος και διαδόθηκε σε όλη την τουρκοκρατούμενη ανατολή. Το 1988, η τσικουδιά παράγεται μόνο από καζανάρηδες που έχουν στην κατοχή τους άμβυκες από την τουρκοκρατία. Τα καζάνια χρησιμοποιούνται από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι τον Ιανουάριο, οπότε όλο το χωριό αποστάζει την τσικουδιά του, για όλο τον χρόνο στα λίγα καζάνια του χωριού.

Το παραδοσιακό αλκοολούχο ποτό της Κρήτης είναι η τσικουδιά ή ρακή, όπως έχει παραμείνει από την τούρκικη ονομασία της από το 1989.

Η απόσταξη της τσικουδιάς, παραδοσιακά γίνεται σε μεγάλα καζάνια (αποστακτήρες) σε οργανωμένους χώρους, με τραπέζια, πάγκους και νεροχύτη.

Ο άμβυκας κάνει μόνος του τη δουλειά σταγόνα σταγόνα. Κάθε τόσο, ο καζανάρης παίρνει ένα ποτηράκι τσικουδιά, το πετάει μέσα στη φωτιά να δει αν έχει ακόμα οινόπνευμα ή όχι και πότε θα τελειώσει η καζανιά, για να βάλει μία άλλη.

Εν τω μεταξύ, μαζεύονται φίλοι και γνωστοί, συμβάλλουν, συμμετέχουν, γίνονται μία ομάδα χωρίς συννενόηση. Γιατί, όπου βλέπουν καπνό ξέρουν τι συμβαίνει, ξέρουν πού είναι τα καζάνια και μαζεύονται. Και δεν έρχονται με άδεια χέρια, κουβαλούν πράγματα και στήνεται μια γαστρονομική πανδαισία.

Αυτό είναι το ενδιαφέρον στην απόσταξη της τσικουδιάς και όχι ο άμβυκας, αλλά οι άνθρωποι γύρω από το καζάνι και οι κουβέντες τους στο τραπέζι. Λέγονται τόσο ωραία πράγματα, για τα οικονομικά, τα κοινωνικά, τα πολιτικά και τα φιλικά. Και όλα λύνονται με ένα χαμόγελο.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 9-1.jpg

Και ξαφνικά, έρχεται μία λύρα, έπειτα ένας αυλός και αρχίζουν οι μαντινάδες και μετά τα ριζίτικα…

”Βάλ’ του μία να πιει” μια μεγάλη αγκαλιά, που συνοδεύεται από μία τσικουδιά.

Μυστικά για καλή τσικουδιά:

-Η τσικουδιά είναι προϊόν απόσταξης των στέμφυλων (δηλαδή, των υπολειμμάτων των σταφυλιών μετά την οινοποίηση). Η πρώτη ύλη πρέπει να είναι καλής ποιότητας. Καλύτερα να αποστάζονται μόνο οι ρώγες.

-Πρέπει να γίνεται σωστή διαχείριση του πρώτου αποστάγματος (πρωτόρακη) και του τελευταίου, που έχει ξυλόπνευμα.

-Ο άμβυκας πρέπει να έχει σωστή γεωμετρία.

-Η ψύξη του σωλήνα απόσταξης πρέπει να είναι η κατάλληλη.

-Τα ξύλα φωτιάς πρέπει να είναι τα κατάλληλα.

Τεφτέρι με μυστικά για καλή τσικουδιά βρίσκεται στο Λούβρο.

Μπορείτε, όμως κι εσείς να φτιάξετε τσικουδιά στο σπίτι σας…

Υλικά

Σταφύλια ώριμα και καθαρά. Όσο πιο γλυκά είναι τα σταφύλια τόσο περισσότερη τσικουδιά θα δώσουν.

Δοχεία πλαστικά, ανοιχτά από πάνω και να κλείνουν με καπάκι.

Άμβυκας (αποστακτήρας), που μπορείτε να βρείτε σε μαγαζί με γεωργικά εφόδια.

Γράδο μέτρησης οινοπνεύματος.

Εκτέλεση

 Βήμα 1ο

  • Καθαρίζετε τα σταφύλια από τυχόν σάπιες ρώγες και αφαιρείτε τα τσάμπουρα (τα τσάμπουρα έχουν ξυλοκαΐνη, που ‘βαράει’ στο κεφάλι)

 Βήμα 2ο

  • Πατάτε τα σταφύλια ίσα-ίσα να σπάσουν οι ρώγες και τα βάζετε στο δοχείο.
  • Αφήνετε 20-30εκ. κενό από την κορυφή, για να μην ξεχειλίσουν με το βρασμό.
  • Στρώνετε από πάνω καθαρά και πλυμένα ταβλάκια και τα πλακώνετε με, επίσης, καθαρές και πλυμένες πέτρες ή μάρμαρα (δε χρησιμοποιείτε ποτέ μέταλλα).
  • Σκεπάζετε το δοχείο, χωρίς να το σφραγίσετε, για να φεύγουν οι αναθυμιάσεις του βρασμού.
  • Τα ελέγχετε κάθε μέρα, την πρώτη βδομάδα τουλάχιστον, που ο βρασμός έχει φούρια, να έχει από πάνω μόνο ζουμί και όχι στράφυλα, γιατί θα ξιδιάσουν και αντί τσικουδιά, θα βγάλετε ξίδι.

 Βήμα 3ο

  • Μετά από 30-40 μέρες, που έχει ολοκληρωθεί ο βρασμός κι έχουν μετατραπεί τα σάκχαρα σε οινόπνευμα, στήνετε τον αποστακτήρα.
  • Βάζετε στράφυλα στον αποστακτήρα ανακατεμένα με το ζουμί, τα σφραγίζετε και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά.
  • Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά, για να γίνει αργά και αβίαστα η απόσταξη.
  • Ελέγχετε το δοχείο με το νερό, που περνάει το σπιράλ με τον ατμό, να είναι πάντα κρύο και το ανανεώνετε, για να γίνεται πλήρης η υγροποίηση.
  • Το πρώτο αποστακτικό υγρό, που θα τρέξει το πετάτε, γιατί είναι οι υδρατμοί, που υπήρχαν στον αποστακτήρα πριν αρχίσει να βράζει. Άλλωστε, αν το μετρήσετε με το γράδο θα δείτε, ότι δεν έχει βαθμούς.
  • Αρχίζετε να συλλέγετε τη ρακή, που είναι 25-28-30 βαθμούς. Αυτό εξαρτάται από το πόσο γλυκά ήταν τα σταφύλια. Η ρακή ξεκινάει με υψηλούς βαθμούς.
  • Όσο προχωράει η απόσταξη, οι βαθμοί χαμηλώνουν, θα κατέβουν στους 15-14-13 μέχρι να τρέχει πια νερό. Γι’ αυτό βάζετε τη ρακή όλη μαζί σε ένα δοχείο και τη μετράτε ανά διαστήματα και όταν δείτε, ότι έχει γύρω στους 18-19 βαθμούς σταματάτε την απόσταξη.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 8-1.jpg

Αν θέλετε κρατάτε λίγη ρακή από την πρώτη υψηλόβαθμη, που θα τρέξει να την χρησιμοποιείτε για εντριβές (πρωτόρακη).

Τα συνοδευτικά της τσικουδιάς

Οφτή πατάτα, χλωρά κουκιά, κεφτέδες, μυζηθροπιτάκια, χοχλιοί, τσακιστές ελιές, μικρές κρητικές ελιές, ντολμαδάκια, ψητά μανιτάρια, βραστοί  βολβοί, καυτερές κόκκινες πιπερίτσες, σύγκλινο, καπνιστά λουκάνικα, παστά μεζεδάκια, καπνιστά ψαρικά, αλλά και ξηροί καρποί όλων των ειδών, φιστίκια Κρήτης (αράπικα), αλατισμένα ή ανάλατα, αλλά και σφακιανά παξιμάδια, που έχουν γλυκάνισο και άλλα παξιμάδια και κριτσίνια και κουλούρι Θεσσαλονίκης. To παραδοσιακό ποτό της Κρήτης, πάντως πάει παρέα με γευστικούς μεζέδες.

Τα οφέλη της τσικουδιάς στην υγεία

Τα λευκά αποστάγματα, σε μικρές δόσεις, (1-2 ποτηράκια) παρέχουν οφέλη στην υγεία. Το τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο) θεωρείται εξαίρετο χωνευτικό. Επίσης, χάρη στην αλκοόλη, που περιέχει, προκαλεί αγγειοδιαστολή και μείωση της πίεσης. Ακόμη, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και γι’ αυτό, άλλωστε και χρησιμοποιείται για το κρυολόγημα, τον πυρετό και τον πονοκέφαλο. Είναι, επίσης, κατάλληλο ποτό για όσους κάνουν δίαιτα. Τα λευκά αποστάγματα αλλάζουν την ισορροπία των λιπών στο αίμα, αυξάνοντας την καρδιοπροστατευτική «καλή» (HDL/High-density lipoprotein/Λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας) χοληστερόλη και μειώνοντας την «κακή» (LDL/low-density lipoproteins/λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας) χοληστερόλη, ενώ ελαττώνουν και τη συγκολλητική ικανότητα των αιμοπεταλίων, των μορίων του αίματος, που είναι υπεύθυνα για τις θρομβώσεις.

Επίσης, χρησιμοποιείται για εντριβές και καταπλάσματα σε κρύωμα ή πιάσιμο.

Τέλος, βοηθάει στην επικοινωνία των ανθρώπων…

Καλύτερα να πίνεται κρύα και σε κρύα ρακοπότηρα από την κατάψυξη

Συνταγή με τσικουδιά για το κρύωμα

Υλικά

  • 1/2 ποτηράκι κρασί κόκκινο.
  • 1/2 ποτηράκι τσικουδιά.
  • 4 γαρίφαλα.
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • 1 κουταλιά σούπας μέλι.

Εκτέλεση

Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μικρό κατσαρολάκι να βράσουν, εκτός από το μέλι.

Μόλις βράσουν, αποσύρετε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει λίγο προσθέτετε το μέλι.

Είναι πολύ αποτελεσματικό

Οι συνιστώμενες δόσεις αλκοόλ είναι για τις γυναίκες μέχρι 20γρ. και για τους άνδρες μέχρι 32γρ. αλκοόλη την ημέρα. Αυτό μεταφράζεται σε 75ml οινοπνευματώδους ποτού 40% την ημέρα.

Βέβαια, αυτό ισχύει για όλους εκείνους, που δεν πάσχουν από επιληψία, παγκρεατική νόσο ή ηπατοπάθεια.

Βιβλιογραφία

Anekorama, Καλοκαίρι 2012

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα για την υγεία σας

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 10-1.jpg

Διαβάστε, επίσης,

Είναι υγιεινό γλυκό τα ξεροτήγανα;

Η μοναδικότητα της οσμής της ρακής

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ασκολύμπρους

Τα κρητικά βότανα είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως

Τσικουδοκαζανέματα στην Κρήτη

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σταφύλια

Βενετικές Πηγές της Κρητικής Ιστορίας

Τα οφέλη του ούζου

Η Κρήτη κόμβος της Μεσογείου

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο Λουΐζας

Αιθέριο έλαιο Λουΐζας. Χρησιμοποιείται για την αϋπνία, τα εντερικά προβλήματα, την κατάθλιψη, το στρες και ως ηρεμιστικό Αιθέριο έλαιο Λουΐζας Η λουίζα ή Lippia citriodora ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τοξοπλάσμωση

Άτεκνο