Σάββατο, 19 Ιουλίου, 2025

Φασόλια

Φασόλια. Είναι οι καρποί της φασολιάς που είναι ένα φυτό, που καλλιεργείται σε ποικιλίες και παρέχει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό σας

Φασόλια

Η Φασολιά ή Phaseolus vulgaris ή Φασίολος ο κοινός ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών.

Είναι ένα φυτό, που έχει αναρίθμητες καλλιεργούμενες ποικιλίες, αναρριχώμενες ή νάνοι, σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχουν, περίπου, 500 είδη. Στην Ελλάδα, είναι γνωστά τα φρέσκα φασολάκια, τα άσπρα φασόλια, τα αμπελοφάσουλα ή γυφτοφάσουλα, οι γίγαντες, τα μαυρομάτικα ή αραποφάσουλα και τα λόμπια.

Ο Φασίολος των αρχαίων

Τους ξερούς λοβούς, χωρίς τους σπόρους τους χρησιμοποιούσαν στη λαϊκή ιατρική σε περιπτώσεις διαβήτη. Επίσης, τους χρησιμοποιούσαν σε προβλήματα αρθρώσεων, νεφρών, ποδάγρας και σε ρευματισμούς.

Στην Κρήτη, οι κρητικοί αποκαλούσαν το φυτό “σκαροβότανο” και αυτό, γιατί χρησιμοποιούσαν τα φύλλα του βοτάνου ως δόλωμα, για το ψάρεμα του σκάρου, που αφθονούσε στα κρητικά νερά. Τα πράσινα φασόλια, που περίσσευαν τα ξέραιναν στον αέρα, αφού τους αφαιρούσαν τις ίνες και τα φύλαγαν για το Χειμώνα. Τότε, τα έβαζαν αποβραδίς σε χλιαρό νερό και το άλλο πρωί τα μαγείρευαν. Οι Κρητικοί, τα θεωρούσαν άκρως γαλακταγωγά μαζί με μάραθο. Κοπανισμένα βραστά τα έβαζαν σαν έμπλαστρο στις κουτάλες (ωμοπλάτη) των θηλαζουσών.

Θρεπτικά συστατικά φασολιών

Οι ξεροί λοβοί των φασιόλων περιέχουν νερό 13%, αζωτούχες ουσίες 4,28%, λιπαρές ουσίες 0,90%, αμυλούχες ουσίες 60,12%, κυτταρίνη 15,92% και τέφρα 5,80%.

Οι σπόροι περιέχουν τοξαλβουμίνη (φασίνη). Η τοξική αυτή ουσία δεν καταστρέφεται με την αποξήρανση, αλλά με το παρατεταμένο μαγείρεμα. Οι λοβοί του φυτού χωρίς τους σπόρους δεν είναι τοξικοί. Περιέχουν πολλές ουσίες, όπως βεταΐνη, τριγωνελίνη, τυροσίνη, αργινίνη και ανόργανες ουσίες (κάλιο, νάτριο, μαγγάνιο, ασβέστιο, σίδηρο, φωσφόρο).

Χρήσιμα μέρη φασολιάς

Ανθίζει από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο.

Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται οι ξεροί λοβοί αφού αφαιρεθούν οι σπόροι.

Οι ευεργετικές ιδιότητες των φασολιών

  • Οι φλούδες των φασολιών έχουν διουρητικές, αντιφλεγμονώδεις, βακτηριοκτόνες, αγγειοδιασταλτικές και παυσίπονες ιδιότητες. Βελτιώνουν το μεταβολισμό του οργανισμού.
  • Το βότανο χορηγείται με τη μορφή του αφεψήματος ξερών λοβών, αφού προηγουμένως τους μουλιάσουν για πολλές ώρες σε κρύο νερό. Το αφέψημα αποβάλλει τα υγρά από τον οργανισμό, βελτιώνει τη λειτουργία του καρδιοαγγειακού συστήματος και κατεβάζει την πίεση. Χρησιμοποιείται στην κατακράτηση ούρων, στις ασθένειες των νεφρών και της ουρήθρας, σε ουρικές πέτρες, στο σακχαρώδη διαβήτη, στην παχυσαρκία, στα οιδήματα, σε προβλήματα των αρθρώσεων, σε ποδάγρα και σε ρευματισμούς.
  • Αφέψημα καρπών φασολιών και πράσινου φλοιού λαμβάνεται σα διαιτητικό πρόσθετο στη γαστρίτιδα με μειωμένη έκκριση οξύτητας (αχλωρυδρία στομάχου).
  • Ο χυμός των πράσινων φασολιών έχει παυσίπονη δράση.
  • Εξωτερικά καταπλάσματα με αλεύρι φασολιών και μέλι βοηθούν στην ωρίμανση των καλόγερων.
  • Με αλεύρι φασολιών καλύπτονται τα έλκη δέρματος, τα υγρά εκζέματα και ο ερυσίπελας.
  • Στα καψίματα τοποθετείται αλεύρι φασολιών μαζί με ασπράδι αυγού.
  • Η στάχτη από τις φλούδες των φασολιών αναμιγμένες με μέλι υπό μορφή καταπλάσματος μαλακώνουν τους πόνους στις αρθρώσεις.
  • Τα Φασόλια περιέχουν γλυκοσινίνη, που μπορεί να αντικαταστήσει την ινσουλίνη στη θεραπεία του διαβήτη.
  • Στην ομοιοπαθητική, χρησιμοποιείται ένα βάμμα ολόκληρου του νωπού φυτού, που συλλέγεται μετά την άνθηση. Το παρασκεύασμα αυτό ενδείκνυται εναντίον της ισχιαλγίας, των ρευματισμών και των νεφρικών παθήσεων.

Τα φασόλια θεραπεύουν τον καρκίνο

  • Καρκίνος μαστού

Μια διμερής αιμοσυγκολλητίνη με σχετική μοριακή μάζα 62.000, που παρασκευάζεται από τους σπόρους του Phaseolus vulgaris καταστέλλει τον πολλαπλασιασμό του καρκίνου του μαστού, σε MCF- 7 κύτταρα, με μια σειρά από αλλαγές, όπως αναστολή του κυτταρικού κύκλου στην φάση G2/M και μιτοχονδριακή αποπόλωση της μεμβράνης. Η απόπτωση γίνεται μέσω του υποδοχέα, όπου συνδέονται Fas συνδέτες και γίνεται ενεργοποίηση της κασπάσης-8 και ενεργοποίηση της κασπάσης-9. Η κατανόηση του αποπτωτικού μηχανισμού είναι χρήσιμη για την εφαρμογή στη θεραπεία των όγκων, παρεμβαίνοντας σε αυτό το μονοπάτι του καρκίνου.

  • Καρκίνος παχέος εντέρου

Τα αποτελέσματα των μοριακών αλλαγών, που εμπλέκονται στην p53 οδό αξιολογήθηκε με  PCR/polymerase chain reaction/αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης μετά από 24 ώρες έκθεσης σε φασόλια, που προέρχονται από ζύμωση με πολυσακχαριδικό εκχύλισμα με εντερική χλωρίδα του ανθρώπου. Σημαντικές διαφορές ανιχνεύθηκαν σε 72 από τα 84 γονίδια απόκρισης της ανθρώπινης p53- μεσολαβούμενης μεταγωγής σήματος που εμπλέκεται στην απόπτωση, τον κυτταρικό κύκλο και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και έδειξε σημαντικές αλλαγές έκφρασης. Τα γονίδια απόπτωσης και η αρνητική ρύθμιση του γονιδίου του κυτταρικού κύκλου MSH2/mismatch repair protein/πρωτεΐνη επιδιόρθωσης ήταν ρυθμιζόμενα υψηλότερα προς τα πάνω γονίδια (30.5, 18.4 και 9.8 φορές, αντίστοιχα), ενώ τα γονίδια του κυτταρικού κύκλου CHEK1/Checkpoint kinase και GADD45A/Growth Arrest and DNA Damage-inducible 45/Αναστολή ανάπτυξης και πρόκληση βλάβης στο DNA 45 ρυθμίζονται προς τα κάτω (21.4 και 9,1 φορές, αντίστοιχα). Έχουμε αποδείξεις, ότι τα κοινά φασόλια και οι πολυσακχαρίτες διαμορφώνουν το προφίλ της γονιδιακής έκφρασης, προσφέροντας γνώσεις σχετικά με το μηχανισμό της χημειοπροστατευτικής λειτουργίας των φασολιών κατά την καρκινογένεση του παχέος εντέρου.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 4-1024x768.jpg

Τα φασόλια είναι σπουδαία αντικαρκινική τροφή

Τα εκχυλίσματα από φασόλια (μαύρα, άσπρα, κόκκινα, κίτρινα) περιέχουν φαινολικά, όπως οι πολυφαινόλες, τα φλαβονοειδή, ταννίνες και φυτοστερόλες και τριτερπενοειδή, όπως σαπωνίνες και άλλα φυσικά προϊόντα και πρέπει να χρησιμοποιούνται, ως αντιοξειδωτικά και συμπληρώματα διατροφής, όπως και σε τρόφιμα, καλλυντικά ή φαρμακευτικά αντιοξειδωτικά ή χρωστικές, ως αντινεοπλασματικά ή αντικαρκινικά ή παρασκευάσματα καταστολής όγκων, π.χ. για τη θεραπεία, πρόληψη ή και αναστολή καρκίνου ή την ανάπτυξη των κυττάρων του καρκίνου, σε ορμονοεξαρτώμενους και μη καρκίνους, όπως ο καρκίνος  του προστάτη, του παχέος εντέρου, του ήπατος και στη λευχαιμία. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της χοληστερόλης ή ελάττωση της οξείδωσης της LDL/low-density lipoproteins/λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας ή για την αναστολή της σύνθεσης χοληστερόλης (ή το ένζυμο αυτών), ως δραστικό συστατικό σε συμπληρώματα διατροφής.

Παρασκευή και δοσολογία αφεψήματος φασολιών

Παρασκευάζεται ως αφέψημα. Τέσσερεις χούφτες θρυμματισμένο σκεύασμα τοποθετείται σε δύο λίτρα νερό για μερικές ώρες, Μετά βράζονται μέχρι να μείνει μισό λίτρο νερό. Πίνονται 2 με 3 ποτήρια υγρό την ημέρα, μισή ώρα πριν το φαγητό.


Προφυλάξεις

Το φάγωμα σπόρων νωπού φασολιού μπορεί να προκαλέσει εμέτους, διάρροια και αιμορραγική εντερίτιδα.

Τα φρέσκα φασολάκια αντενδείκνυνται στους αρθριτικούς, λόγω των οξαλικών αλάτων, που περιέχουν.

Τα ξερά φασόλια είναι δύσπεπτα και φυσώδη. Παρόλα αυτά, μπορούν να τα τρώνε οι δυσπεπτικοί αν παρασκευαστούν αποφλοιωμένα, υπό μορφή πουρέ. Ακόμα καλύτερα χωνεύονται αν μαγειρευτούν με σέλινο και μαϊντανό.

Τα πράσινα φασολάκια αντενδείκνυνται σε αρθριτικούς, ψαμμιακούς, λιθισιακούς και αρτηριοσκληρωτικούς, γιατί εκτός των οξαλικών αλάτων περιέχουν και πολλές πουρίνες. Αντίθετα, ωφελούν τους φυματικούς και εξασθενημένους.

Η τοξική ένωση φυτοαιμοσυγκολλητίνη (η κύρια αντικαρκινική ουσία), είναι μία λεκτίνη, παρούσα σε πολλές κοινές ποικιλίες φασολιών, αλλά, ιδιαίτερα στα κόκκινα φασόλια. Τα λευκά φασόλια περιέχουν περίπου το ένα τρίτο της τοξίνης από τα κόκκινα. Τα κουκιά (Vicia faba) περιέχουν 5%- 10% της τοξίνης των κόκκινων φασολιών. Η φυτοαιμοσυγκολλητίνη μπορεί να απενεργοποιηθεί με τον βρασμό των φασολιών. Δέκα λεπτά στο σημείο βρασμού (100°C) είναι επαρκή, για να υποβαθμίσει την τοξίνη. Για τα ξηρά φασόλια, ο FDA/Food and Drug Administration/Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων συνιστά, επίσης, να μούλιαζουν τουλάχιστον 5 ώρες σε νερό, το οποίο πρέπει, στη συνέχεια, να απορρίπτεται.

Τα κύρια συμπτώματα της δηλητηρίασης με φυτοαιμοσυγκολλητίνη είναι ναυτία, έμετος και διάρροια μία έως τρεις ώρες μετά την κατανάλωση μη σωστά μαγειρεμένων φασολιών και συνήθως, εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ώρες.

Τα φασόλια είναι πλούσια σε πουρίνες, οι οποίες μεταβολίζονται σε ουρικό οξύ. Το ουρικό οξύ δεν είναι μια τοξίνη, αλλά μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη ή την επιδείνωση της ουρικής αρθρίτιδας. Για το λόγο αυτό, άτομα με ουρική αρθρίτιδα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση φασολιών.

Τα Φασόλια, τα οποία όταν τα βάζουμε στο νερό επιπλέουν, αντί να βυθίζονται, πρέπει να πετιούνται. Όσα επιπλέουν στο νερό έχουν προσβληθεί από έντομα, τα οποία έχουν το χαρακτηριστικό, ότι κατά την άνθιση των φασιόλων εναποθέτουν τα αυγά τους επί των ανθέων και κατά τον σχηματισμό του καρπού εγκλείονται εντός αυτού.
Συνίσταται, μετά το πρώτο βράσιμο να αντικαθίσταται το νερό με φρέσκο.

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα για την υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Πικάντικο μοσχαράκι στο φούρνο με φασόλια

Σολομός με φασόλια και μάραθο

Φασόλια στο φούρνο με κοτόπουλο

Κιμάς με φασόλια

Πικάντικη χορτοφαγική σούπα με φασόλια

Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια

Δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα σημαίνει καλή υγεία

Κοστίζει περισσότερο η υγιεινή διατροφή;

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βουρβουλιά

Βουρβουλιά. Η βουρβουλιά έχει καθαρτικές, χολαγωγές, τονωτικές και πολλές άλλες ιδιότητες ωφέλιμες για την υγεία Βουρβουλιά Rhamnus frangula L. Η βουρβουλιά ή φραγκούλα ή φράγκουλα ή ράμνος...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τοξοπλάσμωση

Άτεκνο