Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιατροφήΦασόλια στο φούρνο με κοτόπουλο

Φασόλια στο φούρνο με κοτόπουλο

Νόστιμα και υγιεινά φασόλια στο φούρνο με κοτόπουλο

Φασόλια στο φούρνο με κοτόπουλο

ΟΣΠΡΙΑ: Τα όσπρια αποτελούν μία ομάδα τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες. Οι υδατάνθρακες που περιέχουν τα όσπρια είναι βραδείας απορρόφησης και για τον λόγο αυτό τα όσπρια χαρακτηρίζονται ως τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τα όσπρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτική πρωτεΐνη που φτάνει το 20-25% και σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυλλικό οξύ μπορούν να υποκαταστήσουν εν μέρη τη ζωική πρωτεΐνη. Παρόλα αυτά, εξαιτίας της έλλειψής τους στο απαραίτητο αμινοξύ μεθειονίνη δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως το κρέας. Επίσης, τα όσπρια αποτελούν καλή πηγή μικροθρεπτικών συστατικών, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου και ασβεστίου.

ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ: Το καλαμπόκι αποτελεί μια πλούσια πηγή πολλών βασικών θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών. Το καλαμπόκι παρέχει τις απαραίτητες θερμίδες για την καθημερινή και σωστή λειτουργία του μεταβολισμού, αλλά επιπλέον είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών Α, Β, Ε καθώς και πολλών μεταλλικών στοιχείων. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες μας εξασφαλίζει εξαρχής το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην πρόληψη ασθενειών του πεπτικού όπως η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες, καθώς και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο καλαμπόκι επίσης λειτουργούν ως αντικαρκινικοί παράγοντες και δρουν προληπτικά στη νόσο του Alzheimer. Τα οφέλη του καλαμποκιού για την υγεία είναι πολλαπλά και περιλαμβάνουν τον καλύτερο έλεγχο του διαβήτη, την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, τη μείωση της υπέρτασης καθώς και διαφόρων ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα κατά τη γέννηση. Περισσότερα οφέλη για την υγεία μας προσφέρονται από την παρουσία πολλών ποιοτικών θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στο καλαμπόκι. Είναι πλούσιο σε φυτοχημικά, τα οποία παρέχουν προστασία από πολλές χρόνιες ασθένειες.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεφμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Το πανεπιστήμιο του Τορόντο όρισε δίαιτα 4 εβδομάδων, αφαιρώντας τις πηγές λυκοπένιου από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.  Αυτές εμφάνισαν σημαντικά σημάδια μείωσης στα μέταλλα των οστών. Σε επόμενο χρόνο οι ερευνητές θα ψάξουν αν τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου προκαλούν κακή αντιοξειδωτική άμυνα στα κύτταρα των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.

Φασόλια στο φούρνο με κοτόπουλο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

Σπρέι μαγειρικής από βιολογικό ελαιόλαδο

450 γραμμάρια βιολογικά φασόλια pinto, μαγειρεμένα και στραγγισμένα

1 ½ φλιτζάνια ψιλοκομμένο, μαγειρεμένο βιολογικό κοτόπουλο

1 κονσέρβα βιολογικό καλαμπόκι μεξικάνικού τύπου, στραγγισμένο

1 κονσέρβα βιολογικές ντομάτες σε κύβους

Βιολογικά πράσινα τσίλι

1 κουτάκι βιολογική σάλτσα ντομάτας

1 κουταλάκι βιολογικό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό κύμινο τριμμένο

½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη βιολογικού σκόρδου

½ κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

1 ½ φλιτζάνια τσιπς βιολογικού καλαμποκιού

2 φλιτζάνια τριμμένο βιολογικό τυρί γκούντα 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς C. Ψεκάστε ένα μεγάλο ταψί με μαγειρικό σπρέι.
  • Συνδυάστε τα φασόλια pinto, το κοτόπουλο, το καλαμπόκι, τις ντομάτες σε κύβους και το πράσινο τσίλι, τη σάλτσα ντομάτας, το κρεμμύδι, το κύμινο, το σκόρδο σε σκόνη, αλάτι και πιπέρι σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Απλώστε τσιπς καλαμποκιού στον πάτο του ταψιού και μοιράστε ομοιόμορφα το μείγμα των φασολιών από πάνω. Πασπαλίζετε με το τυρί.
  • Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί, περίπου 25 λεπτά.
  • Σερβίρετε αμέσως.

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

chicken tortilla casserole 800 2014

Διαβάστε, επίσης,

Νόστιμα κρεμώδη λαζάνια με κοτόπουλο και αγκινάρες

Νόστιμη κρεμωδής κοτόσουπα με πιπεριές

Νόστιμα και υγιεινά μπουτάκια κοτόπουλου με ρύζι

Νόστιμη πίτσα με σάλτσα Αλφρέντο και κοτόπουλο

Ψητό ρολό κοτόπουλο γεμιστό με μπέικον, λιαστές ντομάτες και τυρί

Νόστιμο κοτόπουλο με λευκό κρασί και πολέντα

Νόστιμο λεμονάτο κοτόπουλο με πατάτες στην κατσαρόλα

Νόστιμη και υγιεινή χειμωνιάτικη σαλάτα

Νουντλς με κοτόπουλο και βασιλικό

Γέμιση με κινόα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Νόστιμη κοτόπιτα με πράσο

Νόστιμες και υγιεινές μπάμιες με κοτόπουλο

Σουβλάκια κοτόπουλου με σος γιαουρτιού

Μπουκίτσες κοτόπουλου με λεμόνι και σπαράγγια

Σπιτικό σάντουιτς με κοτοσαλάτα

Νόστιμα και πικάντικα ζυμαρικά με κοτόπουλο

Νόστιμα ρολάκια κοτόπουλου γεμιστά

Νόστιμο κοτόπουλο με noodles

Κοτόπουλο παρμεζάνα

Πικάντικο ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με βασιλικό

Κοτόπουλο piccata

Το κοτόπουλο του στρατηγού Τσο

Κοτόπουλο με κρέμα γλυκοπατάτας

Υγιεινό κοτόπουλο ψητό με πατάτες

Τροφές για όσους έχουν καρκίνο

Κοτόσουπα

Θεραπευτικό ρόφημα για το κρύωμα

Είναι υγιεινές οι έτοιμες σούπες;

Το χρονικό ενός καλοκαιρινού κρυολογήματος

Μπούτι ή στήθος;

Κοτόσουπα για το κρύωμα

Δίαιτα με σούπες

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με κάρυ

Ζυμαρικά στο φούρνο με κοτόπουλο και λαχανικά

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ