Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΗ διατροφή στον πυρετό

Η διατροφή στον πυρετό

Print Friendly, PDF & Email

Τι πρέπει να τρώτε όταν έχετε πυρετό

Ως πυρετός, καλείται η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πέραν των φυσιολογικών τιμών. Οι φυσιολογικές τιμές, έχουν ορισθεί στους 36,5 βαθμούς Κελσίου με όριο +0,5 βαθμών Κελσίου. Μέχρι, την τιμή των 37,4 βαθμών Κελσίου δεν θεωρείται ανησυχητικός.

Κατά τη φάση του πυρετού, ο οργανισμός μεταβαίνει σε ένα νέο στάδιο συμπτωμάτων τα οποία αν και επίπονα, είναι ανεκτά.


Τα συμπτώματα από την εμφάνιση του πυρετού, είναι τα εξής:

Κούραση, αδυναμία, ζαλάδα, ατονία, τρεμούλο, ανορεξία, δίψα, απώλεια βάρους, δυσκοιλιότητα, ξηρή γλώσσα και ξηρά χείλη.

Κατά την εμφάνιση, των ανωτέρω συμπτωμάτων, δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος διατροφικής σύστασης πέραν της φαρμακευτικής αγωγής.

Όταν δοθεί η πρώτη δόση της αντιπυρετικής αγωγής και ο ασθενής ηρεμήσει από την κρίση των συμπτωμάτων, τότε θα πρέπει να ελέγξουμε τη διατροφή του, ώστε να μην ταλαιπωρείται αλλά και να μην «αναγκάσουμε» τον οργανισμό να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος.


Η διατροφή στον πυρετό

 • Συστήνεται ελαφριά διατροφή με άφθονα υγρά, όπως σούπες.
 • Θα πρέπει να αποκλεισθούν οι λιπαρές και τηγανητές τροφές.
 • Επίσης, δεν θα πρέπει να καταναλώσετε οποιοδήποτε τρόφιμο με συστατικό τη σοκολάτα.
 • Τροφές, όπως πατατάκια, σάντουιτς, μπισκότα, κρουασάν, κονσέρβες, αναψυκτικά και τρόφιμα με καρυκεύματα αποκλείονται διότι αναγκάζουν τον οργανισμό να αυξήσει την θερμοκρασία του.
 • Λόγω της εμφάνισης της ατονίας και της δυσκοιλιότητας, θα πρέπει να χορηγήσουμε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Τέτοιου είδους τρόφιμα, είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Όμως, ιδιαίτερη προσοχή στο είδος τους, διότι λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, ορισμένα θα ενοχλήσουν το γαστρεντερικό σύστημα, πράγμα το οποίο πρέπει να αποφευχθεί για ενδεχόμενη ταλαιπωρία του ασθενούς από την αύξηση της θερμοκρασίας.
 • Να σημειωθεί ότι η κόκα κόλα είναι φάρμακο για τον πυρετό, αλλά και για την διάρροια γιατί προλαμβάνει την αφυδάτωση, φτάνει να μην είναι light και να την αφήσετε να ξεθυμάνει για να φύγει το ανθρακικό.
 • Να πίνετε πολλά αφεψήματα βοτάνων.
 • Από τα φρούτα, μπορείτε να καταναλώσετε μπανάνα, πορτοκάλι, αχλάδι, μανταρίνι, καρπούζι, πεπόνι και από λαχανικά, αγγούρι και ντομάτα. Ο συνδυασμός των συγκεκριμένων τροφίμων με νερό, θεωρείται σημαντικό βήμα ως προς την πλήρη ενυδάτωση του οργανισμού.
 • Αξίζει να σημειωθεί, ότι αν και εμφανίσει ο ασθενής μυϊκή ατονία, κατά την φάση του πυρετού θα πρέπει να ελέγξουμε να μην δοθεί υπερβολική ποσότητα πρωτεϊνών διότι κατακρατούν μεγάλη ποσότητα νερού και αζώτου. To σημαντικό είναι να δοθούν καλής ποιότητας πρωτεΐνες, ώστε να προστατευθεί ο μυϊκός ιστός, ο οποίος εξασθενεί.
 • Δεν θα πρέπει να βράζουμε ή να ψήνουμε για μεγάλη χρονική διάρκεια τα τρόφιμα, διότι αποβάλλουν την υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και έτσι δεν ενυδάτωνουν τον οργανισμό, μειώνοντας ταυτοχρόνως την υγιή κινητικότητα του εντέρου.
 • Στη φάση της ανάρρωσης, θα πρέπει να τονισθεί ότι παρατηρείται μειωμένη παρουσία φωσφόρου, σιδήρου, ψευδαργύρου, γλυκόζης και πρωτεϊνών. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα παρατήρηση, θα πρέπει να δοθεί διατροφική αγωγή η οποία θα περιλαμβάνει λευκό κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά, δημητριακά (αν και τα όσπρια είναι πλούσια σε φώσφορο και ψευδάργυρο, δεν συστήνονται διότι θα επιβαρύνουν το ήδη ταλαιπωρημένο γαστρεντερικό σύστημα) και φρούτα όπου θα αυξήσουν την μειωμένη τιμή της γλυκόζης και θα προστατεύσουν την δράση των πρωτεϊνών. Τέλος, κατά την 3η ημέρα ανάρρωσης να δοθεί κόκκινο κρέας με αποφυγή του λίπους.

Σημαντική Σημείωση: Προτείνεται η αποφυγή του συνδυασμού γαλακτοκομικών με τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, παραδείγματος χάριν γάλα με πορτοκάλια, διότι ενδέχεται να εμφανίσετε αύξηση θερμοκρασίας στο πρόσωπο και δύσπνοια.

Τέλος, αξίζει να γνωρίζουμε, ότι για κάθε 1 βαθμό Κελσίου που αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος μας, αυξάνεται και ο βασικός μεταβολισμός κατά 13%.

Διαβάστε, επίσης,

Πελαργόνιο

Τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες

Φυσικοί τρόποι αποσυμφόρησης της μύτης

Οι βιταμίνες για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος

Μαλοτήρα

Ο ψευδάργυρος θεραπεύει το κρυολόγημα

Κοτόσουπα για το κρύωμα

Κυκλοφορούν ιώσεις

Έχετε κρύωμα και γρίπη;

Αντιμετωπίζοντας τις παρενέργειες των αντιβιοτικών

Κανέλα

Σαμπούκος ο Έβουλος

Το κρητικό χάπι για το κρυολόγημα και τη γρίπη

Κρυολογήσατε;

Να πλένετε συχνά τα χέρια σας

Κάθε χυμός βοηθά διαφορετικά τον οργανισμό μας

Να προσέχετε όταν φταρνίζεστε

Αντιμετωπίστε τις ιώσεις τρώγοντας

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε;

Ενυδάτωση με τροφές

Οξεία γαστρεντερίτιδα σε παιδιά

Αφυδάτωση και υπερυδάτωση

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ