Τα σμέουρα είναι πολύ γευστικά και έχουν πολλά οφέλη για την υγεία
Τα σμέουρα ή αλλιώς raspberries ή φραμπουάζ είναι οι μικρού μεγέθους καρποί του φυτού Rubus ideaus, της οικογένειας των ροδοειδών.
Υπάρχουν περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη σμέουρων τα οποία κατηγοριοποιούνται σε 3 βασικές ομάδες: τα κόκκινα, τα μαύρα και τα μοβ.
Τα σμέουρα μοιάζουν με τα βατόμουρα. Η κύρια διαφορά τους είναι ότι τα σμέουρα είναι κούφια από μέσα όταν συλλέγονται, δηλαδή το εσωτερικό του φρούτου μένει στο φυτό, ενώ στα βατόμουρα μένει πάνω στο φρούτο.
Τα πλέον γνωστά και περισσότερο δημοφιλή είναι τα κόκκινα σμέουρα. Η γεύση τους είναι ιδιαίτερη και δυνατή, αφήνοντας μία γλυκόξινη αίσθηση ενώ έχουν πολύ υψηλή διατροφική αξία.
Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτοχημικών, όπως οι ανθοκυανίνες, οι φαινόλες, οι τανίνες και οι λιγνάνες, ενώ η συγκέντρωσή τους σε ελλαγικό οξύ και πελαργονιδίνη είναι αρκετά αυξημένη. Οι μεγάλες ποσότητες των παραπάνω φυτοχημικών προσδίδουν στα σμέουρα ιδιαίτερα υψηλή αντιοξειδωτική αξία, η οποία σύμφωνα με τις καταχωρήσεις του USDA ανέρχονται στις 5,065 μονάδες ORAC ανά 100γρ. Αντίθετα, η θερμιδική τους αξία είναι χαμηλή αποδίδοντας μόνο 52 θερμίδες στα 100γρ ενώ αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών καλύπτοντας περίπου το 16% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε φυτικές ίνες. Επιπλέον, είναι πλούσια σε μαγγάνιο, βιταμίνες C και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, κάλιο και χαλκό. Τα σμέουρα είναι πλούσια σε Κάλιο 186mg (οι τιμές ανά 100γρ.), ασβέστιο 30,7mg, μαγνήσιο 27,10mg, Βιταμίνη C 32,2mg και Βιταμίνη A 40,6 I.U.
Λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας, τα σμέουρα φέρεται να έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
–Η ποικιλία φυτοχημικών ουσιών που περιέχεται στα σμέουρα θεωρείται αξιοσημείωτη αφού παρόμοια ποικιλομορφία συναντάται σε πολύ λίγα φρούτα. Γι’ αυτό και θεωρείται να έχουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Το ελλαγικό οξύ είναι από τις ουσίες που έχει αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική δράση. Συγκεκριμένα, φέρεται να αναστέλλει τη δράση ενζύμων που προάγουν τις φλεγμονές και να βοηθά στη μείωση του πεπτικού έλκους και άλλων φλεγμονών του πεπτικού.
–Τα σμέουρα σαν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, μειώνουν το οξειδωτικό στρες και μπορούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο δρώντας τόσο κατά του οξειδωτικού στρες όσο και κατά των φλεγμονών, χρόνιων ή μη.
–Στην περίπτωση της παχυσαρκίας ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στις κετόνες σμέουρου. Οι κετόνες είναι φυσικές ενώσεις που υπάρχουν σε αφθονία στα σμέουρα, ενώ περιέχονται σε μικρότερες ποσότητες και σε πολλά φυτά, όπως το πεύκο και το σφένδαμο. Οι κετόνες είναι γνωστές και με το όνομα ρεοσμίνη και χρησιμοποιούνται, κυρίως, ως πρόσθετα τροφίμων. Η ρεοσμίνη βοηθά στην αύξηση του μεταβολισμού και την καύση του σωματικού λίπους. Επιπρόσθετα, τόσο η ρεοσμίνη όσο και η τιλιροσίνη που είναι φλαβονοειδές και περιέχεται στα σμέουρα, φέρεται να ενεργοποιούν την αδιπονεκτίνη, ορμόνη που παράγεται από τα λιποκύτταρα του σώματος και η οποία παίρνει μέρος στον καταβολισμό των λιπαρών οξέων.
-Η αδιπονεκτίνη εμπλέκεται, επιπλέον, στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Σε άτομα παχύσαρκα με διαβήτη τύπου 2 η εν λόγω ορμόνη είναι ανενεργή ή δεν εκκρίνεται σε επαρκείς ποσότητες. Αυτό δυσκολεύει κατά πολύ τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και λιπών στο αίμα. Έτσι, με την ενεργοποίηση της αδιπονεκτίνης από τις κετόνες και την τιλιροσίνη μπορεί να επέλθει ισορροπία στην έκκριση ινσουλίνης και στα επίπεδα σακχάρου και λιπών στο αίμα παχύσαρκων ατόμων με διαβήτη τύπου 2.
Διαβάστε, επίσης,
Είναι κατάλληλες οι κετόνες βατόμουρων για το αδυνάτισμα;
Οι καλύτερες τροφές αποτοξίνωσης
Τρόφιμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου
Βιταμίνες για τον καρκίνο παχέος εντέρου
Οι καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές
Τροφές που προστατεύουν το στήθος απ’ τον καρκίνο
www.emedi.gr