Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ανεμώνα η ηπατική

Υπάρχουν πολλά είδη ανεμώνας

 

Η Anemone hepatica μεγαλώνει στα 5-15 cm. Τα φύλλα και τα άνθη προκύπτουν άμεσα από το ρίζωμα και όχι από το στέλεχος πάνω από το έδαφος.

Βρίσκεται στο δάσος και στα λιβάδια, ιδιαίτερα στα βουνά της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Τα φύλλα έχουν τρεις λοβούς και είναι σαρκώδη και άτριχα. Η άνω πλευρά είναι σκούρο πράσινο με υπόλευκες ρίγες και η κάτω πλευρά είναι μοβ ή κοκκινωπή -καφέ.Τα  φύλλα που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια ή μετά την ανθοφορία παραμένουν πράσινα το χειμώνα.

Τα λουλούδια είναι μπλε, μοβ, ροζ ή λευκά και εμφανίζονται το χειμώνα ή την άνοιξη.

Ανήκει στην οικογένεια Ranunculaceae, και περιέχει protoanemonin και είναι συνεπώς είναι ελαφρώς τοξική. Με αποξήρανση του βοτάνου, η protoanemonin διμερίζεται σε μη – τοξική  anemonin.

Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενειών του ήπατος, για τα σπυράκια, τη  βρογχίτιδα και την ουρική αρθρίτιδα, για τη δυσμηνόρροια και την καθυστέρηση των εμμήνων. Οι ανεμώνες είναι τοξικές για τα ζώα, στα οποία προκαλούν σοβαρές πεπτικές διαταραχές, αν φαγωθούν νωπές.  Ο χυμός από ανεμώνες επουλώνει τις πληγές στο δέρμα ζώων.

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ