Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Πολυκόμπι

Print Friendly, PDF & Email

Ιππουρίδα ή πολυκόμπι ή κυπαρισσάκι

 

Η Equisetum telmateia ανήκει στα Pteridophyta, στην οικογένεια Equisetaceae.

Είναι ένα ποώδες πολυετές φυτό.

Είναι ένα φυτό με πολυετές ρίζωμα, απλούς βλαστούς κούφιους με τμήματα που φέρουν οδοντωτά περιτυλίγματα.

Την άνοιξη παρουσιάζονται γόνιμοι άξονες μικρής διάρκειας, με καρποφορία στο χρώμα της ωχράς ή ωχροκάστανης, παρόμοιοι με αρχαίους κίονες ή με αδράκτια και άγονοι, πολυδιακλαδιζόμενοι, με κλάδους σπονδυλωτούς που μοιάζουν με φύλλα, με ύψος που ξεπερνά το 1 μέτρο και θυμίζουν χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Απαντάται σε όχθες ρυακιών και σε εδάφη αμμώδη έως ελαιώδη.

Χρήσεις

Είναι πλουσιότατο σε πυρίτιο και κάλιο και το πολυκόμπι είναι διουρητικό, στυπτικό, αιμοστατικό, επουλωτικό και καθαρτικό.

Επειδή περιέχει πυρίτιο, οι άγονοι βλαστοί του είναι ένας εξαίρετος τρόπος εμπλουτισμού του οργανισμού μας με μεταλλικά άλατα, ένα καλό φάρμακο για τα κατάγματα και μαζί ένα μέσο πρόληψης της αρτηριοσκλήρυνσης.

Οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν τις πληγές. Πράγματι, σταματούν οποιαδήποτε αιμορραγία, από αυτή της μύτης έως και αυτής των εμμήνων.

Είναι ακόμα ικανά να μετριάσουν τη νυχτερινή ακράτεια ούρων.

Γίνεται, επιπλέον χρήση τους σε βαριές πνευμονικές παθήσεις, όπως και σε στομαχικές και στοματικές λοιμώξεις.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αφέψημα, κατάπλασμα ή χυμός.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε πυρίτιο χρησιμεύει για την στίλβωση μετάλλων, επίπλων και ελεφαντόδοντων.

Οι γόνιμοι βλαστοί που μοιάζουν με ρόκες μαγειρεύονται, όπως, τα σπαράγγια. Οι ωμοί αποτελούν ένα καλό τονωτικό. Προτιμάται να καταναλώνονται  μαγειρευμένοι.

Προσοχή η εκουιζετίνη (αλκαλοειδές) μπορεί να προκαλέσει αναστολή ανάπτυξης και πεπτικές διαταραχές σε μεγάλες ποσότητες.

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ