Δευτέρα, 28 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓυναικολογίαΗ τροφοβλαστική νόσος της κύησης

Η τροφοβλαστική νόσος της κύησης

Η τροφοβλαστική νόσος της κύησης. Νόσοι του τροφοβλαστικού ιστού της κύησης είναι ανώμαλες μορφές κύησης που αποτυγχάνουν

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η τροφοβλαστική νόσος της κύησης

Η μύλη κύηση, ICD – 10 O01, D39.2 είναι μια ανώμαλη μορφή κύησης κατά την οποία ένα μη βιώσιμο γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στη μήτρα και θα αποτύχει να ολοκληρωθεί η κύηση.

Το τροφοβλαστικό νεόπλασμα της κύησης ή χοριοκαρκίνωμα ή χοριοαδένωμα ή υδατώδης μύλη κύησης είναι όγκος που, συνήθως, εμφανίζεται στη μήτρα και αναπτύσσεται από υδατιδώδη μύλη κύησης (50%), κατόπιν έκτρωσης (24%) ή κατά τη διάρκεια φυσιολογικής κύησης (22%).

Η συνήθης πορεία είναι με βραδεία ανάπτυξη.

Είναι θεραπεύσιμο νεόπλασμα.

Ενδημικές περιοχές: Ασία.

Αίτια τροφοβλαστικής νόσου κύησης:

Είναι η πάροδος της ηλικίας

Θεραπεία τροφοβλαστικής νόσου κύησης

Σε υδατώδης μύλη κύησης γίνεται αφαίρεσης της μύλης.

Υστερεκτομή, χωρίς άλλη θεραπεία.

Στάδιο 1: Χημειοθεραπεία και υστερεκτομή προαιρετικά.

Στάδιο 2: Χημειοθεραπεία και σύσταση για υστερεκτομή.

Στάδιο 3: Συνδυασμός χημειοθεραπείας και προαιρετικής υστερεκτομής.

Στάδιο 4: Συνδυασμός χημειοθεραπείας και τοπικής ακτινοθεραπείας συν προαιρετική υστερεκτομή.

Απαιτείται νέος σύγχρονος τρόπος αντιμετώπισης της τροφοβλαστικής νόσου της κύησης.

Η μύλη κύηση είναι μια ασθένεια της τροφοβλάστης της κύησης που προκαλεί μια μάζα στη μήτρα με οιδηματώδεις χοριακές λάχνες. Αυτές οι λάχνες μεγαλώνουν σε ομάδες που μοιάζουν με σταφύλια.

H μύλη κύηση είναι μία από τις νόσους του τροφοβλαστικού ιστού.

Οι νόσοι των τροφοβλαστικών ιστών διακρίνονται στην υδατιδώδη ή μη διηθητική μύλη, στη διεισδυτική μύλη και στο χοριοκαρκίνωμα ή χοριοεπιθηλίωμα. Αναπτύσσονται από το εμβρυικό χόριο.

Η παθογένεια της νόσου οφείλεται στο γεγονός ότι η παθολογική τροφοβλάστη χάνει την ικανότητά της να διαπλάθει τα αγγεία των λαχνών, με αποτέλεσμα την κατακράτηση των προϊόντων ανταλλαγής της ύλης, δηλ. του CO2 και του H2O, με συνέπεια την υδατιδική εκφύλιση του στρώματος των λαχνών.

-Η υδατιδώδης μύλη διακρίνεται σε μερική ή πλήρη και είναι η παθολογική εκείνη κύηση, που χαρακτηρίζεται από ολική ή μερική υποστροφή της εμβρυοβλάστης, την υδρωπική εκφύλιση και διόγκωση του στρώματος των λαχνών, την υπερπλασία του τροφοβλαστικού ιστού και την εκφύλιση των χοριακών τριχοειδών αγγείων και την απουσία αγγείων από τις διογκωμένες λάχνες και την καταστροφή του εμβρύου και του αμνίου. Η εκφύλιση αυτή αρχίζει από την 3η-5η εβδομάδα, μικροσκοπικά φαίνεται μετά την 10η, ενώ μακροσκοπικά αναγνωρίζεται μετά την 14η εβδομάδα. Ολόκληρη η ενδομητική κοιλότητα είναι γεμάτη από μάζες κυστικών σχηματισμών, που περιέχουν διαυγές και υδαρές υγρό. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα νεόπλασμα του χοριακού ιστού, ξένου για το μητρικό οργανισμό, που διατηρεί στοιχεία της βασικής αρχιτεκτονικής των λαχνών.

-Η διεισδυτική μύλη κύηση είναι η δεύτερη σε συχνότητα και βαρύτητα νόσος του τροφοβλαστικού ιστού. Χαρακτηριστικό αυτής της μύλης κύησης είναι η μεγαλύτερη υπερπλασία του τροφοβλαστικού ιστού, με κυριότερο χαρακτηριστικό της τη διήθηση του μυομητρίου, η οποία μπορεί ορισμένες φορές να αφορά όλο το τοίχωμα μέχρι τον ορογόνο. Παρά το γεγονός ότι, συνήθως, η πάθηση αυτή περιορίζεται στη μήτρα, ωστόσο μπορεί με αιματογενείς μεταστάσεις να επεκτασθεί στο παραμήτριο, στο περιτόναιο, στον κόλπο ή ακόμα και στους πνεύμονες. Συνήθως, εμφανίζεται μετά την πάροδο εξαμήνου από την διάγνωση της απλής μύλης κύησης και την κένωση της μήτρας από το περιεχόμενό της.

-Το χοριοκαρκίνωμα είναι υψηλής κακοήθειας τροφοβλαστικός όγκος, ο οποίος μεθίσταται ταχύτατα.

Αρχικά εντοπίζεται στο ενδομήτριο, αλλά γρήγορα διηθεί το μυομήτριο και το περιτόναιο. Αντιπροσωπεύει ένα ποσοστό 2-3% αυτών και εμφανίζεται σε ποσοστό 50% περίπου μετά από τελειόμηνη κύηση, σε ποσοστό 25% μετά από υδατιδώδη μύλη και σε ποσοστό 25% μετά από εξωμήτριο κύηση. Τα χαρακτηριστικά στοιχεία της είναι η απουσία χοριακών λαχνών και η παρουσία εστιών τροφοβλαστικού ιστού σε έδαφος εκτεταμένων νεκρώσεων και αιμορραγιών.

Το χοριοκαρκίνωμα επιβεβαιώνεται όταν υπάρχει κλινική, ορμονολογική, παθολογοανατομική και ακτινολογική απόδειξη της νόσου. Περίπου 20% των ασθενών με πλήρη μύλη κύηση θα αναπτύξουν  διεισδυτική τροφοβλαστική νόσο, 15% θα έχουν τοπική νόσο μήτρας και 4% μεταστατική. Σε μερική μύλη διεισδυτική τροφοβλαστική νόσος αναπτύσσεται σε 2-4% των περιπτώσεων. Το χοριοκαρκίνωμα αναπτύσσεται από την κακοήθη μετατροπή της τροφοβλάστης και χαρακτηρίζεται από απουσία λαχνών. Η κλινική πορεία καθορίζει αν η ανάπτυξη είναι καλοήθης ή κακοήθης. Περιστασιακά, η κακοήθης ανάπτυξη μπορεί να μην είναι εμφανής ακόμη και χρόνια μετά την τελευταία κυοφορία. Η επίμονη τροφοβλαστικη νόσος κάνει τοπική επέκταση στον κόλπο και τα πυελικά όργανα. Το χοριοκαρκίνωμα κάνει μετάσταση γρήγορα και ευρέως μέσω της αγγειακής κυκλοφορίας. Οι πνεύμονες είναι η πιο συχνή θέση μετάστασης, ακολουθούμενη από τον κόλπο. Ηπατικές και εγκρφαλικές μεταστάσεις παρατηρούνται πιο σπάνια.

Μια πλήρης μήλη κύηση προκαλείται από ένα μόνο (90 %) ή δύο (10 %) σπερματοζωάρια που γονιμοποιούν ένα ωάριο που έχει χάσει το DNA. Ο γονότυπος είναι τυπικά 46 XX (διπλοειδής) λόγω μετέπειτα μίτωσης, αλλά μπορεί επίσης να είναι 46 ΧΥ (διπλοειδής).

Αντίθετα, μερική μύλη συμβαίνει όταν ένα ωάριο γονιμοποιηθεί από δύο σπερματοζωάρια ή από ένα σπερματοζωάριο που δίνει τους γονότυπους των 69, XXY (τριπλοειδές) ή 92, XXXY (τετραπλοειδής).

Η μερική μύλη κύηση έχει τριπλοειδή καρυότυπο, μοιάζει με την υδρωπική αποβολή με αναγνωρίσιμο εμβρυϊκό ιστό και υπάρχει εστιακή τροφοβλαστική υπερπλασία.

Η πλήρης μύλη έχει υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης χοριοκαρκινώματος, έχει διπλοειδή καρυότυπο, με διάταξη σα σταφύλια, με υδρωπικία και παρανεοπλασματικά στοιχεία.

Η μύλη κύηση είναι μια εγκυμοσύνη στην οποία ο πλακούντας περιέχει κυστίδια σα σταφύλια (μικρούς σάκους) που είναι, συνήθως, ορατοί με γυμνό μάτι. Τα κυστίδια προκύπτουν από τη διάταση των χοριακών λαχνών από το υγρό. Στο μικροσκόπιο φαίνεται η υπερπλασία της τροφοβλάστης. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η μύλη κύηση θα καταλήξει σε μια αυτόματη έκτρωση (αποβολή).

Η μύλη κύηση είναι μια συχνή επιπλοκή της εγκυμοσύνης, που συμβαίνει μια φορά σε κάθε 1000 κυήσεις. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια υδατιδώδης κύστη συνυπάρχει στη μήτρα με ένα κανονικό, βιώσιμο έμβρυο. Η μήτρα περιέχει δύο κυήματα: ένα με έναν ανώμαλο πλακούντα και κανένα βιώσιμο και ένα με ένα κανονικό πλακούντα και ένα με βιώσιμο έμβρυο. Προσεκτική παρακολούθηση απαιτείται για τη γυναίκα για να γεννήσει ένα κανονικό παιδί και να θεραπευτεί από τη μύλη.


Αιτιολογία μύλης κύησης

Η αιτιολογία αυτής της κατάστασης δεν είναι πλήρως κατανοητή.

Πιθανοί παράγοντες κινδύνου μπορεί να περιλαμβάνουν ελαττώματα των ωαρίων, ανωμαλίες στο εσωτερικό της μήτρας ή διατροφικές ελλείψεις. Οι γυναίκες κάτω των 20 ή άνω των 40 ετών έχουν υψηλότερο κίνδυνο. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν δίαιτες χαμηλές σε πρωτεΐνες, σε φυλλικό οξύ και καροτένιο. Επίσης, οι ασθενείς με προηγούμενη μύλη κύηση και δίδυμη κύηση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η αιτιολογία των παθήσεων αυτών δεν είναι γνωστή αλλά πιθανολογείται ότι συνδέεται με ορισμένους προδιαθεσικούς παράγοντες όπως:
α. η φυλή, καθώς παρουσιάζεται αυξημένη η συχνότητά τους σε πληθυσμούς του ανατολικού ημισφαιρίου

β. Η διατροφή, καθώς, υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα αυτών σε διατροφές μειωμένης αξίας σε λευκώματα

γ. Η ηλικία. Έγκυες ηλικίας κάτω των 20 ετών και άνω των 40 έχουν εικοσαπλάσια πιθανότητα προσβολής από μύλη κύηση

δ. Η παλίνδρομη κύηση και η πολυτοκία

ε. Χρωμοσωμιακές παρεκκλίσεις, καθώς με ανάλυση DNA του παθολογικού τροφοβλαστικού ιστού, προέκυψε ότι στο 96% των περιπτώσεων ολικής υδατιδώδης μύλης, αυτή είναι μονοσπερμική με διπλασιασμό των χρωμοσωμάτων ενός σπερματοζωαρίου (ΧΧ)

στ. Οι γυναίκες που φέρουν μεταλλάξεις στο γονίδιο NLRP7, έχουν προδιάθεση για μύλη κύηση.


Κλινική εικόνα και διάγνωση

  • Η μύλη κύηση, συνήθως, εμφανίζεται με ανώδυνη κολπική αιμορραγία στον τέταρτο με πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης.
  • Η μήτρα μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το αναμενόμενο ή οι ωοθήκες μπορεί να διογκωθούν.
  • Μπορεί, επίσης, να υπάρχει υπερέμεση.
  • Μερικές φορές υπάρχει μια αύξηση στην πίεση του αίματος μαζί με πρωτεΐνη στα ούρα (τοξιναιμία της κύησης).
  • Οι εξετάσεις αίματος θα δείξουν πολύ υψηλά επίπεδα της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG/Human chorionic gonadotropin).
  • Η διάγνωση γίνεται με υπερήχους (υπερηχογράφημα), αλλά και η οριστική διάγνωση γίνεται με ιστοπαθολογική εξέταση.
  • Στο υπερηχογράφημα μοιάζει με ένα τσαμπί σταφύλι ή κυψελοειδής μήτρα ή σα χιονοθύελλα.
  • Υπάρχει αυξημένος πολλαπλασιασμός τροφοβλάστης και διεύρυνση των χοριακών λαχνών.
  • Η αγγειογένεση στους τροφοβλάστες είναι μειωμένη.
  • Μερικές φορές υπάρχουν συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού λόγω των εξαιρετικά υψηλών επιπέδων της hCG, η οποία μπορεί να μιμηθεί την φυσιολογική θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH/thyroid stimulating hormone ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς).

Ο εργαστηριακός έλεγχος περιλαμβάνει γενική αίματος, αλκαλική φωσφατάση και χοριακή γοναδοτροπίνη που είναι αυξημένη πρώιμα στην εγκυμοσύνη και ελαττώνεται αργότερα. Η χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) είναι αυξημένη σε όλες τις ασθενείς με χοριοκαρκίνωμα και το ποσοστό της αύξησης δείχνει το μέγεθος του όγκου. Ο χρόνος ημίσσειας ζωής της χοριακή γοναδοτροπίνης είναι 18-24 ώρες.

Γίνεται υπερηχογράφημα και doppler που επιβεβαιώνουν το μη βιώσιμο κύημα, μια ακτινογραφία θώρακος, και αξονικές για  μεταστάσεις σε εγκέφαλο, ήπαρ και άλλα πυελικά όργανα μετά τη επιβεβαίωση τη μη βιωσιμότητας του εμβρύου και έλεγχος θυρεοειδούς για έλεγχο για υπερθυρεοειδισμό.


Σταδιοποίηση χοριοκαρκινώματος μήτρας

Στάδιο Ι: Περιορίζεται στη μήτρα

Στάδιο ΙΙ: Επεκτείνεται στον κόλπο, αλλά περιορίζεται στα γεννητικά όργανα

Στάδιο ΙΙΙ: Μετάσταση στους πνεύμονες

Στάδιο IV: Μετάσταση σε όλα τα άλλα σημεία


Θεραπεία τροφοβλαστικής νόσου της κύησης

  • Η μύλη κύηση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με εκκένωση της μήτρας με αναρρόφηση της μήτρας ή με χειρουργική απόξεση, το συντομότερο δυνατόν μετά τη διάγνωση, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος για χοριοκαρκίνωμα. Ωκυτοκίνη χορηγείται. Υστερεκτομή γίνεται σε γυναίκες άνω των 40 ετών. Οι ασθενείς παρακολουθούνται για τα επίπεδα της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG) μέχρι να πέσουν σε μη ανιχνεύσιμο επίπεδο. Η χοριακή γοναδοτροπίνη εξαφανίζεται σε 8 εβδομάδες από το χειρουργείο σε 80% των ασθενών και αυτό αποτελεί ένδειξη θεραπείας της νόσου.
  • Ο διηθητικός ή μεταστατικός τροφοβλαστικός καρκίνος μπορεί να απαιτήσει χημειοθεραπεία και συνήθως, ανταποκρίνεται καλά στη μεθοτρεξάτη. Όταν περιέχονται πατρικά αντιγόνα, η ανταπόκριση στη θεραπεία είναι σχεδόν 100 %. Οι ασθενείς συμβουλεύονται να μη συλλάβουν για ένα έτος μετά από μια μύλη κύηση. Οι πιθανότητες να επαναληφθεί μια μύλη κύηση είναι περίπου 1%.
  • Η απόξεση της μήτρας γίνεται γενικά με αναισθησία, κατά προτίμηση ραχιαία αναισθησία σε αιμοδυναμικά σταθερούς ασθενείς.
  • Το Carboprost (PGF2α) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σύσπαση της μήτρας.

Σε πρώιμη νόσο, χημειοθεραπεία γίνεται σε ιστολγική διάγνωση χοριοκαρκινώματος, αύξηση της χοριακής γοναδοτροπίνης σε 2 εβδομάδες, plateau (σταθερή αύξηση) της χοριακής γοναδοτροπίνης, ένδειξη μεταστατικής νόσου ή αύξηση ξανά της χοριακής γοναδοτροπίνης μετά από επιστροφή της στα φυσιολογικά επίπεδα. Αν υπάρχει μείωση της αύξησης η θεραπεία δεν ξεκινάει. Καλύτερα να αφήνεται ένα περιθώριο αρκετών εβδομάδων για παρακολούθηση.

-Σε πρώιμη νόσο εφόσον υπάρχει ανάγκη για χορήγηση χημειοθεραπείας η μεθοτρεξάτη χορηγείται με 3 τρόπους:

1.40mg/m2 IM=ενδομυϊκώς εβδομαδιαία

2.5ήμερη χορήγηση, 0,4mg/m2 IV IM την ημέρα για 5 ημέρες κάθε 2 εβδομάδες

3.100mg/m2 IV-ενδοφλεβίως σε 250mlN/S για 30 min ή 200mg/m2 IV σε 500ml N/S για 12 ώρες και leucovorin (15mg PO ή IM κάθε 12 ώρες για 4 δόσεις 24 ώρες μετά την έναρξη μεθοτρεξάτης

Πατήστε, εδώ, για να διαβάσετε για τη μεθοτρεξάτη και τις παρενέργειές της

Actinomycin D δίνεται αντί της μεθοτρεξάτης σε νεφρική νόσο ή αντίσταση στην μεθοτρεξάτη. Η Ακτινομυκίνη χορηγείται κάθε 2 εβδομάδες σαν 12mcg/kg push καθημερινά για 5 ημέρες ή ως 1,25mg/m2 IV.

Πατήστε, εδώ, για να διαβάσετε για την Actinomycin D και τις παρενέργειές της

-Σε προχωρημένη διεισδυτική νόσο γίνεται χειρουργείο, ακτινοθεραπεία με χημειοθεραπεία σε ηπατικές και εγκεφαλικές μεταστάσεις.

Χαμηλού κινδύνου ασθενείς κάνουν μεθοτρεξάτη ή ακτινομυκίνη.

Υψηλού κινδύνου κάνουν EMA-CO ή EMA-CE.

-EMA-CO κάθε 14 ημέρες

  • Etopside, 100 mg/m2 IV day 1 και 2
  • Methotrexate 100mg/m2 IV push, και ακολούθως, 200mg/m2 συνεχής έγχυση για 12 ώρες day 1, leucovorin 30mg PO ή IM κάθε 12 ώρες για  6 δόσεις, 32 ώρες μετά την έναρξη μεθοτρεξάτης
  • Actinomycin D 0,5 mg IV push Day 1 και 2
  • Cisplatin 60mg/mg/m2 IV Day 8 με προενυδάτωση
  • Vincristine (Oncovin) 1,0 mg/m2 push IV Day 8 (maximum 2mg)

Πατήστε, εδώ, για να διαβάσετε για την Etopside και τις παρενέργειές της

Πατήστε, εδώ, για να διαβάσετε για τη Cisplatin και τις παρενέργειές της

Πατήστε, εδώ, για να διαβάσετε για τη Vincristine και τις παρενέργειές της

Η χημειοθεραπεία συνεχίζεται μέχρι να είναι μη ανιχνεύσιμη η χοριακή γοναδοτροπίνη για 3 μετρήσεις συνεχείς. Αν η χοριακή γοναδοτροπίνη δε μεταβάλλεται ή δε μειώνεται μεταξύ 2 μετρήσεων η χημειοθεραπεία πρέπει να αλλάξει.

-EMA-CE κάθε 14 ημέρες

  • Etopside, 100 mg/m2 IV day 1 και 2
  • Methotrexate 100mg/m2 IV push, και ακολούθως, 200mg/m2 συνεχής έγχυση για 12 ώρες day 1, leucovorin 30mg PO ή IM κάθε 12 ώρες για  6 δόσεις, 32 ώρες μετά την έναρξη μεθοτρεξάτης
  • Actinomycin D 0,5 mg IV push Day 1 και 2
  • Cisplatin 60mg/mg/m2 IV Day 8 με προενυδάτωση
  • Etoposide 100mg/m2 IV Day 8

Η χημειοθεραπεία συνεχίζεται μέχρι να είναι μη ανιχνεύσιμη η χοριακή γοναδοτροπίνη για 3 μετρήσεις συνεχείς. Αν η χοριακή γοναδοτροπίνη δε μεταβάλλεται ή δε μειώνεται μεταξύ 2 μετρήσεων η χημειοθεραπεία πρέπει να αλλάξει.


Πρόγνωση τροφοβλαστικής νόσου της κύησης

Περισσότερο από το 80 % των περιπτώσεων είναι καλοήθεις. Το αποτέλεσμα μετά τη θεραπεία είναι, συνήθως, εξαιρετικό. Η στενή παρακολούθηση είναι απαραίτητη.  Αποτελεσματικό μέσο αντισύλληψης συνιστάται, για τουλάχιστον 6 έως 12 μήνες.

Πάνω από το 90 % των γυναικών με χοριοκαρκίνωμα είναι σε θέση να επιβιώσουν και να διατηρήσουν την ικανότητά τους να συλλάβουν και να τεκνοποιήσουν.

Σε εκείνους με μεταστατική νόσο η θεραπεία έχει αποτέλεσμα σε 75 έως 85 %, αν και η ικανότητα τεκνοποίησης, συνήθως, χάνεται.

Η πρόγνωση της μύλης κύησης μπορεί να εκτιμηθεί με το Τροποποιημένο Προγνωστικό Σύστημα Βαθμολόγησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπου βαθμολογίες μεταξύ 1 και 4 αθροίζονται:

0 1 2 4

Ηλικία

<40 ≥40

Προηγούμενες  παθολογικές κυήσεις

Μύλη Έκτρωση Τερματισμός κύησης

Διάστημα μηνών από την εγκυμοσύνη

<4 4–6 7–12 >12

hCG (IU/L)

<103 103–104 104–105 >105
Μεγαλύτερο μέγεθος του όγκου

(συμπεριλαμβανομένης της μήτρας)

<3 3–4 cm ≥5 cm

Μεταστάσεις

Πνεύμονες Σπλήνας, νεφρά Γαστρεντερικό Ήπαρ, εγκέφαλος

Αριθμός μεταστάσεων

1–4 5–8 >8

Προηγούμενη αποτυχία χημειοθεραπείας

Μονοθεραπεία ≥2 φάρμακα

Οι γυναίκες με σκορ 7 ή μεγαλύτερο θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Παρακολούθηση τροφοβλαστικής νόσου της κύησης

Η χοριακή γοναδοτροπίνη είναι ο πιο σημαντικός καρκινικός δείκτης σε τροφοβλαστική νεοπλασία. Για τα στάδια Ι, ΙΙ και ΙΙΙ εβδομαδιαία μέτρηση απαιτείται μέχρι να γίνουν φυσιολογικά τα επίπεδα για 3 συνεχόμενες μετρήσεις. Μετά γίνονται μηνιαία για 12 μήνες και για 24 μήνες σε στάδιο IV. Η αντισύλληψη είναι απαραίτητη. Οι υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις γίνονται μηνιαίως μέχρι να εξαφανιστεί η νόσος.


Ειδικά κλινικά προβλήματα τροφοβλαστικής νόσου της κύησης

  • Θυρεοτοξίκωση

Η χοριακή γοναδοτροπίνη συμπεριφέρεται σαν την TSH και συμβαίνει υπερθυρεοειδισμός σε μεταστατική νόσο. Γίνεται έλεγχος θυρεοειδή και σε ελαφρή υπερθυρεοειδισμό χορηγείται προπυλθιουρακίλη ή μεθιμαζόλη. Σε σοβαρές περιπτώσεις χορηγείται προπρανολόλη και διάλυμα LUGOL.

  • Υποτροπή χοριοκαρκινώματος

Μπορεί να συμβεί μετά από εγκυμοσύνη ή ακόμα και υστερεκτομή. Η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστική.

  • Μετέπειτα Εγκυμοσύνες σε τροφοβλαστική νόσο κύησης

Οι ασθενείς πρέπει να ενημερωθούν ότι μπορεί να κάνουν παιδιά. Υπάρχει, βέβαια ένας κίνδυνος 1% μετά από μια μύλη κύηση και 20% μετά από 2 μύλες κυήσεις να ξανασυμβεί η νόσος.

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για την τροφοβλαστική νόσο κύησης, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την τροφοβλαστική νόσο κύησης 

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την τροφοβλαστική νόσο κύησης 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Σύνδρομο λύσης του όγκου

Όγκοι ωοθηκών από γεννητικά κύτταρα

Καρκινικοί δείκτες

Μεθοτρεξάτη

Η βήτα χοριακή γοναδοτροπίνη

Καρκίνος ενδομητρίου

Παθήσεις οξείας χειρουργικής κοιλίας

Έκτοπη κύηση

Σύνδρομο των καθ’ έξιν αποβολών

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της κόκκινης πρόπολης

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της κόκκινης πρόπολης. Η κόκκινη πρόπολη περιέχει ουσίες με ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ