Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιατροφή10 δηλητηριώδη τρόφιμα που τα τρώμε

10 δηλητηριώδη τρόφιμα που τα τρώμε

Αν και μας αρέσει να τα τρώμε μπορεί να είναι επικίνδυνα

Μας αρέσει να τα τρώμε, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι από την κατανάλωσή τους. Γνωρίστε τα, απολαύστε τα  και προφυλαχτείτε…

1. Cassava (Yuca)
H μανιόκα χρησιμοποιείται πολύ στην Νότια Αμερική. Είναι ένας ξύλινος θάμνος που τον συναντάμε εκτός από την Ν. Αμερική και στην Καραϊβική. Μπορεί να έχει είτε γλυκιά είτε πικρή γεύση ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής. Επίσης και η μυρωδιά μπορεί να διαφέρει, αναλόγως με το πόσες κυανογόνες γλυκόριζες θα χρησιμοποιηθούν, οι οποίες είναι στην πραγματικότητα, εξαιρετικά δηλητηριώδεις. Οι περισσότεροι το προτιμούν πικρό, δεδομένου ότι κρατά μακριά τα έντομα ή ακόμη και τα ζώα. Εάν η μανιόκα παρασκευαστεί με λάθος τρόπο μπορεί να γίνει θανάσιμη. Η δηλητηρίαση με μαμανιόκα, λόγω των υψηλών επιπέδων του κυανίου, είναι γνωστή ως Konzo. Το δηλητήριο προκαλεί μόνιμη παράλυση.

2. Pufferfish
Το ψάρι Pufferfish είναι το δεύτερο πιο δηλητηριώδες σπονδυλωτό στον κόσμο. Γνωστό και ως fugu όταν τρώγεται ως γεύμα, θεωρείτε λιχουδιά στην Κορέα καθώς, επίσης και την Ιαπωνία. Εντούτοις, ορισμένα όργανα του ψαριού, όπως το συκώτι, είναι εξαιρετικά τοξικά, και μπορούν να επιφέρουν τον θάνατο. Το δηλητήριο στα ψάρια, γνωστό ως tetrodotoxin, μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα, υψηλή πίεση, και παράλυση μυών, η οποία μπορεί να επιφέρει και τον θάνατο.

Pufferfish

3. Μανιτάρια
Υπάρχουν περίπου 5000 τύποι μανιταριών μόνο στις ΗΠΑ και περίπου 100 από αυτά θεωρούνται τοξικά, ενώ λιγότερο από μια δωδεκάδα, είναι θανάσιμη. Δεδομένου ότι τα μανιτάρια είναι μύκητες και το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα πολλά είδη, είναι δύσκολο να γνωρίζει κάποιος ποια είναι δηλητηριώδη. Συνήθως, λέγεται ότι οποιοδήποτε μανιτάρι βρίσκεται σε άγρια περιοχή, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι δηλητηριώδες. Ένας από τους πιο θανάσιμους τύπους δηλητηριώδης μανιταριών είναι το Alpha-amanitin, το οποίο προκαλεί βλάβη στο συκώτι. Toadstools, είναι η επίσημη ονομασία για τα δηλητηριώδη μανιτάρια.

Toadstools

4. Κάσιους
Οι σπόροι των κάσιους μεγαλώνουν μέσα σε ένα κοχύλι, όπως μεγαλώνουν τα φρούτα. Κάθε παρτίδα με κάσιους, φέρει ένα έγγραφο που αναφέρει ότι τα κάσιους έχουν βράσει στον ατμό. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ακατέργαστα κάσιους περιέχουν την ουσία urushiol, η οποία είναι η ίδια χημική ουσία που βρίσκεται στον δηλητηριώδη κισσό. Εάν καταναλωθούν μεγάλες ποσότητες από ακατέργαστα κάσιους, μπορούν να επιφέρουν και τον θάνατο.

Κάσιους

5. Τσίλι
Κάθε τσίλι, περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται καψεϊνη. Η καψεϊνη είναι η αιτία που το τσίλι είναι πικάντικο και “καυτό”. Φυσικά ένα τσίλι δεν θα σας βλάψει, αλλά εάν φάτε αρκετά, η καψεϊνη μπορεί να σας σκοτώσει. Η χημική ουσία είναι τόσο ισχυρή που χρησιμοποιείται ως διαλυτικό χρωμάτων και χρησιμοποιείται ακόμη και στο σπρέι πιπεριού. Στα καυτερότερα τσίλι, όπως τα habaneros, η καψεϊνη μπορεί να γίνει αισθητή στο δέρμα σας ακόμα και κατά τον τεμαχισμό τους.

habaneros

6. Πατάτες
Ο μίσχος και τα φύλλα της πατάτας είναι τοξικά, αλλά ακόμη και η ίδια η πατάτα είναι τοξική. Εάν προσέξετε, μπορεί μερικές φορές να έχετε δει ένα πρασινωπό χρώμα γύρω από την πατάτα. Αυτό οφείλεται στο δηλητήριο glycoalkaloid. Είναι σπάνιο να πεθάνει κάποιος από πατάτα, αλλά όταν συμβαίνει είναι επειδή κατανάλωσε κάποιο είδος τσαγιού από φύλλα πατάτας. Ο θάνατος δεν έρχεται αμέσως. Οδηγεί συνήθως σε αδυναμία και έπειτα σε κώμα. Μην ανησυχείτε για το περιστασιακό πράσινο χρώμα στα τσιπ, αλλά μην καταναλώσετε πατάτες που έχουν πράσινη φλούδα ή έχουν φυτρώσει νεαροί βλαστοί.

πράσινη πατάτα

7. Αμύγδαλα
Όπως ακριβώς και τα κάσιους, τα αμύγδαλα είναι εξαιρετικά δηλητηριώδη αν δεν βράσουν στον ατμό. Γενικά στα πικραμύγδαλα πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία προκειμένου να τα απαλλάξουμε από το δηλητήριο. Οι σπόροι είναι γεμάτοι κυάνιο. Επίσης, είναι γνωστές οι αντικαρκινικές τους ιδιότητες.

πικραμύγδαλα

8. Κεράσια
Εάν έχετε φάει κουκούτσι από κεράσι ή έστω το κρατήσατε στο στόμα σας, παίζοντας μ’ αυτό, πιθανό εισήχθη υδροκυάνιο στο σώμα σας. Εάν ένας σπόρος κερασιών μασιέται, συνθλίβεται, ή σπάει, παράγει αυτόματα υδροκυάνιο. Τα συμπτώματα της ήπιας δηλητηρίασης περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ίλιγγο, σύγχυση, και έμετο. Μεγαλύτερες δόσεις μπορούν να οδηγήσουν σε δυσκολία στην αναπνοή, αυξημένη πίεση αίματος, ταχυκαρδία και να προκαλέσει ζημιά στα νεφρά. Σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να δημιουργήσει σπασμούς, κώμα, ακόμα και θάνατο.

Κεράσια

9. Μήλα
Τα μήλα, όπως και αρκετά ακόμα φρούτα, περιέχουν κυάνιο αλλά όχι σε υψηλά επίπεδα. Το κυάνιο δεν βρίσκεται στην σάρκα του φρούτου, αλλά στα σπόρια του. Βέβαια, ακόμα και εάν φάτε όλα τα σπόρια σε ένα μήλο, δεν θα σας δημιουργήσει πρόβλημα. Εάν καταναλώσετε αρκετούς σπόρους μήλων, μπορεί να σας δημιουργήσουν προβλήματα στην πίεση, το στομάχι και την αναπνοή σε ήπια μορφή.

Μήλα

10. Ντομάτες
Όσο παράξενο και εάν σας φαίνεται, οι ντομάτες είναι δηλητηριώδεις. Αν και οι ίδιες δεν περιέχουν το δηλητήριο, ο μίσχος, καθώς επίσης και τα φύλλα, περιέχουν τη χημική ουσία γνωστή ως glycoalkaloid. Τα πιο υψηλά επίπεδα αυτής της ουσίας βρίσκονται στις άγριες ντομάτες. Αυτή η χημική ουσία είναι γνωστή για τις στομαχικές διαταραχές και την νευρικότητα που προκαλεί. Τα φύλλα και ο μίσχος μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μαγείρεμα για τη γεύση, αλλά πρέπει να αφαιρεθούν μετά το μαγείρεμα. Αυτή η χημική ουσία είναι τόσο ισχυρή, που χρησιμοποιείται σε παρασιτοκτόνα.

Άγριες τομάτες

Διαβάστε,επίσης,

Δηλητηρίαση από ακτινοβολία

Τροφές που οι ειδικοί δεν θα έτρωγαν ποτέ

Lachesis mutus

Αλουμίνιο

Μολυβδίαση

Μόλυνση του περιβάλλοντος και διατροφή

Τι μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι για τον μόλυβδο

Κουκούτσια από βερίκοκα για τον καρκίνο

Καυτερές πιπεριές και καψαϊκίνη

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο κανέλας από φύλλα

Αιθέριο έλαιο κανέλας από φύλλα. Τα οφέλη στην υγεία από το αιθέριο έλαιο φύλλων κανέλας είναι πολλά και ευρέως γνωστά. Αιθέριο έλαιο κανέλας από φύλλα Η...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τοξοπλάσμωση

Blindfolded pilates