Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΤα είδη πρόληψης του καρκίνου

Τα είδη πρόληψης του καρκίνου

Σχεδιασμός, υλοποίηση και αξιολόγηση των προγραμμάτων πρόληψης καρκίνου

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Πρωτογενής πρόληψη καρκίνου είναι η λήψη μέτρων για μείωση του κινδύνου.

Σημαντικό στην πρόληψη είναι το γεγονός ότι η καρκινογένεση είναι  μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Είναι μια συσσωρευτική διαδικασία κυτταρικών αλλαγών που οδηγούν σε μη ελεγχόμενη αύξηση των κυττάρων.

Η πρωτογενής πρόληψη περιλαμβάνει παρεμβάσεις στους γενετικούς, βιολογικούς και περιβαλλοντολογικούς παράγοντες που δρουν στο μονοπάτι της καρκινογένεσης. Η διακοπή καπνίσματος, η αποφυγή του ήλιου, οι διατροφικές αλλαγές και η χημειοπροφύλαξη είναι μέτρα πρωτογενούς πρόληψης.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος σε ασυμπτωματικούς ασθενείς είναι είναι δευτερογενής πρόληψη.

Για μερικούς καρκίνους η ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία είναι ένα ενδιάμεσο στάδιο στην καρκινογένεση και η θεραπεία αυτής της κατάστασης είναι ένας τρόπος πρόληψης του καρκίνου.

Η αποφυγή των καρκινογόνων είναι ο ευκολότερος τρόπος για πρόληψη του καρκίνου. Το κάπνισμα ευθύνεται για σχεδόν το 1/3 των καρκίνων. Άλλοι περιβαλλοντολογικοί παράγοντες επηρεάζουν, όπως η έκθεση στον ήλιο, χημικά και ιοί που έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν καρκίνο.

Διάφορα φάρμακα και βιταμίνες όταν χορηγούνται για την πρόληψη  του καρκίνου πρέπει να έχουν αποδεδειγμένο όφελος, το οποίο πρέπει να ελεγχεται αυστηρά.


Τα είδη πρόληψης του καρκίνου 

Η πρωτογενής πρόληψη του καρκίνου περιλαμβάνει έναν υγιεινό τρόπο ζωής και όλα τα μέτρα για την αποφυγή έκθεσης στα καρκινογόνα για την προαγωγή της υγείας. Το επίκεντρο της πρωτογενούς πρόληψης είναι η αποφυγή του καρκίνου, η αναστολή της ανάπτυξης του καρκίνου ή η καθυστέρηση της ανάπτυξης κακοήθειας. Για τα άτομα με ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο καρκίνου (με γνωστή γενετική προδιάθεση), η πρωτογενής πρόληψη μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση χημειοαποτρεπτικών παραγόντων ή την προφυλακτική χειρουργική επέμβαση για την πρόληψη ή τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης μιας κακοήθειας.

Η δευτερογενής πρόληψη αφορά την έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία της υποκλινικής, ασυμπτωματικής νόσου, ή την έγκαιρη διάγνωση της νόσου σε άτομα χωρίς εμφανή σημεία ή συμπτώματα του καρκίνου. Η δευτερογενής πρόληψη του καρκίνου περιλαμβάνει τον εντοπισμό ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο για την ανάπτυξη κακοήθειας και την εφαρμογή των κατάλληλων συστάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου με βάση την εκτίμηση του κινδύνου. Η διαλογή μπορεί να περιλαμβάνει την φυσική εξέταση, την αυτοεξέταση, τον απεικονιστικό έλεγχο, τις εργαστηριακές εξετάσεις, ή άλλες εξετάσεις. Παραδείγματα δευτερογενούς πρόληψης του καρκίνου είναι η χρήση του τεστ Παπανικολάου για την ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, η μαστογραφία για την ανίχνευση ενός μη ψηλαφητού καρκίνου του μαστού, η κολονοσκόπηση για τον εντοπισμό ή την αφαίρεση ενός πολύποδα ή καρκίνου του παχέος εντέρου πρώιμα. Οι εξετάσεις αυτές επιδιώκουν να μειώσουν τη νοσηρότητα και θνησιμότητα που σχετίζεται με τον καρκίνο. Μετά από ένα θετικό τεστ διαλογής, περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις απαιτούνται για να προσδιοριστεί αν υπάρχει κακοήθεια.

Η τριτογενής πρόληψη του καρκίνου περιλαμβάνει την παρακολούθηση και την πρόληψη τυχόν υποτροπής σε προηγούμενη διάγνωση καρκίνου και έλεγχο για δεύτερο πρωτοπαθή καρκίνο και έλεγχο για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της θεραπείας σε επιζώντες του καρκίνου. Ο στόχος αυτής της μορφής της πρόληψης είναι η ανίχνευση επιπλοκών και  δεύτερων καρκίνων σε μακροχρόνια επιζώντες και θεραπειών που είναι πιο πιθανό να είναι πιο αποτελεσματικές και να βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους.

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο 

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο 

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Τα δικαιώματα των καρκινοπαθών

Απλές οδηγίες για την πρόληψη του καρκίνου

Εκστρατεία για την πρόληψη κι αντιμετώπιση του καρκίνου με τη διατροφή

Μύθοι για τον καρκίνο

Είναι αλήθεια ότι δεν πρέπει να χειρουργείται ο καρκίνος;

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία

Επιδημιολογία του καρκίνου

Τι είναι ο καρκίνος;

Μυστικά για τα καρκινικά κύτταρα

Τα χαρακτηριστικά καρκινικού κυττάρου

Πώς ένα τσιπ ανιχνεύει τον καρκίνο

Οι θυμωμένοι επιζήσαντες από καρκίνο

Επαγγελματικοί καρκίνοι

www.emedi.gr

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ