Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΤεστ σάλιου για τον καρκίνο

Τεστ σάλιου για τον καρκίνο

Διάγνωση του καρκίνου από το σάλιο

Tεστ σάλιου για τον καρκίνο που βασίζεται στην ανάλυση σάλιου ή αίματος μπορεί να ανιχνεύσει ποιοι άνθρωποι έχουν την γενετική προδιάθεση να αναπτύξουν ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως αυτού του προστάτη, του μαστού και των ωοθηκών.

Το αποτέλεσμα ενός τέτοιου ελέγχου είναι οι ασθενείς υψηλού κινδύνου να παρακολουθούνται, ώστε να ανιχνεύονται έγκαιρα οι όγκοι σε αρχικό στάδιο και να δέχονται την κατάλληλη θεραπεία.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα παγκόσμια γενετική έρευνα σε σχέση με τον καρκίνο που έγινε σε πάνω από 200.000 ανθρώπους, με τη συμμετοχή 1.000 και πλέον επιστημόνων. Η μελέτη αποκάλυψε 80 μικρές μεταλλάξεις γονιδίων που αυξάνουν τον σχετικό κίνδυνο.

Παγκοσμίως υπάρχουν περίπου 2,5 εκατ. νέα περιστατικά των τριών ανωτέρων μορφών καρκίνου κάθε χρόνο, το ένα τρίτο από τα οποία καταλήγουν στο θάνατο. 

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν το DNA άνω των 100.000 καρκινοπαθών και το συνέκριναν με το DNA άλλων τόσων ανθρώπων χωρίς καρκίνο, εστιάζοντας σε περίπου 200.000 μικρές γενετικές παραλλαγές (γνωστές ως «πολυμορφισμοί ενός νουκλεοτιδίου»).

Από την ανάλυση προέκυψαν πάνω από 80 περιοχές του γενετικού κώδικα, που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού έως 49%, του προστάτη έως 23% και των ωοθηκών έως 11%. Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι ενώ κάθε επιμέρους γενετική παραλλαγή που εντοπίστηκε αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου μόλις κατά περίπου 1%, η επίδρασή τους είναι σωρευτική και έτσι όσους περισσότερους γενετικούς παράγοντες υψηλού κινδύνου έχει ένα άτομο, τόσο αυξάνει η πιθανότητα να εμφανίσει καρκίνο.

Η διάγνωση με ένα γενετικό τεστ σε νεαρότερη ηλικία, ακόμα και κατά τη γέννηση, θα επιτρέπει στους γιατρούς να εντοπίζουν τους ανθρώπους που κινδυνεύουν πάνω από τον μέσο όρο, παίρνοντας έτσι στη συνέχεια τα αναγκαία προφυλακτικά μέτρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα τέτοιο τεστ είναι πιο αξιόπιστο ακόμα και από τις σημερινές μαστογραφίες ή το τεστ αίματος PSA για τον καρκίνο του προστάτη.

Ένα γενετικό τεστ μπορεί να εντοπίσει τον ένα άνδρα στους 100 που λόγω γονιδίων έχει 50% πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο του προστάτη ή τη μία γυναίκα στις 100 που, επίσης, λόγω γονιδίων αντιμετωπίζει 30% κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρά και τις νέες ανακαλύψεις, το 60% των γενετικών παραγόντων κινδύνου για τις τρεις αυτές μορφές καρκίνου παραμένουν ακόμα άγνωστοι. Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές εκτιμούν ότι έχει εξηγηθεί μόνο το 28% του κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού, το 30% του κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη και μόλις το 4% του κινδύνου για τον καρκίνο των ωοθηκών, που είναι και ο πλέον θανατηφόρος. 

Χιλιάδες ακόμα γενετικοί παράγοντες μένει να ανακαλυφθούν και γι’ αυτό θα χρειαστούν ακόμα μεγαλύτερες γενετικές μελέτες.

Διαβάστε, επίσης,

Τα είδη πρόληψης του καρκίνου

Απλές οδηγίες για την πρόληψη του καρκίνου

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία

Επιδημιολογία του καρκίνου

Τα πεπτίδια στη θεραπεία του καρκίνου

Γονίδιο υπεύθυνο για τον καρκίνο μαστού

Mωρά απαλλαγμένα από το BRCA-1

Γενετικό τεστ για BRCA 1 και BRCA 2

Καρκίνος προστάτη

Καρκίνος μαστού

Καρκίνος ωοθηκών

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακουφιστείτε από τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Ανακουφιστείτε από τη χρόνια δυσκοιλιότητα. Οι περισσότεροι ασθενείς με δυσκοιλιότητα την αντιμετωπίζουν, επιτυχώς, με μερικά απλά βήματα. Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ως λιγότερες από τρεις κενώσεις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ