Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΓια όσους έχουν κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου

Για όσους έχουν κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου

Χημειοπροφύλαξη για όσους κινδυνεύουν από καρκίνο του εντέρου

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Τα μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη, όπως η πιροξικάμη, η σουλινδάκη και η ασπιρίνη έχουν προστατευτικές ιδιότητες έναντι των αδενωματωδών πολυπόδων και του διηθητικού καρκίνου του εντέρου.

Η celecoxib, ένας αναστολέας COX-2 (Cyclo-oxygenase-2), μειώνει την εμφάνιση των πολυπόδων σε ασθενείς με οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση.

Επίσης, οι δίαιτες με υψηλό ασβέστιο συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο παχέος εντέρου.

Τα συμπληρώματα διατροφής με ασβέστιο ελαττώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο παχέος εντέρου κατά 20%. Αυτό συμβαίνει γιατί το ασβέστιο δεσμεύει τα χολικά και λιπαρά οξέα, μειώνοντας την ενδοαυλική έκθεση σε παράγοντες που προκαλούν πολλαπλασιασμό του επιθήλιου του παχέος εντέρου.

Οι μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες όταν λαμβάνουν οιστρογόνα με προγεστίνη μειώνουν τον κίνδυνο του κολοορθικού καρκίνου, αλλά αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιοαγγειακές νόσους και καρκίνο του μαστού.

Τέλος, η κολεκτομή χρησιμοποιείται σαν προληπτικό μέτρο για ασθενείς με μεγάλο κίνδυνο για καρκίνο παχέος εντέρου, λόγω ελκώδους κολίτιδας ή γενετικής προδιάθεσης για τη νόσο, όπως στην αδενωματώδη οικογενή πολυποδίαση.

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο εντέρου, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Οδηγίες για την πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου

Μοριακή ανάλυση στον καρκίνο εντέρου

Τρόφιμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Η διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου εντέρου

Καρκίνος παχέος εντέρου και στύση

Ο καρκίνος παχέος και ορθού είναι μία νόσος

Βιταμίνες για τον καρκίνο παχέος εντέρου

Γιατί οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες στον καρκίνο παχέος εντέρου

Αναστολείς της τοποϊσομεράσης Ι

Oncotype DX στον καρκίνο παχέος εντέρου

Υψηλές δόσεις βιταμινών για τη θεραπεία καρκίνου

Ελκώδης κολίτιδα

Regorafenib για τον μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου

Νόσος του Crohn

Πόνος στην κοιλιά, αλλά που;

Τα βακτήρια του εντέρου

Έλεγχος τοξικότητας στην irinotecan

Η άσκηση προστατεύει από τον καρκίνο παχέος εντέρου

Ο πολύς σίδηρος είναι επικίνδυνος

Ασπιρίνη για τον καρκίνο παχέος εντέρου

Για όσους έχουν κίνδυνο για καρκίνο στομάχου

Γιατί τα αντηλιακά είναι υπεύθυνα για το μελάνωμα

Για όσους έχουν κίνδυνο για καρκίνο από το κάπνισμα

Γνωστοί παράγοντες που προκαλούν καρκίνο

Πρόληψη καρκίνου του πνεύμονα με διακοπή καπνίσματος

Τα είδη πρόληψης του καρκίνου

Επιδημιολογία του καρκίνου

Οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΤραχηλίτιδα
Επόμενο άρθροΤι είναι το γάγγλιο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μοσχαρίσιο συκώτι με κάρυ

Νόστιμο μοσχαρίσιο συκώτι με κάρυ Νόστιμο και υγιεινό μοσχαρίσιο συκώτι με κάρυ ΣΥΚΩΤΙ: Tο συκώτι είναι μια πρωτεϊνική πηγή υψηλής ποιότητας, αλλά και περιεκτικότητας. Το συκώτι περιέχει σίδηρο. Ο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ