Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022

Guarana

Τι είναι το γκουαράνα;

To Guarana ή Paullinia cupana ανήκει στα αγγειόσπερμα στην οικογένεια σαπινδίδων-Sapindaceae.

Είναι ένα αναρριχητικό φυτό που ανήκει στην οικογένεια σαπινδίδων και κατάγεται από την λεκάνη του Αμαζονίου και ιδιαίτερα από τη Βραζιλία.

Το Guarana διαθέτει μεγάλα φύλλα και σμήνη λουλουδιών, και είναι περισσότερο γνωστό για τους καρπούς του, που έχουν περίπου το μέγεθος ενός κόκκου καφέ.

Ως συμπλήρωμα διατροφής, το guarana είναι ένα αποτελεσματικό τονωτικό: οι σπόροι του περιέχουν περίπου τη διπλάσια συγκέντρωση καφεΐνης που βρίσκονται στους σπόρους καφέ (περίπου 2-4,5% καφεΐνη στους σπόρους guarana σε σύγκριση με το 1-2% στους σπόρους καφέ).

Όπως και με άλλα φυτά που παράγουν την καφεΐνη, η υψηλή συγκέντρωση της καφεΐνης είναι μία αμυντική τοξίνη που απωθεί τα φυτοφάγα ζώα.

Το χρώμα του καρπού guarana κυμαίνεται από καφέ έως κόκκινο και περιέχει δε μαύρα κουκούτσια τα οποία καλύπτονται εν μέρει από λευκό χρώμα. Η αντίθεση των χρωμάτων, όταν ο καρπός ανοιχτεί το κάνει να φαίνεται με μάτι (Tupi-Guarani -φρούτα όπως τα μάτια των ανθρώπων).

Από το Guarana φτιάχνεται ένα τσάι από βότανα με αποξήρανση, και οι σπόροι του μπορεί να γίνουν μια λεπτή σκόνη. Η σκόνη ζυμώνεται σε ζύμη και στη συνέχεια διαμορφώνονται σε κυλίνδρους. Αυτό το προϊόν είναι γνωστό ως το ψωμί γκουαράνα, το οποίο θα πρέπει να τριφτεί και να βυθιστεί σε ζεστό νερό μαζί με ζάχαρη.

Το Guarana είναι το ιερό φυτό των Ινδιάνων του Αμαζονίου που το χρησιμοποιούσαν πάντα για τροφή, φάρμακο, αλλά και σαν αναψυκτικό. Οι ινδιάνοι παρασκεύαζαν και έπιναν το guarana για να αντιμετωπίσουν τη φοβερή ζέστη, την υγρασία, τη σωματική κόπωση, τους πόνους, τον πυρετό και ακόμα έδειχναν να έχουν απεριόριστες δυνατότητες στο σεξ. Στη Βραζιλία είναι γνωστό ως το ελιξίριο της νιότης, αφού οι κάτοικοι πιστεύουν ότι χαρίζει ψυχοσωματική ευεξία και μακροζωϊα, ενώ το Υπουργείο Υγείας τη χώρας το θεωρεί ως ένα από τα κυριότερα θεραπευτικά βότανα.


Σύνθεση των συστατικών των σπόρων γκουαρανά

Χημικά συστατικά ανά εκατομμύριο

Αδενίνη

Ash <14.200

Καφεΐνη 9,100-76,000

Catechutannic-acid

Χολίνη

D-κατεχίνη

Λίπος <30.000

Γουανίνη

Υποξανθίνη

Πρωτεΐνες <98600

Ρητίνη <70.000

Σαπωνίνη

Άμυλο 50.000-60.000

Τανίνη 50.000-120.000

Θεοβρωμίνη 200-400

Θεοφυλλίνη 0-2,500

Timbonine

Ξανθίνη

Το Guarana αποκαλείται και κόλα της Βραζιλίας και πλέον είναι ένα δημοφιλές φυτό σε όλο τον κόσμο για τις εξαιρετικές του ιδιότητες.

•               Περιέχει μία φυσική ήπια μορφή καφεΐνης η οποία απελευθερώνεται πολύ πιο αργά στον οργανισμό από ότι από ένα φλιτζάνι καφέ. Η πρόσληψη guarana θα σας τονώσει πιο πολύ από ότι ένα φλιτζάνι καφέ, με εξαιρετικές παράπλευρες θετικές επιδράσεις στον οργανισμό σας.

•               Τονώνει τον οργανισμό και συντελεί στην εξάλειψη του συναισθήματος της κούρασης, της εξάντλησης και της υποτονικότητας, καθώς, η ξανθίνη και τα παράγωγά της έχουν διεγερτική δράση.

•               Βελτιώνει την αντοχή των αθλητών, καθώς είναι καρδιοτονωτικό.

•               Ευνοεί τη μείωση του σωματικού βάρους, καθότι μειώνει την όρεξη.

•               Βοηθάει στην πνευματική διέγερση και διαύγεια για αυτό και είναι ιδανικό για μαθητές, φοιτητές και όσους κάνουν πνευματική εργασία.


Χρήσεις γκουαράνα

Σπόροι σε σκόνη Guarana

Το Guarana χρησιμοποιείται σε σακχαρούχα ή ανθρακούχα αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά, σε αφεψήματα από βότανα ή σε κάψουλες. Το Guarana στα ενεργειακά ποτά είναι γνωστό ότι βοηθάει τους αθλητές να ανακάμψουν από τους πόνους στα πόδια. Επειδή το guarana είναι πλούσιο σε καφεΐνη, έχει πολλές επιδράσεις στη γνωστική λειτουργία. Το γκουαράνα βοηθάει στη μνήμη και τη φυσική αντοχή. Το guarana μπορεί να ενεργοποιήσει την απώλεια βάρους. Μια μελέτη έδειξε κατά μέσο όρο 5,1 kg απώλεια βάρους μετά από 45 ημέρες. Το εκχύλισμα Guarana μειώνει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων μέχρι 37% και εμποδίζει το σχηματισμό θρομβοξάνης από το αραχιδονικό οξύ κατά 78% και έτσι προστατεύει από καρδιακή προσβολή και ισχαιμικό επεισόδιο.

Διαβάστε, επίσης,

Κόπωση και φυτά

Τα κατάλληλα φυτά για αδυνάτισμα

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΚράταιγος
Επόμενο άρθροΌταν κάνετε πρόληψη για τον καρκίνο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ