Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΜύθοι και αλήθειες για την θεραπεία της ψυχής

Μύθοι και αλήθειες για την θεραπεία της ψυχής

Print Friendly, PDF & Email

Η πραγματικότητα για την θεραπεία της ψυχής μας

-Μύθος: Στην ψυχοθεραπεία πρέπει να μιλάμε για το παρελθόν μας

Οι περισσότερες τρέχουσες θεραπείες επικεντρώνονται στην επίλυση των προβλημάτων στο παρόν και το μέλλον.

Πραγματικότητα: Η ψυχοθεραπεία έχει πολλά μέσα να σας βοηθήσει.

Η ψυχοθεραπεία παρέχει εργαλεία για την επίλυση των προβλημάτων και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής. Τα εργαλεία αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν τις διαπροσωπικές δεξιότητες, τη διαχείριση θυμού, ή τεχνικές για τον έλεγχο των σκέψεων και των ενεργειών. Δεν χρειάζεται να επικεντρωθείτε ατο παρελθόν. Μπορείτε να επικεντρωθείτε στα σημερινά και ειδικά προβλήματα που έχετε.

-Μύθος: Η ψυχοθεραπεία είναι για τους τρελούς

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να έχει τις ρίζες της στη θεραπεία σοβαρών ψυχικών διαταραχών, αλλά δεν χρειάζεται να έχετε κάποια ψυχική ασθένεια για να επωφεληθείτε. Αναζητώντας να κάνετε ψυχοθεραπεία δεν σημαίνει ότι είστε ψυχικά ασθενής. Όταν η ζωή μοιάζει να είναι εκτός ελέγχου, η θεραπεία της ψυχής είναι ένα εργαλείο για να σας βοηθήσει να ελέγξετε τα πράγματα.

Πραγματικότητα: Η ψυχοθεραπεία είναι για την καθημερινή ζωή.

Αυτές τις μέρες, την καθημερινή ζωή σημαίνει αυξημένες απαιτήσεις στην εργασία σας, στην οικογένεια και στον κοινωνικό κύκλο. Η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αυτές τις απαιτήσεις πιο ομαλά, αν είστε αγχωμένος ή ευέξαπτος. Η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να λειτουργείτε σε υψηλότερο επίπεδο και με περισσότερη χαρά.

Μύθος: Θα είστε σε ψυχοθεραπεία για πάντα
Ναι, κάποιοι άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από τη συνεχιζόμενη θεραπεία, ειδικά εάν έχουν μια μακρόχρονη ψυχική ασθένεια. Αλλά πολλοί  μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες.

Πραγματικότητα:  Η θεραπεία της ψυχής διαρκεί λίγο
Μία έως τέσσερις συνεδρίες μπορεί να σας βοηθήσουν να κάνετε σημαντικές αλλαγές στη ζωή σας. Οι βραχυπρόθεσμες θεραπείες μπορεί να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τις σχέσεις σας, να ανανεώσετε τις γονικές σας δεξιότητες, να κοιμάστε καλύτερα, να διαχειρίζεστε το βάρος σας, να υιοθετήσετε υγιεινές συνήθειες, και να γίνει πιο αποτελεσματική η επίτευξη των στόχων σας.

-Μύθος: Οι θεραπευτές απλά ακούνε

Παρά το γεγονός ότι η ακρόαση είναι ένα σημαντικό μέρος της θεραπείας, οι καλοί θεραπευτές, επίσης, πρέπει να κάνουν πολλές συζητήσεις. Αυτό περιλαμβάνει συγκεκριμένα ερωτήματα, βοηθώντας σας να θέσετε στόχους, και  διδασκαλία δεξιοτήτων που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε αυτούς τους στόχους. Ο θεραπευτής σας μπορεί να σας βοηθήσει να εξασκήσετε τις νέες δεξιότητές σας.

Μύθος: Όλες οι θεραπείες είναι οι ίδιες
Όλα τα είδη της θεραπείας είναι, στην ουσία, μια συνομιλία. Αλλά το περιεχόμενο και η δομή της συζήτησης εξαρτάται από τον τύπο της θεραπείας. Η θεραπεία βοηθά εξειδικευμένα στον εντοπισμό και την εφαρμογή στρατηγικών που είναι αποτελεσματικές. Η διαπροσωπική θεραπεία βοηθά στη βελτίωση των αλληλεπιδράσεών σας με τους ανθρώπους στη ζωή σας. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και την θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης.

Πραγματικότητα: Όλες οι θεραπείες είναι αποτελεσματικές

  • Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι μία από τις πιο μελετημένες μορφές ψυχοθεραπείας. Η προσέγγιση αυτή σας διδάσκει πώς να αναγνωρίζετε και να αλλάζετε αυτοκαταστροφικές σκέψεις και συμπεριφορές. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους, και την κατάχρηση ουσιών, αλλά μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για τα καθημερινά ζητήματα, όπως ο καλύτερος ύπνος και η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών. Μία τυπική θεραπεία διαρκεί έξι έως 20 συνεδρίες.
  • Η θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης είναι μια μορφή γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας που σας βοηθά να γίνει πιο ευέλικτος/η στην αντιμετώπιση των προκλήσεων. Αυτή η προσέγγιση δίνει έμφαση στις εμπειρίες, μαζί με μια δέσμευση για δράσεις που υποστηρίζουν τις προσωπικές σας αξίες. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την αντιμετώπιση του στρες στο χώρο εργασίας, το χρόνιο πόνο, και άλλες μακροχρόνιες παθήσεις.
  • Η θεραπεία ζευγαριών είναι πολύ πιο αποτελεσματική όταν μια σχέση είναι ως επί το πλείστον θετική, και οι σύντροφοι μπορούν να μάθουν να εργάζονται μέσα από τις διαφορές τους με σεβασμό

-Μύθος: Όλοι οι θεραπευτές είναι ίδιοι
Οι ψυχίατροι είναι γιατροί. Οι ψυχολόγοι είναι ιδιαίτερα εκπαιδευμένοι, αλλά δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα. Οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι σύμβουλοι ψυχικής υγείας έχουν,  επίσης, τα προσόντα για να παρέχουν θεραπεία. Επιλέξτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας που έχει πείρα στο είδος της θεραπείας που προτιμάτε.

Πραγματικότητα: Οι θεραπευτές δίνουν μόνο φάρμακα

Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι μόνο ένα εργαλείο που ένας θεραπευτής μπορεί να προτείνει. Η χρήση του φαρμάκου εξαρτάται με τη σοβαρότητα του προβλήματος. Για την ήπια έως μέτρια κατάθλιψη, η ψυχοθεραπεία είναι αρκετή. Για την πιο σοβαρή κατάθλιψη, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι ένας συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και θεραπείας λειτουργεί καλύτερα

Μύθος: Η θεραπεία είναι ακριβή
Η θεραπεία μερικές φορές θεωρείται ως μια πολυτέλεια, αλλά το κόστος είναι πιο λογικό από ό, τι νομίζετε. Να θυμάστε ότι λίγες συνεδρίες μπορεί να σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

 Πραγματικότητα: Η θεραπεία μπορεί να γίνεται και on line
Εάν δεν έχετε το χρόνο, pολλά γραφεία έχουν ώρες το Σαββατοκύριακο και το βράδυ, και μερικοί θεραπευτές είναι πρόθυμοι να κάνουν συνεδρίες μέσω τηλεφώνου ή Skype (εφ ‘όσον δεν είστε σε σοβαρό κίνδυνο). Αντί της παραδοσιακής μακράς συνάντησης, μερικοί θεραπευτές προσφέρουν μικρότερες συνεδρίες που λειτουργούν καλύτερα για ζητήματα, όπως το πώς να κοιμηθείτε καλύτερα ή πώς θα διαχειριστείτε τον θυμό σας.

Διαβάστε, επίσης,

Μήπως δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε;

Πρόληψη κατάθλιψης

Νόσος Alzheimer

Όταν κάποιος δεν ελέγχει τις σεξουαλικές του επιθυμίες

Κρίσεις πανικού

Αντιμετώπιση του άγχους στον ογκολογικό ασθενή

Δραματοθεραπεία

Σύνδρομο των ανήσυχων των γεννητικών οργάνων

Μήπως τρώτε τα νύχια σας;

Κυκλοθυμία

Eποχιακή συναισθηματική διαταραχή

Εναλλακτικές θεραπείες για τον καρκίνο

Οι καλύτεροι φίλοι

Διασχιστική διαταραχή της ταυτότητας

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Βοηθήστε τους φίλους σας

www.emedi.gr

 

Προηγούμενο άρθροΤο τέλειο ερωτικό φιλί
Επόμενο άρθροΤο σύνδρομο Asperger
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστός δακρυϊκός πόρος

Στους ενήλικες ένας κλειστός δακρυϊκός πόρος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό, μόλυνση ή πιο σπάνια σε όγκο. Όταν έχετε κλειστό δακρυϊκό πόρο, τα δάκρυά σας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ