Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓυναικολογίαΤοξοπλάσμωση στην εγκυμοσύνη

Τοξοπλάσμωση στην εγκυμοσύνη

Το τοξόπλασμα στην εγκυμοσύνη

 

Το τοξόπλασμα είναι παράσιτο, και οι πηγές μόλυνσης συνήθως είναι από όχι καλά μαγειρεμένο κρέας (κυρίως χοιρινό), από ζώα (γάτες και σκύλους) καθώς και από χώμα μολυσμένο με εκκρίματα των ζώων αυτών. Εάν η μόλυνση συμβεί για πρώτη φορά κατά τη κύηση και η γυναίκα δεν είχε αναπτύξει αντισώματα από πριν, υπάρχει κίνδυνος (30- 40%) μόλυνσης του εμβρύου, που στη συνέχεια είναι πιθανό να νοσήσει.

Τα συμπτώματα στη γυναίκα

Συνήθως η μόλυνση είναι ασυμπτωματική ή παρουσιάζει σημεία κόπωσης, μυϊκούς πόνους και διόγκωση λεμφαδένων.

Τα συμπτώματα στο νεογνό

Το πιθανότερο σύμπτωμα στην συγγενή τοξοπλάσμωση είναι η χοριοαμφιβληστροειδίτιδα. Το νεογνό σε μικρότερη πιθανότητα μπορεί να παρουσιάσει ηπατοσπληνομεγαλία, νευρολογικά προβλήματα με ενδοκρανιακές ασβεστώσεις, υδροκεφαλία, μικροκεφαλία καταρράκτη, μικροφθαλμία, οπτική ατροφία, άλλη ομάδα νεογνών μπορεί να παρουσιάσει υπολειπόμενη ανάπτυξη ίκτερο, αναιμία, λεμφαδενίτιδα, πυρετό ή υποθερμία, σπασμούς, εμέτους, διάρροια και πνευμονία.

Πώς μπορείτε να μάθετε εάν έχετε μολυνθεί;

Με μια εξέταση αίματος μπορείτε να διαπιστώσετε εάν έχετε μολυνθεί με τοξόπλασμα ή αν είχατε μολυνθεί κατά το παρελθόν. Δεδομένου ότι η εξέταση αυτή δεν γίνεται σε τακτική βάση, μπορεί προγραμματίσετε μία προτού μείνετε έγκυος.

Με σπάνια εξαίρεση, οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί τουλάχιστον 6 έως 9 μήνες πριν από τη σύλληψη αναπτύσσουν ανοσία στο τοξόπλασμα και δε μεταδίδουν τη μόλυνση στο μωρό τους.

Πώς μπορείτε να μάθετε αν το έμβρυο έχει μολυνθεί;

Εάν η μητέρα έχει τοξοπλάσμωση, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ελέγξετε αν το έμβρυο έχει μολυνθεί:

•               Το υγρό γύρω από το έμβρυο ή το αίμα του εμβρύου μπορεί να ελεγχθεί για τη μόλυνση.

•               Περίπου το ένα τρίτο των μολυσμένων εμβρύων παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα που μπορεί να είναι ορατό σε ένα υπερηχογράφημα.

•               Μπορεί να γίνει αιματολογική εξέταση του μωρού μετά τη γέννησή του.

Θεραπεία:

Όταν οι μετρήσεις στο αίμα είναι θετικές πριν από την εγκυμοσύνη, ακόμα και αν η λοίμωξη έγινε λίγο πριν την σύλληψη, δεν χρειάζεται θεραπεία.

Η σπιραμυκίνη θεωρείται το φάρμακο εκλογής σε δόση 3 gr την ημέρα. Συχνά μπορεί να συμπληρωθεί η αγωγή με πυριμεθαμίνη ή σουλφαδιαζίνη, οι οποίες χρησιμοποιούνται και μόνες τους. Στις ΗΠΑ η θεραπεία εκλογής είναι ο συνδυασμός πυριμεθαμίνης με ή χωρίς σουλφαδιαζίνη.

Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης το φάρμακο εκλογής είναι η πυριμεθαμίνη. Η πυριμεθαμίνη είναι ανταγωνιστής τους φυλικού οξέος και ενοχοποιείται για τερατογένεση στο έμβρυο και αυτό μας υποχρεώνει να καλύψουμε την ασθενή με παράλληλη λήψη φυλλικού οξέος.

Μετά το μέσον και προς το τέλος της εγκυμοσύνης το φάρμακο εκλογής είναι η σουλφαδιαζίνη που παρουσιάζει, όμως σαν επιπλοκή πυρηνικό ίκτερο.

Πρέπει να επισημάνουμε στον παιδίατρο-νεογνολόγο την λοίμωξη της μητέρας από τοξόπλασμα για να προγραμματίσει την εργαστηριακή διερεύνηση του νεογνού και να του χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την εγκυμοσύνη

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την εγκυμοσύνη

Διαβάστε, επίσης,

Μάθετε όλα τα μυστικά του σκόρδου

Σύνδρομο Sweet

Υδροκέφαλος

Ραγοειδίτιδα

Τοξοπλάσμωση

Μυοκαρδίτιδα

Νοσήματα ενδεικτικά πιθανού AIDS στα παιδιά

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΘεραπεία πρωτονίων
Επόμενο άρθροΥποκατάστατα αλατιού
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακουφιστείτε από τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Ανακουφιστείτε από τη χρόνια δυσκοιλιότητα. Οι περισσότεροι ασθενείς με δυσκοιλιότητα την αντιμετωπίζουν, επιτυχώς, με μερικά απλά βήματα. Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ως λιγότερες από τρεις κενώσεις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ