Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΟ ρόλος της απόπτωσης στον καρκίνο

Ο ρόλος της απόπτωσης στον καρκίνο

Όταν δε γίνεται ο προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος προκύπτει καρκίνος

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD 

Αφού ο καρκίνος είναι το αποτέλεσμα της ανισορροπίας μεταξύ της κυτταρικής διαίρεσης και του κυτταρικού θανάτου, μια δεύτερη μεγάλη κατηγορία ογκογονιδίων επηρεάζουν την μείωση στον κυτταρικό θάνατο και παρατείνουν την επιβίωση. Ο προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος ή η απόπτωση είναι μια φυσιολογική διαδικασία όπου σύνθετα βιοχημικά μονοπάτια μετριάζουν την αποσάρθρωση ενός κυττάρου, χωρίς να δραστηριοποιούν τα φλεγμονώδη μονοπάτια.

Αυτές οι διαδρομές περιλαμβάνουν ένα εξωτερικό σκέλος, το οποίο διεγείρεται από την έκθεση του κυττάρου σε πεπτίδια συνδέτες που ενεργοποιούν τους υποδοχείς θανάτου στην επιφάνεια του κυττάρου. Παράδειγμα αυτών των συνδετών είναι ο συνδέτης FAS, ο TNFα (παράγοντας νέκρωσης του όγκου α) και ο παράγοντας TNF που σχετίζεται με την έναρξη της απόπτωσης.

Το εσωτερικό μονοπάτι είναι το αποτέλεσμα ενός αριθμού ανάστροφων διεγέρσεων και προκαλεί αλλαγές στη μιτοχονδριακή μεμβράνη που επηρεάζει την απελευθέρωση του κυτοχρώματος c μέσα στο κυτταρόπλασμα. Αυτή η διαδικασία προκαλεί την ενεργοποίηση του ενός κλάδου του μονοπατιού  μιας προαποπτωτικής πρωτεάσης που τελικά οδηγεί το DNA σε θρυμματισμό και κυτταρικό θάνατο.

Ένας από τους πιο σημαντικούς αντιαποπτωτικούς ρυθμιστές στο κύτταρο είναι το BCL-2, που σταθεροποιεί την μιτοχονδριακή μεμβράνη και επηρεάζει την απελευθέρωση του κυττοχρώματος c. Το BCL-2 είναι ένα ογκογονίδιο που η έκφρασή του είναι αυξημένη με την t(14;18) μετάθεση που παρατηρείται σε πολλά λεμφώματα. Επίσης, η έκφραση του αυξάνεται σε πολλές χημειοακτινοανθεκτικές και ακτινοάντοχες καρκινικές κυτταρικές σειρές και είναι στόχος για θεραπεία απευαισθητοποίησης.

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Τo καρκινικό μονοπάτι

Τα μονοπάτια του καρκίνου

Ογκογονίδια

Ανοσοϊστοχημεία στον καρκίνο

Η χρήση του καρυότυπου στην ογκολογία

Διαγνωστικά τεστ του ανθρώπινου γονιδιώματος

Μεθυλίωση του DNA

Τα πεπτίδια στη θεραπεία του καρκίνου

Φυτό της Κρήτης που θεραπεύει τον καρκίνο σε 12 ώρες

Που μπορεί να εφαρμοστεί το μοριακό προφίλ

Η νανοϊατρική στον καρκίνο του μαστού

Μονοπάτι PI3K/AKT/mTOR

Η μεγάλη υπόθεση για τη θεραπεία του καρκίνου

Απόπτωση και καταστολή με Survivin

www.emedi.gr

 
Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ