Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022

Tramadol

Η τραμαδόλη είναι ένα κεντρικώς δρών οπιοειδές αναλγητικό

Η Tramadol hydrochloride είναι ένα κεντρικά δρων συνθετικό αναλγητικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του μέτριου έως μετρίως σοβαρού πόνου.

Το φάρμακο έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, του συνδρόμου των ανήσυχων ποδιών, ασθένειες κινητικών νευρώνων και την ινομυαλγία.

Η τραμαδόλη (tramadol) είναι ένα κεντρικώς δρών οπιοειδές αναλγητικό. Είναι μη εκλεκτικός αμιγής αγωνιστής των μ, δ, και κ οπιοειδών υποδοχέων με υψηλότερη συγγένεια για τους μ υποδοχείς.

Η τραμαδόλη επάγει την απελευθέρωση της σεροτονίνης, και αναστέλλει την επαναπρόσληψη της νορεπινεφρίνης. Η Tramadol μετατρέπεται σε Ο-desmethyltramadol, που είναι σημαντικά πιο ισχυρός μ-οπιοειδής αγωνιστής.

Η tramadol είναι, επίσης, παρόμοια μοριακά με την βενλαφαξίνη (Effexor) και έχει παρόμοια αποτελέσματα.

Έχει προταθεί ότι η τραμαδόλη μπορεί να είναι αποτελεσματική για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, του άγχους και των φοβιών, όταν οι άλλες θεραπείες αποτύχουν.

Στην Ελλάδα κυκλοφορεί σε tb, caps, inj.sol.,oral sol. , sup σε περιεκτικότητα 37,5 mg-200mg για την από του στόματος χορήγηση με ή χωρίς παρακεταμόλη και σε 100 mg για παρεντερική χορήγηση.

Η τραμαδόλη στο εξωτερικό χρησιμοποιείται τακτικά υπό την μορφή ενός συστατικού σε γέλες, κρέμες, διαλύματα και έμπλαστρα για τον πόνο διαφόρων μορφών προέλευσης.

Η μέγιστη δόση ανά ημέρα είναι 400 mg για από του στόματος χρήση και 600 mg για παρεντερική χρήση.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν SSRIs (Prozac, Zoloft, κλπ.), SNRIs (Effexor, κλπ), τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, αναστολείς ΜΑΟ, ή άλλα ισχυρά οπιοειδή (οξυκωδόνη, μεθαδόνη, φαιντανύλη, μορφίνη), καθώς και οι ηλικιωμένοι (> 75 ετών), τα παιδιά(<18 ετών), καθώς και τα άτομα με σοβαρά μειωμένη νεφρική ή ηπατική λειτουργία θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους σχετικά με προσαρμοσμένη δοσολογία


Ερευνητικά η τραμαδόλη χρησιμοποιείται:

-Στην διαβητική νευροπάθεια

-Σαν αντικαταθλιπτικό

-Στην μεθερπητική νευραλγία

-Στην διαχείρηση των συμπτωμάτων στέρησης από τα οπιοειδή

-Στην διαχείρηση των συμπτωμάτων στέρησης από τα αντικαταθλιπτικά, ειδικά μετά την διακοπή της βενλαφαξίνης (Effexor)

-Στην ψυχαναγκαστική και καταναγκαστική διαταραχή

-Στην πρόωρη εκσπερμάτιση

-Στην αντιμετώπιση του πόνου σε ζώα

-Στο μετατραυματικό στρες


Ανεπιθύμητες ενέργειες τραμαδόλης

  • Υπνηλία
  • Ναυτία
  • Ζάλη
  • Δυσκοιλιότητα
  • Πονοκέφαλος
  • Εμετός
  • Διάρροια
  • Ξηροστομία
  • Κόπωση
  • Δυσπεψία

Η Tramadol υφίσταται ηπατικό μεταβολισμό μέσω του κυτοχρώματος P450 και των ισοενζύμων CYP2B6, CYP2D6 και CYP3A4. Οι υδατοδιαλυτοί μεταβολίτες μεταβολίτες αποβάλλονται από τα νεφρά. Έτσι, μειωμένες δόσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια.

Είναι συνταγογραφούμενο φάρμακο για την αντιμετώπιση του μέτριου και μέτρια ισχυρού πόνου. Ο συνδυασμός με παρακεταμόλη είναι πιο αποτελεσματικός από ότι η μονοθεραπεία με κάποιο από τα δύο φάρμακα.

Η τραμαδόλη μοιάζει με τα οπιοειδή αλλά έχει μικρότερο κίνδυνο εθισμού. Έχει δράση αγωνιστή στους υποδοχείς οπιοειδών και επίσης αναστέλλει την επαναπρόσληψη των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνη και νορεπινεφρίνη. Αυτός ο διπλός τρόπος δράσης περιορίζει την μετάδοση των επώδυνων σημάτων στην ανιούσα και κατιούσα οδό του πόνου. Δεν έχει αντιφλεγμονώδη δράση και δεν επιδρά δυσμενώς στο καρδιαγγειακό. Δεν ενοχοποιείται για πρόκληση γαστρορραγίας, αλλά η δόση της θα πρέπει να περιορίζεται σε ασθενείς με δυσλειτουργία του ήπατος και των νεφρών.

Μέγιστη ημερήσια δόση σε ασθενείς χωρίς περιορισμούς είναι τα 400 mg για τους νέους και 300mg για τους ηλικιωμένους, σε ισάριθμα διαιρεμένες δόσεις.

Προσοχή χρειάζεται, όταν το φάρμακο συνδυάζεται με εκλεκτικούς αναστολείς της επαναπρόσληψης σεροτονίνης, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά και μερικά αντιψυχωτικά φάρμακα λόγω του κινδύνου πρόκλησης σεροτονινεργικού συνδρόμου που είναι απειλητικό για τη ζωή.

Διαβάστε, επίσης,

Οξύς μετεγχειρητικός πόνος

Οι κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση του πόνου στον καρκίνο

Νευροπαθητικός πόνος

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τα οφέλη της βιταμίνης D

Τα οφέλη της βιταμίνης D. Μπορείτε να αυξήσετε τη βιταμίνη D από την ηλιοθεραπεία και από την κατανάλωση αυγών, λιπαρών ψαριών και εμπλουτισμένων τροφών,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ