Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου, 2025

Τριγωνέλλα η Ελληνική

Τριγωνέλλα η Ελληνική. Η τριγωνέλλα είναι το αρωματικό μοσχοσίταρo και έχει πολλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία

Τριγωνέλλα η Ελληνική

Η τριγωνέλλα ή Trigonella graeca ή Τριγωνέλλα η γραική ή τριγωνέλλα η ελληνική ή Trigonella cretica ή Melilotus graecus είναι φυτό που καλλιεργείται στη Μικρά Ασία, στη Μέση Ανατολή και στις μεσογειακές χώρες της Ευρώπης, είναι αυτοφυές στη Νοτιοδυτική Ασία και στη Μέση Ανατολή.

Και στην Ελλάδα είναι αυτοφυές (Κρήτη, Κεφαλονιά, Μεσσηνία, Βόρεια Ελλάδα, Ιόνια νησιά).

Το βρίσκετε σε βραχώδεις και ασβεστολιθικές τοποθεσίες. Επίσης, καλλιεργείται και απαντάται και αυτοφυές σε καλλιεργημένες και χέρσες εκτάσεις χαμηλού υψομέτρου.

Η τριγωνέλλα είναι το ελληνικό χορτάρι, που μοιάζει με τριφύλλι, έχει πολύτιμα συστατικά και καλλιεργείται με επιτυχία στην Εύβοια.

Είναι ετήσιο φυτό 10-50 εκατοστά όρθιο και σχεδόν λείο.

Την αναγνωρίζουμε από τα τρίφυλλα οδοντωτά της φύλλα με ένα ή δύο άνθη στις μασχάλες των ανώτερων φύλλων, τα οποία έχουν ένα όμορφο λευκοκίτρινο χρώμα στην κορυφή τους και πορφυρό στη βάση και είναι σε τούφες.

Οι βλαστοί της είναι τρυφεροί και μυρωδάτοι και μπορείτε κάλλιστα να τους φάτε σα λαχανικό.

Το όμορφο, λοιπόν και μυρωδάτο αυτό βότανο έχει γίνει παγκόσμια γνωστό ως ο “Ελληνικός σανός”, γιατί από παλιά στην Ελλάδα το καλλιεργούσαν σαν κτηνοτροφική τροφή.

Το μοσχοσίταρο (Trigonella foenum graecum) ή τήλι ή τηντιλίδα ή τσιμένι και η τριγωνέλλα είναι βότανα γνωστά από τα βάθη των αιώνων και έχουν τις ίδιες ιδιότητες. Τα συναντάτε και με τα ονόματα, τριγωνίσκος ή γραικόχορτο, στροφύλι ή ελληνική χλόη.

Οι σπόροι του βοτάνου έχουν βρεθεί από το 4000 π.Χ., ενώ τα φύλλα του αναφέρονται σαν υποβοηθητικό της γέννας και το καλλιεργούσαν στην αρχαία Συρία από τον 6ο αιώνα π.Χ.

Αν τρίβετε το σώμα σας με αυτό το φυτό, η επιδερμίδα σας θα γίνει ωραία και απαλλαγμένη από κάθε ελάττωμα, λέει μια παλιά αιγυπτιακή συνταγή. Οι Αιγύπτιοι τη χρησιμοποιούσαν, ακόμη, ως βοήθημα για τον τοκετό και να αυξήσουν την έκκριση γάλακτος.

Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε ως μαλακτικό, αντισηπτικό και για τις παθήσεις της μήτρας.

Ο Διοσκουρίδης το αναφέρει με τα ονόματα τήλις, βουκέρας, αιγοκέρας, αιγίκερας, κεραΐτης.

Στην Κίνα βρίσκετε την τριγωνέλλα με το όνομα Hu Lu Ba να τη χρησιμοποιούν για τον κοιλόπονο, ενώ τους σπόρους του φυτού τους θεωρούν έξοχο αφροδισιακό και για τον λόγο αυτό οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν τους σπόρους της τριγωνέλλας για τη θεραπεία της ανδρικής ανικανότητας.

Την εποχή του Καρλομάγνου εισάγεται στην Γαλλία και στη υπόλοιπη Ευρώπη οπότε αρχίζει και η χρήση της και καθιερώνεται στη λαϊκή ιατρική των διάφορων χωρών της Ευρώπης (Δανία, Πολωνία, Αυστρία, Ουγγαρία στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια).

Το βοτανικό της όνομα είναι: Trigonella foenum-graecum L με τριάντα περίπου είδη.

Το είδος Trigonella Caurelea ή Τριγωνέλλα η κυανή καλλιεργήθηκε εδώ και αιώνες και καλλιεργείται ακόμα ως ζωική τροφή, αλλά και ως μέσο χλωρής λίπανσης στη βιολογική καλλιέργεια.

Trigonella Caurelea ή Τριγωνέλλα η κυανή

Το είδος Trigonella Foenum graecum ή Τριγωνέλλα η ελληνική αυτοφύεται στη χώρα μας και είναι το πιο σημαντικό από άποψη βοτανική, φαρμακευτική και θεραπευτική.

Trigonella Foenum graecum ή Τριγωνέλλα η ελληνική

Χρήσιμα μέρη τριγωνέλλας

Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούμε:

α) τους σπόρους του

β) τα φύλλα του

γ) τα άνθη του και

δ) τη ρίζα του

Οι σπόροι της τριγωνέλλας περιέχουν βλεννώδεις ουσίες τις γαλακτομανάνες, σε ποσοστό 30%, μια στερεοειδική σαπωνίνη, τη διοσγενίνη που διεγείρει την ανάπτυξη ανδρογόνων, αυξάνοντας την ερωτική επιθυμία, χολίνη, ένα πτητικό έλαιο με δυνατή μυρωδιά, ένα πυκνόρευστο έλαιο 6% και πρωτεϊνες 27%.


Τα συστατικά των σπόρων και ολόκληρου του βοτάνου είναι:

-γαλακτομανάνες

-βήτα καροτίνη

-κουμαρίνη

-διοσγενίνη

-καμφερόλη

-λουτεολίνη

-π-κουμαρινικό οξύ

-κουερσετίνη

-ρουτίνη

-βιτεξίνη

-χολίνη

-λεκιθίνες

-γλυκοσίδη

-λινολεϊκό οξύ

-πτητικές ενώσεις

-πρωτεΐνες

-τανίνη

-βήτα σιτοστερόλη

-βιταμίνες, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β3

-ασβέστιο

-φυλλικό οξύ

-μέταλλα, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορος

-κάλιο

-σελήνιο

-ψευδάργυρος

-ινσουλινομιμητικά αμινοξέα και

-το αλκαλοειδές τριγωνελλίνη είναι παράγωγο του νικοτινικού οξέος και μπορεί να μετατραπεί σε νικοταμίδη, στην οποία και έχει στραφεί το σύγχρονο επιστημονικό ενδιαφέρον, διότι το συγκεκριμένο αλκαλοειδές έχει αποδειχθεί σημαντικό στη θεραπεία του καρκίνου.

-φυτοοιστρογόνα, χάρη στα οποία το βότανο εξετάζεται και για τη βοήθειά του στη φυσική αύξηση των μαστών.

-οι σαπωνίνες στεροειδούς τύπου που μοιάζουν με αυτές του ανθρώπινου οργανισμού έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά και έντονη ορμονική δραστηριότητα καθώς είναι απαραίτητες για την παραγωγή των οιστρογόνων και της προγεστερόνης και των ανδρογόνων diosgenin, Gitogenin, Neotigogens, Yamogenin και Tigogenin.


Χρήσεις τριγωνέλλας

Το μοσχοσίταρο ή τριγωνέλλα έχει χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιείται ως βότανο, ως μπαχαρικό και ως ίαμα.

Το μοσχοσίταρο λοιπόν είναι οι σπόροι του φυτού Trigonella, το αλεύρι των οποίων αν ανακατευθεί με αυτό του σταριού δίνει στο ψωμί μια γλυκιά νοστιμιά.

Οι σπόροι της τριγωνέλλας χρησιμοποιήθηκαν και για την παραγωγή αλευριού. Το αλεύρι των σπόρων της τριγωνέλλας είναι υψηλής θρεπτικής αξίας πλούσιο σε υδατάνθρακες και λιπαρές ουσίες. Στην Τύνιδα προσπαθούσαν να παχαίνουν τις νύφες με ένα ειδικό ψωμί που σα βάση του έχει το αλεύρι από σπόρους τριγονέλλας. Σε άλλες χώρες δε της Μεσογείου, παρασκεύαζαν εύγευστα φαγητά με μείγματα μπαχαρικών που σα βάση είχαν το μοσχοσίταρο, ενώ τα διάφορα ψωμιά και οι τηγανίτες με το αλεύρι των σπόρων της τριγωνέλλας είχαν και έχουν μια διακριτική μυρωμένη γεύση σαν μπαχαρικό.

Τα αλευροποιημένα σπέρματα χρησιμοποιούνται στην αρωματοποίηση του παστουρμά, που τυλίγεται με παχύ στρώμα (τσουένι).

Το μοσχοσίταρο είναι ήπιο αρωματικό με μια λεπτή ισορροπημένη πικάντικη γεύση.

Σήμερα, χρησιμοποιούνται οι σπόροι του βοτάνου σαν μπαχαρικό για να αρωματίζετε πλήθος πιάτων, όπως σούπες, τυριά, κρέατα και σαλάτες.

Έτσι, το μοσχοσίταρο

-ως σπόρος ταιριάζει σε σούπες και βραστά, αλλά και για παραγωγή φύτρων.

-ως σκόνη ταιριάζει υπέροχα σε όλα τα μαγειρεμένα λαχανικά, όπως στις πατάτες, στο κουνουπίδι, στα κολοκυθάκια, στις μελιτζάνες και στις πιπεριές, στα λεμονάτα κρέατα, στο κοτόπουλο, στο χοιρινό, στο μοσχάρι, στους κιμάδες, όπως στα μπιφτέκια και στους κεφτέδες και στα όσπρια, όπως στις φακές.

-ως αποξηραμένο φυτό ταιριάζει σε σαλάτες και σούπες.

-ως φρέσκο μυρωδικό ταιριάζει σε σαλάτες και

– ως φύτρο πάλι για τις σαλάτες μας.

Εκτός από την μαγειρική χρησιμοποιούνται:

α) τα φύλλα και τα άνθη του για εγχύματα που σε συνδυασμό με το αιθέριο έλαιο της μέντας ή του λεμονιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της κακοσμίας τού στόματος και της αναπνοής, επειδή το έγχυμα και το αφέψημα του βοτάνου έχουν ελαφριά πικρή γεύση μπορείτε αν θέλετε να τους προσθέσετε γλυκάνισο.

β) τη ρίζα του για αφεψήματα

γ) η σκόνη των μυρωδάτων σπόρων του αποτελεί συστατικό πολλών μιγμάτων μπαχαρικών όπως, στο κάρυ, στο τσιμένι και στο αραβικό ρας ελ χανούτ

α) τους σπόρους τους συλλέγετε όταν ωριμάσουν

β) τα φύλλα και άλλα επίγεια μέρη του φυτού τα συλλέγετε αργά το καλοκαίρι

Έχει χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιείται:

-ως βότανο

-ως μπαχαρικό και

-ως ίαμα, καθώς, είναι ένα από τα παλαιότερα φαρμακευτικά βότανα


Ευεργετικές ιδιότητες της τριγωνέλλας:

•          γαλακτοπαραγωγό. Είναι ισχυρό διεγερτικό της παραγωγής γάλακτος

•          ανοσορυθμιστικό

•          αποχρεμπτικό. Πολύ καλό στην αντιμετώπιση της βρογχίτιδας και σε γαργάρες μπορεί να ανακουφίσει τον πονόλαιμο

•          μαλακτικό. Ιδανικό για την μείωση της βλέννας σε άσθμα και ιγμορίτιδα

•          τονωτικό. Διεγείρει την όρεξη και προκαλεί την πάχυνση στις περιπτώσεις α) αναιμιών β) ανορεξίας και γ) φυματίωσης. Σε περιπτώσεις ανορεξίας και ατονίας, το βότανο έχει γρήγορα αποτελέσματα και από τη δεύτερη ή την τρίτη ημέρα η όρεξη μεγαλώνει και σε λίγο χρονικό διάστημα οι ασθενείς αισθάνονται καταπληκτική ευφορία. Ακόμη,τον΄νει τους μυς και είναι τονωτικό στις περιπτώσεις φυσικών και ψυχικών ασθενειών

•          υπογλυκαιμικό. Η πικρή του γεύση εξηγεί την χρήση του στις πεπτικές διαταραχές και στη μείωση του σακχάρου στου αίμα

•          ιδανικό για τη μείωση του πυρετού από φλεγμονές και διαταραχές των πνευμόνων

•          ηπατοπροστατευτικό

•          γαστροπροστατευτικό

•          δρα θεραπευτικά στο διαβήτη και στη χοληστερίνη καθώς θεωρείται ότι μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα

•          είναι χρήσιμο για την τοπική θεραπεία και τη μείωση της φλεγμονής σε καταστάσεις α) τραυμάτων β) δοθιήνων γ) ερεθισμένων πληγών ε) συριγγίων και δερματικών όγκων

Χρησιμοποιείται ακόμα:

•          ως καθαρτικό

•          ως αντισηπτικό των εντέρων

•          ως αφροδισιακό

•          ως αντιβηχικό

•          οι σπόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τους πόνους της περιόδου

Προσοχή

Καλό είναι να μην χρησιμοποιείται η τριγωνέλλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χωρίς ιατρική καθοδήγηση. Επίσης, θα πρέπει να χρησιμοποιείται προσεκτικά και από όσους έχουν αλλεργίες σε ρεβίθια, φιστίκια, σόγια ή αρακά.


Χρήσιμες Συνταγές με τριγωνέλλα

Τσάι για τους πόνους περιόδου, τις στομαχικές κράμπες και τις διάρροιες

Έμπλαστρο ή κομπρέσες για αποστήματα, καλογήρους, αρθρίτιδες, αιματώματα, οιδήματα, μώλωπες και εκχυμώσεις. Κοπανισμένοι σπόροι σκέτοι ή με γάλα, ως καταπλάσματα σε πληγές

Σκόνη 1 κουταλάκι γλυκού πριν από κάθε γεύμα, σε κομπόστα για το διαβήτη

Εκχύλισμα 30 σταγόνες 2 φορές την ημέρα με γάλα ή κρασί για το διαβήτη

Αφέψημα 150 γρ. σπόροι με 600 γρ νερό και πίνετε 1 ποτήρι ρακί την ημέρα για το διαβήτη

Φύραμα πάστα: Αναμειγνύονται 3 γραμμάρια κιτρικό οξύ σε 400γραμμάρια νερό, με 500 γραμμάρια ακατέργαστη ζάχαρη, 70 γραμμάρια αραρούτι (είδος αλευριού) και 70 γραμμάρια αλεύρι σπερμάτων τριγωνέλλας και βράζονται σε σιγανή φωτιά. Το διάλυμα πρέπει να αρχίζει να πήζει, μέχρι να κολλά στα δάχτυλα. Μετά αρωματίζετε με 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού, την κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια, βάζετε κοπανισμένα αμύγδαλα για να μην κολλήσουν τα κομμάτια μεταξύ τους. Με αυτή την πάστα μεγαλώνει η όρεξη και οι εξασθενημένοι ασθενείς αισθάνονται ευφορία.

Τα σπέρματα λόγω της μυρωδιάς και της πικρότητας λαμβάνονται με ζωμό, γάλα ή μέλι ή γλυκό. Ο ιδανικός συνδυασμός είναι σπόροι με γλυκό φραγκοστάφυλο.

emedi herbal medicine

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Τι πρέπει να προσέχετε με τα αντιπηκτικά;

Τα καλύτερα βότανα για την αρθρίτιδα

Τα καλύτερα βότανα για φυσικές θεραπείες

Μοσχοσίταρο

Aυξήσετε την τεστοστερόνη σας φυσικά

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΣεξ στη θάλασσα
Επόμενο άρθροΗ δίαιτα SCARSDALE
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ακακία Κωνσταντινουπόλεως

Ακακία Κωνσταντινουπόλεως. Η ακακία Κωνσταντινουπόλεως ή γκιουλμπρισίμ είναι ένα πολύ καλό βότανο για την κατάθλιψη Ακακία Κωνσταντινουπόλεως Η ακακία Κωνσταντινουπόλεως ή Persian silk tree ή Albizia...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τοξοπλάσμωση

Άτεκνο