Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΕξαρτήσειςΤρομώδες παραλήρημα

Τρομώδες παραλήρημα

Εμφανίζεται μετά την απότομη διακοπή του αλκοόλ

Το τρομώδες παραλήρημα, ICD-10 F10.4, συνήθως, προκαλείται από την απόσυρση από το αλκοόλ. Οι βενζοδιαζεπίνες είναι η θεραπεία επιλογής για το τρομώδες παραλήρημα-Delirium Tremens (DT).

Το παραλήρημα της διακοπής αλκοόλ είναι βαρύ σύνδρομο που εμφανίζεται μετά άπο διακοπή αλκοόλ που χαρακτηρίζεται από αλυσμό, βιαιότητα, άγχος, αυπνίες μυικές κράμπες, τρόμο, ψευδαισθήσεις, παραισθήσεις, αταξία, πυρετό, ενώ η επαναφορά στο φυσιολογικό εμφανίζεται μετά από απο 1-24 ώρες έως 2-10 ημέρες. Συνηθής πορεία, οξεία και υποτροπιάζουσα.

Το τρομώδες παραλήρημα είναι οξύ οργανικό ψυχοσύνδρομο που εμφανίζουν οι χρόνιοι αλκοολικοί μετά την απότομη διακοπή του αλκοόλ.

Το τρομώδες παραλήρημα μπορεί να εκδηλωθεί σε έδαφος χρόνιου αλκοολισμού, σε λοίμωξη, τραυματισμό, κακή διατροφή ή αφυδάτωση.

Η διακοπή των αναλγητικών, των υπνωτικών, εκτός από το αλκοόλ, όπως οι βενζοδιαζεπίνες, και τα βαρβιτουρικά μπορεί, επίσης, να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, τρομώδες παραλήρημα, και θάνατο εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Η διακοπή άλλων φαρμάκων που δεν είναι καταπραϋντικά ή υπνωτικά, όπως η καφεΐνη και η κοκαΐνη δεν έχει σημαντικές ιατρικές επιπλοκές, απειλητικές για τη ζωή.

Οι αντιδράσεις απόσυρσης λόγω σωματικής εξάρτησης από το αλκοόλ είναι η πιο επικίνδυνη και μπορεί να αποβεί μοιραία. Συχνά οδηγούν σε ρίγος, αίσθημα παλμών, εφίδρωση και σε ορισμένες περιπτώσεις, σπασμούς και θάνατο αν δεν αντιμετωπιστούν.

Όταν προκαλείται από το αλκοόλ, αυτό συμβαίνει μόνο σε ασθενείς με ιστορικό αλκοολισμού. Εμφάνιση ενός παρόμοιου συνδρόμου οφείλεται στην διακοπή βενζοδιαζεπινών και θεραπεύεται με τη λήψη τους, άμεσα.

Σε αντίθεση με το σύνδρομο στέρησης από οπιούχα, το DT (και η αποτοξίνωση από το αλκοόλ γενικότερα) μπορεί να αποβεί μοιραία. Η θνησιμότητα είναι τόσο υψηλή όσο 35%. Παρόμοια υπερευαισθησία μπορεί να προκληθεί από ανεπάρκεια μαγνησίου.


Σημεία και συμπτώματα στο τρομώδες παραλήρημα

Τα κύρια συμπτώματα στο τρομώδες παραλήρημα είναι οι εφιάλτες, η ανησυχία, ο αποπροσανατολισμός, οι οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις, ο πυρετός, η υπέρταση, η εφίδρωση, και άλλα συμπτώματα του αυτόνομου νευρικού συστήματος (ταχυκαρδία και υπέρταση).

Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν ξαφνικά, αλλά μπορεί να αναπτυχθούν 2-3 ημέρες μετά τη διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ με τον μεγαλύτερο βαθμό και με την υψηλότερη ένταση την τέταρτη ή πέμπτη ημέρα αποχής.  Επίσης, αυτά τα «συμπτώματα είναι χαρακτηριστικά χειρότερα τη νύχτα».

Σε γενικές γραμμές το τρομώδες παραλήρημα θεωρείται ως η πιο σοβαρή εκδήλωση των συμπτωμάτων στέρησης από τα οινοπνευματώδη, που εμφανίζονται 3-10 ημέρες μετά το τελευταία ποτό.

Άλλα συχνά συμπτώματα είναι η έντονη αντιληπτική διαταραχή, όπως τα οράματα με έντομα, φίδια ή ποντίκια. Αυτά μπορεί να είναι παραισθήσεις ή ψευδαισθήσεις ή να σχετίζονται με το περιβάλλον, π.χ., ταπετσαρία ή απτικές ψευδαισθήσεις, όπως μυρμηκίαση. Το σοβαρό άγχος και τα συναισθήματα  επικείμενου θανάτου αποτελούν συμπτώματα του τρομώδους παραληρήματος.

Το τρομώδες παραλήρημα μπορεί μερικές φορές να συνδέεται με σοβαρό, ανεξέλεγκτο τρέμουλο των άκρων και δευτερεύοντα συμπτώματα, όπως άγχος, κρίσεις πανικού και παράνοια. Η σύγχυση είναι συχνά αισθητή στους γύρω, καθώς οι ασθενείς έχουν πρόβλημα να αρθρώσουν απλές προτάσεις ή να κάνουν βασικούς λογικούς υπολογισμούς.

Το τρομώδες παραλήρημα θα πρέπει να διακρίνεται από την αλκοολική ψευδαισθήτωση, που συμβαίνει σε περίπου 20% των νοσηλευόμενων αλκοολικών και δεν έχει σημαντική θνησιμότητα. Σε αντίθεση, το τρομώδες παραλήρημα εμφανίζεται στο 5-10% των αλκοολικών και έχει 15% θνησιμότητα με  θεραπεία και έως 35% θνησιμότητα χωρίς θεραπεία. Ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν επιληπτικές κρίσεις.

Η θυελλώδης κλινική εικόνα επιδεινώνεται με την ανάπτυξη αναπνευστικής αλκάλωσης, ενώ επιπρόσθετα δημιουργούνται σοβαρές ηλεκτρολυτικές διαταραχές, κυρίως υποκαλιαιμία και υπομαγνησιαιμία. Συνυπάρχει επιπλέον σοβαρή αποδιοργάνωση και στα λοιπά συστήματα με αλλαγές του καρδιακού ρυθμού, υπέρπνοια, πυρετό και αφυδάτωση.


Αιτίες του τρομώδους παραληρήματος

Εμφανίζεται μετά από αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ μετά από πόση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ.

Το τρομώδες παραλήρημα οφείλεται, κυρίως, στην απότομη διακοπή του αλκοόλ, μετά από μια μακρά περίοδο κατανάλωσης.  Μπορεί, επίσης, να προκληθεί από τραυματισμό στο κεφάλι, μόλυνση ή ασθένεια σε άτομα με ιστορικό βαριάς χρήσης αλκοόλ. Ακόμη μια άλλη αιτία του τρομώδους παραληρήματος είναι η απότομη διακοπή των ηρεμιστικών φαρμάκων (βαρβιτουρικά ή βενζοδιαζεπίνες) σε ασθενείς που έχουν ισχυρό εθισμό σε αυτά.

Η αιφνίδια άρση της κατευναστικής επίδρασης του αλκοόλ στο νευρικό σύστημα έχει σαν αποτέλεσμα την υπερδιέγερση. Ο άρρωστος εμφανίζεται συγχυτικοδιεγερτικός με έντονες ακουστικές, γευστικές, αλλά κυρίως οπτικές ψευδαισθήσεις με περιεχόμενο τρομακτικό από ζώα και έντομα. Αν υπάρξουν επιληπτικές κρίσεις, συνήθως προηγούνται των ψυχοπαθολογικών εκδηλώσεων. 

Επειδή η αιθανόλη και τα ηρεμιστικά, όπως τα βαρβιτουρικά και οι βενζοδιαζεπίνες λειτουργούν ως θετικοί αλλοστερικοί ρυθμιστές στους υποδοχείς GABA του εγκεφάλου γίνεται απότομη διακοπή της παραγωγής ενδογενούς GABA. Αυτή η παύση μεγαλώνει καθώς ο εθισμός γίνεται ισχυρότερος και καθώς υψηλότερες δόσεις  απαιτούνται για να προκαλέσουν δηλητηρίαση.

Εκτός από τις καταπραϋντικές ιδιότητες που έχει το GABA είναι ένα πάρα πολύ σημαντικός ρυθμιστικός νευροδιαβιβαστής που ελέγχει τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και άλλες λειτουργίες του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Το τρομώδες παραλήρημα είναι πιο συχνό σε άτομα που  πίνουν 7 έως 8 ποτήρια αλκοόλ για περισσότερο από 10 χρόνια. Το τρομώδες παραλήρημα προκαλείται από την επίδραση του αλκοόλ επί των υποδοχέων GABA. Η σταθερή κατανάλωση αλκοολούχων ποτών (και η επακόλουθη καταστολή) προκαλεί μια αντισταθμιστική απάντηση στον εγκέφαλο σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την ομοιόσταση.

Αυτό προκαλεί ρύθμιση των υποδοχέων αυτών προς τα κάτω, καθώς και μια προς τα άνω ρύθμιση της παραγωγής των διεγερτικών νευροδιαβιβαστών, κυρίως γλουταμινικού, καθώς επίσης και άλλων νευροδιαβιβαστών, όπως η νορεπινεφρίνη, ντοπαμίνη, επινεφρίνη, και σεροτονίνη. Όταν αλκοόλ δεν  καταναλώνεται πια, αυτά τα μειωμένα σύμπλοκα υποδοχέων είναι τόσο αδρανή στο GABA και το GABA που παράγεται έχει μικρή επίδραση στη ρύθμιση και συμβαίνει αδρενεργική καταιγίδα με ταχυκαρδία, υπέρταση, υπερθερμία, αύξηση των αντανακλαστικών, διαφόρηση, καρδιακή προσβολή, καρδιακή αρρυθμία, εγκεφαλικό επεισόδιο, άγχος, κρίσεις πανικού και παράνοια.

Είναι πιθανό ότι και  ψυχολογικοί  παράγοντες διαδραματίζουν, επίσης, έναν ρόλο, αλλά και άλλοι παράγοντες, όπως λοιμώξεις, υποσιτισμός ή άλλες υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, που συχνά συνδέονται με τον αλκοολισμό.


Θεραπεία τρομώδους παραληρήματος

Βενζοδιαζεπίνες

Βαρβιτουρικά

β-αδρενεργικοί αποκλειστές

Το τρομώδες παραλήρημα λόγω στέρησης αλκοόλ μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις βενζοδιαζεπίνες. Υψηλές δόσεις μπορεί να είναι αναγκαίες για την πρόληψη της θνησιμότητας. 

Η φαρμακοθεραπεία είναι συμπτωματική και υποστηρικτική. Τυπικά ο ασθενής διατηρείται ναρκωμένος με βενζοδιαζεπίνες, όπως η διαζεπάμη, η λοραζεπάμη, το χλωροδιαζεποξείδιο, η οξαζεπάμη και σε ακραίες περιπτώσεις αντιψυχωσικά, όπως η αλοπεριδόλη ή ακόμη ισχυρότερες βενζοδιαζεπίνες όπως η τεμαζεπάμη ή η μιδαζολάμη μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Η Acamprosate χρησιμοποιείται για τη μείωση του κινδύνου υποτροπής. Αν συμβεί επιληψία οι επιληπτικές κρίσεις αντιμετωπίζονται, αναλόγως. Τέλος ελέγχονται τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα. Αλκοολούχα ποτά συνταγογραφούνται, επίσης, ως θεραπεία για το τρομώδες παραλήρημα.

Επίσης, χορηγείται αντιβίωση για την αντιμετώπιση πιθανής λοίμωξης, επιχειρείται αποκατάσταση του ισοζυγίου ύδατος και ηλεκτρολυτών, καρδιοαναπνευστική υποστήριξη και κατάλληλος κατευνασμός του αρρώστου.

Μετά την οξεία φάση απαιτείται διατροφή πλούσια σε κρέας και σιτηρά και σε ορισμένα ιχνοστοιχεία, όπως το σελήνιο το φυλλικό οξύ και οι μεγάλες δόσεις, βιταμίνης Β12.

Διαβάστε, επίσης,

Το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου

Tι να κάνετε για το ροχαλητό

Δίαιτα ηπατοπαθούς

Διάγνωση ασθενειών από τα χέρια

Σε ποιες ασθένειες χρησιμοποιούνται τα πεπτίδια

Υγρά πεπτίδια

Οξεία τοξική κατάσταση από αλκοόλ

Τεστ για να διαπιστώσετε αν κινδυνεύετε από τον αλκοολισμό

Οι απαραίτητες βιταμίνες για όσους πίνουν αλκοόλ

Aκεταλδεΰδη

Εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο

Aναπνευστική αλκάλωση

Όποιος έχει κατάθλιψη πίνει ή όποιος πίνει πέφτει σε κατάθλιψη;

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο πνευμονιόκοκκου

Η γ-γλουταμυλική τρανσφεράση

Εσείς παραμελείτε τον εαυτό σας;

Ρόφημα για να σας κάνει καλά όταν έχετε πιει

Πόσο πίνουν οι Έλληνες

Τρόποι για να μην πονοκεφαλιάζετε από το ποτό

Οδηγέ… Πρόσεχε!

Η επόμενη μέρα του ποτού

Αν έχετε πιει πολύ και ξυπνάτε χάλια

Ήπιατε πολύ;

Πώς να υπολογίζετε την κατανάλωση αλκοόλ

Οι απαραίτητες βιταμίνες για όσους πίνουν αλκοόλ

Πρέπει να πίνετε αλκοόλ όταν είστε σε δίαιτα;

Όποιος έχει κατάθλιψη πίνει ή όποιος πίνει πέφτει σε κατάθλιψη;

Το πολύ αλκοόλ είναι αιτία διαζυγίου

Η φιναστερίδη κατά του αλκοολισμού

Υπάρχει αντίδοτο για το αλκοόλ

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τα οφέλη της βιταμίνης D

Τα οφέλη της βιταμίνης D. Μπορείτε να αυξήσετε τη βιταμίνη D από την ηλιοθεραπεία και από την κατανάλωση αυγών, λιπαρών ψαριών και εμπλουτισμένων τροφών,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ