Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τσουκνίδα

Αυτό το μισητό φυτό κρύβει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες

Urtica pilurifera L ή τσουκνίδα ή αγκινίδα

Η τσουκνίδα είναι ένα ανθεκτικό φυτό, που είναι κυρίως γνωστό για τον άμεσο ερεθισμό που προκαλεί, καθώς, επίσης και για τον έντονο πόνο καψίματος που αισθανόμαστε όταν το χνούδι του ακουμπάει το δέρμα μας.

Είναι ετήσιο ή διετές φυτό, φτάνει το 1 μέτρο κι έχει κνιδώδεις τρίχες. Έχει φύλλα 2-6 εκ μακρόμισχα, αντίθετα, ωοειδή, μυτερά, με άκρες βαθιά οδοντωτές.

Οι ταξιανθίες είναι χωρισμένες σε αρσενικά και θηλυκά άνθη, στη μασχάλη των φύλλων, οι αρσενικές είναι διακλαδισμένες σε φόβες και οι θηλυκές σε σχήμα σφαιριδίων.

Φυτρώνει σε ακαλλιέργητα εδάφη πλούσια σε άζωτο, σε γειτνίαση με τα ζώα.

Για πολλούς είναι ένα ζιζάνιο.

Η τσουκνίδα στην αρχαιότητα ήταν πολύ διαδεδομένη.

Έτσι, ο Πλινιός, ο Διοσκουρίδης και ο Ιπποκράτης την ανακάλυψαν και τη χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση πολλών συμπτωμάτων και ασθενειών.

Για φαρμακευτικούς λόγους χρησιμοποιούνται τα φύλλα, τα άνθη και οι ρίζες της.

Τα φύλλα της περιέχουν μυρμηκικό οξύ, χλωροφύλλη, σεροτονίνη, ακετυλοχολίνη, γλυκοκινόνες, και τανίνες. Είναι καλή πηγή βιταμίνης Α, C και Ε, βιταμίνης Β1, Β2, Β3 και Β5. Επίσης είναι καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, φυλλικού οξέος, καλίου, διοξειδίου πυριτίου, μαγγάνιου, μαγνήσιου, φωσφόρου, χαλκού, σελήνιου και ψευδάργυρου.

Η απουσία οξαλικού οξέος, την κάνει κατάλληλη για άτομα που πάσχουν από αναιμία, γιατί χωρίς το οξαλικό απορροφάται μεγαλύτερη ποσότητα σιδήρου. Επιπλέον, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C που βοηθά στην ακόμα καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. Η τσουκνίδα απορροφά όλα τα μέταλλα του εδάφους και μαζί το σίδηρο.

Έχει στυπτικές ιδιότητες και σταματά την αιμορραγία.

Χρησιμοποιείται για τα κοψίματα, τους ρευματισμούς, τα οιδήματα και την παχυσαρκία. Έχει βρεθεί ότι έχει αντισπασμωδική δράση, σε περιπτώσεις ρευματισμών ή ισχιαλγίας.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και την αντιμετώπιση της οξείας ή χρόνιας νεφρίτιδας, του ίκτερου, παθήσεων της χολής, του έλκους του στομάχου, βρογχικών παθήσεων και χρόνιων διαρροιών ή δυσκοιλιότητας.

Η περιεκτικότητα της σε σεκρετίνη, βοηθά στη διατήρηση της ευγλυκαιμίας στους διαβητικούς, αφού διεγείρει το πάγκρεας.

Η ισταμίνη της προσδίδει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, ικανή να ανακουφίσει τα συμπτώματα φλεγμονωδών νοσημάτων. Σε κατάπλασμα χρησιμοποιείται σε αρθρίτιδες, πόνους αρθρώσεων, την ποδάγρα, τις εξαρθρώσεις, τις νευραλγίες, τις τενοντίτιδες και την ισχυαλγία.

Ακόμη, η τσουκνίδα έχει διουρητική δράση και προάγει την καλή λειτουργία των νεφρών. Μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην αποβολή πετρών από αυτά ή να θεραπεύσει τις ουρολοιμώξεις και την υπερπλασία του προστάτη, αν είναι σε αρχικό στάδιο. Διαλύει το ουρικό οξύ.

Η κατανάλωσή της μπορεί να ωφελήσει ιδιαίτερα την γυναίκα, αφού βοηθά στις διαταραχές της έμμηνου ρύσεως και στο σταμάτημα της αιμορραγίας μετά τον τοκετό.

Η μεγάλη περιεκτικότητα σε διοξείδιο του πυριτίου, σε ψευδάργυρο και βιταμίνες, την κάνουν χρήσιμη στη φροντίδα των ευαίσθητων και εύθραυστων νυχιών και των θαμπών και με ψαλίδα μαλλιών. Οι πλύσεις των μαλλιών με λοσιόν τσουκνίδας σταματούν την τριχόπτωση και διώχνουν την πιτυρίδα.

Με εξωτερική χρήση, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε ψευδάργυρο ανακουφίζει τους ασθενείς που πάσχουν από ακμή, δερματικούς ερεθισμούς (βρεφικό έκζεμα), αρθρίτιδα, ποδάγρα, νευραλγίες, τενοντίτιδες, ισχιαλγία και γενικότερα πόνους των αρθρώσεων. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών, εγκαυμάτων, στα τσιμπήματα των εντόμων και στις αιμορροΐδες.

Πολλοί κόβουν κλαδιά τσουκνίδας και χτυπούν τα μέρη του σώματος που πάσχουν από αρθρίτιδα και ανακουφίζονται, αμέσως.

Το αφέψημα από τα φύλλα, στο οποίο αφήνετε το ήμισυ του νερού βοηθά στην χρόνια ηπατίτιδα, την βρογχίτιδα και την περιορισμένη γαλάκτωση στις γυναίκες. Βράζοντας μερικά ξερά φύλλα σε νερό, έχετε ένα φάρμακο για το κρύωμα και τον βήχα, την αλλεργική ρινίτιδα, την υπέρταση, την αρθρίτιδα και διάφορες παθήσεις του πεπτικού συστήματος.

Τέλος, στο πλαίσιο της γενικής τόνωσης του ανθρώπινου οργανισμού, θεωρείται ότι ενισχύει τη σεξουαλική λειτουργία.

Ωμές ή βραστές οι τσουκνίδες είναι αφροδισιακές. Συνιστώνται για γυναίκες που δεν γνώρισαν την ηδονή και για άνδρες που αισθάνονται ανίκανοι.

Για όσους θέλουν να μαζέψουν τσουκνίδα, δεν χρειάζεται να πάνε μακριά! Βρίσκεται στους περισσότερους αγρούς, ειδικά σε μέρη που έχουν περάσει ζώα και έχει κοπριά, αφού αγαπά το άζωτο. Έχει ύψος έως και ένα μέτρο, ίσιο κορμό που καλύπτεται, όπως και τα φύλλα, από τριχούλες, που στο άγγιγμα τους προκαλούν έντονο κνησμό. Το μάζεμά της θέλει προσοχή, αφού τα οδοντωτά φύλλα της μάλλον προειδοποιούν ότι θα ακολουθήσει τσούξιμο, ερεθισμός και πόνος σε όποιον την ακουμπήσει χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις. Πάντα όμως δίπλα στην τσουκνίδα, φυτρώνει η μολόχα. Αν τρίψετε τα φύλλα της μολόχας πάνω στον ερεθισμό, θα ανακουφιστείτε άμεσα.

Όπως και πολλά άλλα χόρτα, η τσουκνίδα ήταν ένα θρεπτικό φαγητό, σε εποχές φτώχειας και πολέμων. Δεν κοστίζει, αφθονεί στους αγρούς και υπάρχουν πολλοί γευστικοί τρόποι παρασκευής της.

Οι νοικοκυρές την ετοιμάζουν βραστή, με αγνό παρθένο ελαιόλαδο και λεμόνι, την χρησιμοποιούν σε πίτες και κρητικά καλιτσούνια, την προσθέτουν στα τσιγαριαστά χόρτα ή παρασκευάζουν πομάδα (πέστο) με ελαιόλαδο.

Επίσης, στο παραδοσιακό σφουγγάτο της Κρήτης, που στην ουσία είναι η σύγχρονη ομελέτα με χόρτα ή λαχανικά εποχής.

Η κατανάλωσή της ωστόσο, θα πρέπει να γίνει με σύνεση και κατόπιν συνεννοήσεως με τον θεράποντα ιατρό σας, γιατί μπορεί να αλληλεπιδράσει με την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε.

Καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωσή της από γυναίκες που πάσχουν από αδενώματα της μήτρας ή κυοφορούν και από άτομα που παρουσιάζουν αυξημένη πηκτικότητα στο αίμα και αρτηριοσκλήρυνση.

Ως συμπλήρωμα χορηγείται σε δοσολογία 1 κάψουλα τρεις φορές την ημέρα με τα κύρια γεύματα, ημερησίως.

Τα είδη Urtica dubia και Urtica urens απαντώνται, επίσης, στην Κρήτη.

Διαβάστε, επίσης,

Πρωτοποριακά οικολογικά ρούχα

Νεφρολιθίαση

Τι είναι η κνίδωση;

Τα κυριότερα Rast tests

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη

Κνίδωση

Πίνακας αλλεργιογόνων

Τα βότανα για το έκζεμα

Τα οφέλη από τις βραστές σαλάτες

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΤσιπούρα
Επόμενο άρθροΛοσιόν για τα ηλιακά εγκαύματα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θαλασσοθεραπεία πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για την ψωρίαση

Θαλασσοθεραπεία, πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για την ψωρίαση. Η ψωρίαση θεραπεύεται με φυσικούς τρόπους που είναι πιο αποτελεσματικοί Θαλασσοθεραπεία, πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για τη θεραπεία της...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ