Ο φραπέ είναι απολαυστικός και δροσιστικός
Η θερμοκρασία ανεβαίνει και η επιθυμία για έναν παγωμένο φραπέ φτάνει στα ύψη.
Ο καφές φραπέ είναι ένα Ελληνικής επινόησης αφρώδες κρύο ρόφημα. Τα βασικά συστατικά του είναι στιγμιαίος καφές, νερό και παγάκια (όσοι δεν ξέρουν προσθέτουν ζάχαρη και γάλα). Η εφεύρεσή του έγινε τυχαία το 1957 από τον Δημήτρη Βακόνδιο στη Θεσσαλονίκη.
Ο φραπέ κατασκευάζεται βάζοντας την επιθυμητή αναλογία καφέ και ζάχαρης σε ένα ψηλό ποτήρι ή σε σέικερ. Προσθέτοντας νερό σε ύψος ενός εκατοστού από τον πάτο του ποτηριού το μείγμα χτυπιέται στο σέικερ ή με ηλεκτρικό αναδευτήρα (συνιστάται αναδευτήρας με μεγάλη περιστροφική ισχύ) μέχρι να σχηματιστεί σταθερός αφρός. Ακολούθως γίνεται προσθήκη πάγου και νερού και προαιρετικά γάλακτος.
Σερβίρεται και πίνεται με καλαμάκι (σπαστό κατά προτίμηση).
Ο φραπέ είναι ευχάριστος και δροσιστικός καφές, ιδίως, το καλοκαίρι. Όμως είναι αρκετά διεγερτικός με υπακτική δράση.
Η λέξη frappé είναι γαλλική και σημαίνει χτυπημένος ή ανακατεμένος. Ενίοτε στον προφορικό λόγο απαντάται η μορφή “φραπεδιά”.
Ο φραπέ χαρακτηρίζει την “ανεμελιά” και τον “ωχαδερφισμό” που παρατηρείται συχνά στους Έλληνες, λόγω του γεγονότος ότι συνήθως πίνεται με αργούς ρυθμούς, με παρέα, με χαλαρή διάθεση, παίζοντας τάβλι ή συζητώντας περί ανέμων και υδάτων.
Το προϊόν λανσαρίστηκε και έγινε επιτυχία σε όλη την Ελλάδα και καταναλώνεται όλο τον χρόνο. Από τη δεκαετία του ’90 είναι το υπ’ αριθμόν ένα ρόφημα και στην Κύπρο, όπου συνήθως σερβίρεται αδύνατος, χωρίς πολύ καφέ.
Εκτός Ελλάδας, ο καφές frappé μπορεί να βρεθεί σε όλες τις επίσημες ελληνικές υπηρεσίες και ελληνικές μόνιμες αντιπροσωπίες στο εξωτερικό.
Είναι πολύ δημοφιλής σε τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, ορισμένοι εκ των οποίων, τον αναμειγνύουν με διάφορες χαρακτηριστικές ελληνικές γεύσεις, όπως π.χ. με ούζο.
Οφέλη του φραπέ
1. Είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών. Περιέχει πολυφαινόλες που συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.
2. Κινητοποιεί τα λιπαρά οξέα και αυξάνει τις καύσεις.
3. Μας χαλαρώνει και μας δροσίζει.
4. Είναι διουρητικός.
5. Αυξάνει τον μεταβολισμό.
Περιέχει λιγότερη καφεϊνη από τον καφέ φίλτρου καφέ (80mg έναντι 120mg) και είναι 100% φυσικό προϊόν χωρίς κατακάθι.
Διαβάστε, επίσης,
Γιατί σε όλο τον κόσμο προτιμούν την ελληνική κουζίνα
Παραδοσιακά εδέσματα από τη Θράκη
Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά
O καφές και το τσάι προλαμβάνουν τα εγκεφαλικά επεισόδια
Χρήσιμες πληροφορίες για τον καφέ
Για όσους δεν πίνουν καφέ το πρωί
www.emedi.gr