Χρήσιμες πληροφορίες για τη φρουκτόζη. Είναι υγιεινή η φρουκτόζη ή χρειάζεται προσοχή στη συχνότητα κατανάλωσης

Χρήσιμες πληροφορίες για τη φρουκτόζη
Η κοινή ζάχαρη αποτελείται από δύο μόρια: τη γλυκόζη και τη φρουκτόζη.
Η γλυκόζη, όπως, είναι γνωστό έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και προκαλεί απότομη αύξηση της ινσουλίνης, ενώ δεν είναι γλυκιά.
Απεναντίας, η φρουκτόζη, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και αυξημένη γλυκύτητα, γι’ αυτό και για αρκετά χρόνια οι σύγχρονοι διαιτολόγοι συμβούλευαν τους διαβητικούς να προτιμούν τη φρουκτόζη από τη ζάχαρη, γιατί δεν ανεβάζει απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης και παράλληλα είναι πιο γλυκιά.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες μελέτες έρχονται στην επιφάνεια που αναιρούν την “ακίνδυνη” χρήση της φρουκτόζης και βάζουν ερωτηματικά ως προς τη μέχρι τώρα αντιμετώπισή της. Πιο συγκεκριμένα, μελέτες δείχνουν ότι ο μεταβολισμός της φρουκτόζης στο συκώτι μειώνει απότομα την ενέργεια σε μορφή ATP/adenosine triphosphate/τριφωσφορική αδενοσίνη με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται η διαδικασία της λιπογένεσης, όπως, ακριβώς, γίνεται και με την κατανάλωση αλκοόλ. Επιπροσθέτως η φρουκτόζη αυξάνει την παραγωγή ουρικού οξέος, αλλά και των τριγλυκεριδίων. Όσον αφορά στο γλυκαιμικό έλεγχο, όχι μόνο δεν τον βελτιώνει, αλλά μακροπρόθεσμα το χειροτερεύει, καθώς προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη. Τέλος, υπάρχουν αναφορές ότι η φρουκτόζη αυξάνει το οξειδωτικό στρες προκαλώντας κυτταρική δυσλειτουργία και γήρανση. Υπόνοιες υπάρχουν ότι η φρουκτόζη, όπως και η ζάχαρη επιδρά στο κέντρο ηδονής του εγκεφάλου και ως εκ τούτου το άτομο που την καταναλώνει εθίζεται σε αυτήν.
Συμπερασματικά, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην συχνότητα κατανάλωσης φρουκτόζης ως υποκατάστατο ζάχαρης.
By Savvi Diet
Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία σας
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,
Εσείς παραμελείτε τον εαυτό σας;
Tροφές αντί για ζάχαρη για υγεία
Η ζάχαρη του μέλλοντος είναι η στέβια



