Τροφές πολύτιμες για να μειώσετε την κακή χοληστερόλη
Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν, για να μειώσουμε με φυσικό τρόπο τη βλαβερή χοληστερόλη (LDL) στον οργανισμό μας, είναι με το να τροποποιήσουμε τον τρόπο της διατροφής μας.
Η κακή χοληστερίνη είναι υπεύθυνη για τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες και αυτό οδηγεί σε καρδιακή νόσο, καρδιακές προσβολές, και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι τροφές που μειώνουν την κακή χοληστερίνη
-Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φλαβονοειδή που είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της LDL. Απλά φροντίστε να την τρώτε με μέτρο, γιατί η σοκολάτα έχει, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε μαύρη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη ή σκόνη κακάο στη μαγειρική σας για να πάρετε τα οφέλη.
-Αβοκάντο
Το ελαϊκό οξύ, το οποίο βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης στο αίμα σας. Δοκιμάστε να βάλετε μερικές φέτες σε σάντουιτς ή να το προσθέσετε σε μια σαλάτα. Το λάδι αβοκάντο, το οποίο έχει μια λεπτή, γλυκιά γεύση, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική.
-Κόκκινο κρασί
Το κόκκινο κρασί περιέχει ρεσβερατρόλη, μια ουσία που βρίσκεται στην κόκκινη φλούδα των σταφυλιών, η οποία μπορεί να αποτρέψει τη βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος και επίσης, βοηθά στη μείωση της LDL. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από άλλα θέματα υγείας, ωστόσο, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί στο φαγητό σας επιβάλλεται.
-Τσάι
Και το μαύρο και το πράσινο τσάι περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης σας. Το πράσινο τσάι περιέχει συνήθως περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες γιατί είναι κατασκευασμένο από φύλλα που δεν έχουν υποστεί ζύμωση και είναι λιγότερο επεξεργασμένα. Να χρησιμοποιείτε μέλι αντί για ζάχαρη.
-Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα αμύγδαλα, τα καρύδια, και τα φιστίκια μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της LDL. Δοκιμάστε τα στη σαλάτα σας, ή φάτε τους ως σνακ. Προσέξτε, όμως, γιατί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.
-Δημητριακά ολικής αλέσεως
Το κριθάρι, το πλιγούρι βρώμης και το καστανό ρύζι έχουν πολλές διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την κακή χοληστερόλη LDL, μειώνοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης στο αίμα σας. Δοκιμάστε να αλλάξετε τα κλασικά ζυμαρικά σας με ολικής αλέσεως, ή να χρησιμοποιήσετε καστανό ρύζι αντί για λευκό. Να καταναλώνετε καθημερινλα το πρωί πλιγούρι βρώμης με φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως μπανάνες ή μήλα.
-Λιπαρά ψάρια
Τα ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες είναι όλα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα. Ψήνουμε στη σχάρα τα ψάρια.
-Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο είναι ένα λίπος φυτικής προέλευσης. Είναι μια καλύτερη επιλογή όταν προσπαθείτε να μειώσετε την «κακή» χοληστερόλη. Είναι πολύ αποτελεσματικό, ιδίως, όταν συνδυάζεται με ξίδι από κόκκινο κρασί, μια σκελίδα σκόρδο και λίγο πιπέρι για μια σάλτσα σαλάτας. Δοκιμάστε στο ψήσιμο των λαχανικών στη σχάρα να βάλετε από πάνω αγνό παρθένο ελαιόλαδο.
-Σόγια
Το γάλα σόγιας και το τόφου και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, και μπορεί να μειώσουν τη χοληστερόλη σας κατά 5 έως 6 τοις εκατό.
-Όσπρια
Τα φασόλια και οι φακές είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, που δεσμεύουν την κακή χοληστερόλη στο αίμα και την διώχνουν έξω από το σώμα. Μια μείωση κατά 5 τοις εκατό είναι εφικτή.
-Φρούτα
Τα αχλάδια και τα μήλα έχουν πολλή πηκτίνη, η οποία είναι ένας τύπος φυτικής ίνας που μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη. Το ίδιο κάνουν και τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια και τα λεμόνια. Τα μούρα έχουν, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
-Λαχανικά
Τα περισσότερα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε θερμίδες. Οι μελιτζάνες και οι μπάμιες περιέχουν υψηλές ποσότητες διαλυτών ινών. Οι μελιτζάνες έχουν, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Αλλά οποιοδήποτε είδος λαχανικών θα σας δώσει φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά που είναι καλά για εσάς.
-Εμπλουτισμένα τρόφιμα με στερόλες
Οι φυσικές χημικές ουσίες ονομάζονται στερόλες, βοηθούν το σώμα σας να απορροφήσει λιγότερη κακή χοληστερόλη. Πολλά τρόφιμα όπως δημητριακά, γιαούρτι, χυμό πορτοκαλιού κ.ά είναι εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερίνης.
Διαβάστε, επίσης,
Χρήσιμες πληροφορίες για τη βιταμίνη C
Οι καλύτερες τροφές για την καρδιά
Φρέσκοι χυμοί ανάλογα με τις ανάγκες σας
Μάθετε όλα τα μυστικά του σκόρδου
Νέο φάρμακο για την υπερχοληστερολαιμία
Τα οφέλη που έχουν οι φυτικές ίνες για την υγεία
Συμπληρώματα ωμέγα 3 λιπαρών οξέων
Κόλπο για να απαλλαγείτε από το μεταβολικό σύνδρομο
Διαλύστε το λίπος στο σώμα σας με βιταμίνες
Κόλπο για να αυξήσετε την καλή χοληστερόλη
Τι είναι ο αθηρωματικός δείκτης;
Μετατροπή του κακού λίπους σε καλό
Βελτιώστε την ποιότητα ζωής σας
Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την χοληστερίνη
Σύγχρονα φάρμακα φτιαγμένα από τη φύση
Ποια είναι η καλύτερη στατίνη;
www.emedi.gr