Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΆκορος
Array

Άκορος

Το αρωματικό καλάμι που καταλύει το ουρικό οξύ

Ο Acorus calamus ή άκορος κάλαμος ή καλάμι αρωματικό ανήκει στα αγγειόσπερμα στην οικογένεια Acoraceae.
Τα αρωματικά του φύλλα και τα πιο έντονα αρωματικά του ριζώματα έχουν παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικούς σκοπούς και για αρώματα, και η αποξηραμένη σκόνη του ριζώματος έχει χρησιμοποιηθεί ως μπαχαρικό.

Το αρωματικό καλάμι υπάρχει σε άγρια κατάσταση, αλλά και καλλιεργημένο, έχει πικρή γεύση με αρωματικές ρίζες, από το οποίο παίρνεται ένα πολύ χρήσιμο αρωματικό λάδι, που θυμίζει πορτοκάλι και μανταρίνι.

Στα αρχαία χρόνια έφτιαχναν τον ακορίτη οίνο με τονωτικές και διεγερτικές ιδιότητες. Με αυτό θεράπευαν την αλωπεκία και πολλοί σήμερα προστατεύονται από την ουλίτιδα, σταματούν τα αέρια του εντέρου και την ξινίλα του στομάχου.


Χρήσιμα μέρη του άκορου

Το ρίζωμα


Που βρίσκουμε τον άκορο

Υπάρχει στη χώρα μας σε λίμνες και ποτάμια και ευδοκιμεί στη Νότια Ασία, Κεντρική και Νότια Αμερική, στην Κεϋλάνη και την Μπούρμπα.

Πρέπει να φυλάσσεται σε γυάλινα δοχεία.


Δραστικές ουσίες άκορου

Στο ρίζωμα του αρωματικού καλαμιού υπάρχει αιθέριο έλαιο με τανίνη και ασαρόνη που είναι ελαφρώς τοξική ουσία με αντιβιοτικές ιδιότητες, σακχαρόζη, μηλικό οξύ, πυριτικό νάτριο, ακορίνη, καλαμίνη, χολίνη και μεθυλαμίνη.


Ιδιότητες και ενδείξεις άκορου

Χωνευτικό για τη δυσπεψία και την γαστρίτιδα

-Τονωτικό

-Ανακουφίζει από τον τυμπανισμό της κοιλιάς και σταματάει τα αέρια εντέρου

-Ανθελμινθικό για τα παράσιτα των εντέρων

-Διουρητικό. Βοηθάει σε ολιγουρίες

-Καταλύει το ουρικό οξύ

-Χρήσιμο για αρθρίτιδες και ρευματισμούς

-Καλό για πονοκέφαλο, υποχονδρία, δυσεντερία και χρόνια καταρροή

-Έχει αφροδισιακές ιδιότητες

-Χρησιμοποιείται ευρέως στη σύγχρονη φυτοθεραπεία ως ηρεμιστικό, καθαρτικό και διουρητικό

-Χρησιμοποιείται στην Αγιουρβέδα για την αντιμετώπιση των παρενεργειών όλων των παραισθησιογόνων

-Το μάσημα του ριζώματος του φυτού μπορεί να προκαλέσει οπτικές παραισθήσεις, πιθανώς λόγω της παρουσίας της αλφα ή βήτα ασαρόνης

-Το Acorus calamus έχει νευροπροστατευτική δράση στο εγκεφαλικό επεισόδιο και στον επαγόμενη νευροεκφυλισμό

-Έχει προστατευτική επίδραση έναντι στην νευροτοξικότητα από το ακρυλαμίδιο

-Οι ρίζες και τα φύλλα του Α. calamus έχουν αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και εντομοκτόνες ιδιότητες

-Χρησιμοποιείται σαν απογαλακτικό για γυναίκες που δεν θέλουν να θηλάσουν.

-Είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο ελέγχου κατά των κροτώνων των βοοειδών.

-Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι β-ασαρόνη αναστέλλει τη λιπογένεση σε κύτταρα και έτσι μειώνει τη συσσώρευση λιπιδίων στα λιποκύτταρα.

Τα προϊόντα του Α. calamus είχαν απαγορευτεί το 1968 ως πρόσθετα τροφίμων και φαρμάκων γιατί υπήρξε μια σύνδεση με καρκινογένεση. Η β-ασαρόνη θεωρείται προκαρκινογόνο όταν υποβάλλεται σε μεταβολική l’-υδροξυλίωση στο ήπαρ. Το κυτόχρωμα Ρ450 στα ηπατοκύτταρα είναι υπεύθυνο για την υδρόλυση από τα ένζυμα που μετατρέπουν την β-ασαρόνη σε γονιδιοτοξική δομή εποξειδίου. Ακόμη και με την ενεργοποίηση αυτών των μεταβολιτών, η καρκινογόνος ικανότητα είναι πολύ χαμηλή λόγω της ταχείας ένωσης των υπολειμμάτων εποξειδίου με υδρολάση. Επιπλέον, ο κύριος μεταβολίτης της β-ασαρόνης είναι το 2,4,5-τριμεθοξυκινναμωμικού οξύ, ένα παράγωγο που δεν είναι καρκινογόνο.


Πώς χρησιμοποιείται ο άκορος

Σαν αφέψημα σε ξινίλες, αεροφαγία, αρθριτικά, και ρευματισμούς βράζουμε 50 γρ σε ένα λίτρο για 3 λεπτά. Σουρώνουμε ύστερα από 10-15 λεπτά. Καλύτερα να το πίνετε μόνο πρωί και μεσημέρι, γιατί το βράδυ προκαλεί άφθονη διούρηση.

Σαν χολαγωγικό βράζετε 3 κουταλιές ψιλοκομμένες ρίζες σε ένα λίτρο νερού μέχρι να μείνει το ένα τρίτο. Το σουρώνετε και πίνετε ένα φλιτζάνι το πρωί και ένα το μεσημέρι για 10 ημέρες. Κάθε μέρα φτιάχνετε καινούριο γιατί βρωμάει άμα μείνει.

Σαν βάμμα (20-30 σταγόνες) δύο φορές την ημέρα κάνει για την αναιμία, για τα αέρια και σαν μικροβιοκτόνο σε τυφοπαρατυφικές λοιμώξεις και για επάλειψη ούλων σε ουλίτιδες.

Σαν κατάπλασμα με οινόπνευμα και ψιλοκομμένο σκόρδο καταπραϋνει τους πόνους σε ρευματισμούς και αρθριτικά και τους πόνους από διαστρέμματα.

Αν μασάτε τη ρίζα ωμή εξαφανίζεται ο βήχας και προστατεύονται τα δόντια από την ουλίτιδα.

Το αρωματικό λάδι χρησιμοποιείται σε χωνευτικά ποτά, βερμούτ και μπαχαρικά, σε αρωματισμό φαρμάκων, σε προϊόντα αρτοποιίας, σε γλυκίσματα, παγωτά, ζυμαρικά, σοκολάτες και σε πολλά ποτά (βενεδικτίνη και πολλά άλλα).

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ