Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΠλαστική ΧειρουργικήΠλαστική μετά από μεγάλη απώλεια βάρους

Πλαστική μετά από μεγάλη απώλεια βάρους

Print Friendly, PDF & Email

Όταν το δέρμα παραμένει χαλαρό και κρεμάει μετά από μεγάλη απώλεια βάρους

Η νοσηρή παχυσαρκία βάζει τους ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, καρδιακά νοσήματα, εγκεφαλικά επεισόδια, χολολιθίαση, γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση, παγκρεατίτιδα, ηπατικές νόσους, αναπνευστικά προβλήματα, σύνδρομο υπνικής άπνοιας, αρθρίτιδα, οσφυαλγία, προβλήματα με τα νεφρά και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Η απώλεια βάρους όχι μόνο μειώνει δραστικά αυτούς τους κινδύνους, αλλά επίσης αυξάνει την ποιότητα της ζωής. Αν και ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει ότι η άσκηση και η δίαιτα συμβάλλουν τα μέγιστα στην απώλεια βάρους, εν τούτοις οι παχύσαρκοι δεν μπορούν να χάσουν βάρος με τις παραδοσιακές μεθόδους για ποικίλους λόγους.

Η βαριατρική χειρουργική, απευθύνεται σε ανθρώπους με νοσηρή παχυσαρκία, αλλά η χειρουργική αποκατάσταση μετά από μεγάλη απώλεια βάρους πρέπει να γίνεται από ειδικούς πλαστικούς χειρουργούς. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που χάνουν βάρος μετά από βαριατρική χειρουργική ελαττώνουν ή εξαφανίζουν τον κίνδυνο για πολλές από τις επιπλοκές που συνοδεύουν την παχυσαρκία. Μετά όμως την βαριατρική χειρουργική για απώλεια βάρους το δέρμα παραμένει χαλαρό και συχνά ‘κρεμάει’. Μετά την απώλεια βάρους οι ασθενείς αυτοί επισκέπτονται τον πλαστικό χειρουργό με σκοπό να αποκαταστήσουν το χαλαρό δέρμα που μπορεί να είναι στην κοιλιά, στην εσωτερική πλευρά των μηρών, στο στήθος και γενικά να διορθώσουν το περίγραμμα του σώματος.


Οι τεχνικές που θα επιλεγούν εξαρτάται από το είδος και την έκταση του προβλήματος:

  • Λιποαναρρόφηση

Η λιποαναρρόφηση είναι μια επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής που ουσιαστικά μπορεί και διαμορφώνει το περίγραμμα του σώματος αφαιρώντας το ανεπιθύμητο λίπος από ορισμένες περιοχές όπως είναι η κοιλιά, τα ισχία, οι γλουτοί, οι μηροί, τα γόνατα, τα μπράτσα, το πηγούνι, ο λαιμός, όπως επίσης και το στήθος στους άνδρες σε περιπτώσεις γυναικομαστίας. Η καινούργια τεχνογνωσία δηλαδή οι υπέρηχοι, η τεχνική tumescent, και η σούπερ-υγρή μέθοδος βοήθησε τους πλαστικούς χειρουργούς να είναι πιο ακριβείς και να επιτυγχάνουν πιο γρήγορη ανάρρωση των ασθενών τους.

Η λιποαναρρόφηση αφαιρεί το λίπος που δεν ανταποκρίνεται στις παραδοσιακές μεθόδους αδυνατίσματος. Το σημαντικότερο όλων είναι οι ρεαλιστικές προσδοκίες, δηλαδή τι θα πρέπει να περιμένει κάποια κάνοντας την επέμβαση.

Οι καταλληλότεροι είναι αυτοί που έχουν καλή αναλογία βάρους/ύψους, καλή ελαστικότητα του δέρματος, και τοπικό λίπος που δεν υποχωρεί με την δίαιτα ή την γυμναστική. Αυτά τα άτομα θα πρέπει να έχουν καλή υγεία και να είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα, σαχαρώδη διαβήτη, κακή κυκλοφορία του αίματος μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Η επέμβαση της λιποαναρρόφησης γίνεται στις κλινικές σε εξωτερική βάση. Εάν αφαιρεθούν μεγάλες ποσότητες λίπους τότε η παραμονή για μια βραδιά στην κλινική μπορεί ν’ απαιτηθεί. Υπάρχει ποικιλία αναισθησιολογικών μεθόδων που χρησιμοποιούμε στην λιποαναρρόφηση. Ο χρόνος που απαιτείται για την επέμβαση εξαρτάται από την έκταση της επιφάνειας του λίπους, τον τύπο της αναισθησίας και το είδος της τεχνικής. Γίνεται μέσω μιας πολύ μικρής τομής απ’ όπου περνά μια πολύ λεπτή κάνουλα που αναρροφά το λίπος που βρίσκεται βαθειά στο δέρμα. Με την βοήθεια της κάνουλας σπάζουν τα λιποκύτταρα και αναρροφούνται προς τα έξω. Η αναρρόφηση γίνεται με τον ειδικό λιποαναρροφητήρα ή με ειδική σύριγγα.

Η βασική τεχνική της λιποαναρρόφησης βελτιώθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια και οι βελτιώσεις αφορούν:

-Την τεχνική tumescent: Σε αυτήν ενίεται ένα υγρό στην περιοχή του λίπους που περιέχει ξυλοκαϊνη που είναι τοπικό αναισθητικό, αδρεναλίνη για σύσπαση των αγγείων και φυσιολογικό ορρό. Αυτό το υγρό βοηθάει στην αφαίρεση του λίπους με μεγαλύτερη ευκολία, ενώ παράλληλα μειώνει την απώλεια του αίματος, τον πόνο και τις μελανιές μετά την επέμβαση.

-Υπέρηχοι (ultrasound-Assisted Lipoplasty (UAL): Απαιτείται ειδική κάνουλα που παράγει υπέρηχους. Καθώς περνά μέσα από τα λιποκύτταρα σπάει τα τοιχώματα τους και ρευστοποιεί το λίπος. Το λίπος εν συνεχεία αφαιρείται με την γνωστή τεχνική. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται για ορισμένες περιοχές του σώματος, όπως είναι η πλάτη, οι μεγάλοι ανδρικοί μαστοί κλπ. Μετά το χειρουργείο ίσως υπάρχουν λίγα υγρά στα σημεία των τομών. Για την σταθεροποίηση της επέμβασης και την πρόληψη του οιδήματος θα πρέπει οι ασθενείς να φορούν τον ειδικό κορσέ για 3 εβδομάδες. Ένα ήπιο τσούξιμο είναι το σημαντικότερο ενόχλημα και ελέγχεται με παρακεταμόλη. Η επάνοδος στις δραστηριότητες γίνεται σταδιακά, ενώ η επάνοδος στην εργασία γίνεται σε μερικές ημέρες μετά το χειρουργείο.

Διαβάστε, επίσης,

Το τοπικό πάχος μπορεί να καταπολεμηθεί

Τα μυστικά για το τέλειο σώμα

Διώξτε τα επίμονα παχάκια χωρίς χειρουργείο

Λιποαναρρόφηση με ραδιοσυχνότητες

Ultherapy

  • Πλαστική Κοιλίας-Κοιλιοπλαστική

Η πλαστική της κοιλίας είναι γνωστή στο περισσότερο κόσμο σαν κοιλιοπλαστική και αφορά την χειρουργική επέμβαση που αφαιρείται το δέρμα και το λίπος που περισσεύει από το μέσο και κατώτερο μέρος της κοιλίας, ενώ παράλληλα τεντώνονται οι μυς του κοιλιακού τοιχώματος. Αυτό που καθορίζει την επιτυχία της επέμβασης είναι η σωστή πληροφόρηση και η κατανόηση εκ μέρους του ασθενούς για το τι μπορεί να του προσφέρει η επέμβαση.

Η επέμβαση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για γυναίκες μετά από εγκυμοσύνες όπου το δέρμα της κοιλίας έχει χαλαρώσει πέρα από το κανονικό και δεν έχει επιστρέψει στο φυσιολογικό. Επίσης, η επέμβαση βοηθά μεγαλύτερα άτομα που έχουν χάσει την ελαστικότητα του δέρματος. Οι ασθενείς που σκοπεύουν να χάσουν βάρος θα πρέπει να αναβάλουν την επέμβαση. Η πλαστική της κοιλίας βελτιώνει την εμφάνιση και την αυτοπεποίθηση, αλλά στα πλαίσια που ορίζουν οι κανόνες της πλαστικής χειρουργικής. Χιλιάδες επεμβάσεις κοιλιοπλαστικής γίνονται κάθε χρόνο με επιτυχία.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιες επιπλοκές που μπορούν να συμβούν, αλλά είναι αντιμετωπίσιμες. Τέτοιες είναι η λοίμωξη, το αιμάτωμα, το ύγρωμα κλπ. Οι ασθενείς που σκέφτονται την επέμβαση αυτή θα πρέπει να ξέρουν ότι η επέμβαση αυτή έχει μια ουλή στο εφηβαίο, αλλά καλύπτεται από το εσώρουχο. Αν το τοπικό λίπος περιορίζεται κάτω από τον ομφαλό τότε ίσως να χρειαστεί μια πιο απλή επέμβαση γνωστή σαν mini κοιλιοπλαστική. Μπορεί επίσης να μπορεί να συνδυασθεί η επέμβαση με λιποαναρρόφηση για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα κοκ. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία σε οργανωμένες κλινικές. Η επέμβαση διαρκεί από 3-4 ώρες, ανάλογα με την δουλειά που χρειάζεται να γίνει κάθε φορά. Ο πλαστικός χειρουργός κάνει μια τομή από ισχίο σε ισχίο πάνω από το εφήβαιο. Μια μικρή τομή γίνεται γύρω από τον ομφαλό για να τον απελευθερώσει. Στην mini κοιλιοπλαστική η τομή είναι μικρότερης έκτασης. Κατά την επέμβαση αποκολλάται το δέρμα και τεντώνεται, ενώ παράλληλα τεντώνονται οι κοιλιακοί μυς. Τις πρώτες ημέρες οι ασθενείς θα νιώθουν λίγο άβολα, μια και θα έχουν ένα αίσθημα τάσεως στην κοιλιά, το οποίο ελέγχεται από απλά παυσίπονα. Θα αρχίσουν να περπατούν το συντομότερο δυνατόν. Συνήθως, παίρνει μερικές εβδομάδες για να νιώσουν, όπως πριν. Πολλοί επιστρέφουν στην εργασία σε 10 ημέρες περίπου.

Διαβάστε, επίσης

Κοιλιοπλαστική

Αν έχετε λίπος στην κοιλιά κινδυνεύετε

  • Πλαστική στήθους στις γυναίκες

Στις γυναίκες γίνεται μείωση και ανόρθωση του στήθους. Η ανάρρωση είναι μικρή και η παραμονή στο νοσοκομείο είναι ένα βράδυ

Διαβάστε, επίσης,

Νέα μέθοδος αυξητικής μαστών

Χειρουργική μείωση μαστών

  • Πλαστική του Ανδρικού στήθους-Γυναικομαστία

Πρόκειται για ένα συχνό πρόβλημα που αφορά τους άνδρες. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 65% των νέων και πάνω από το 40% των ενηλίκων παρουσιάζουν αυτή τη διαταραχή. Η Γυναικομαστία χαρακτηρίζεται από μέτρια έως μεγάλη αύξηση του ανδρικού μαστού. Στις πιο πολλές περιπτώσεις δεν ξέρουμε γιατί συμβαίνει και λέμε ότι είναι αγνώστου αιτιολογίας και στις πιο πολλές φορές βρίσκουμε εναπόθεση λίπους οπότε και μιλάμε για ‘Ψευδογυναικομαστία’. Η διάπλαση του ανδρικού μαστού αρχίζει κατά την εφηβεία από 12- 15 ετών , όπου το στήθος αρχίζει να ‘φουσκώνει’ και ονομάζουμε αυτή την μεταβολή ως ‘Φυσιολογική Γυναικομαστία’. Αυτή η εικόνα υποχωρεί μετά από 1-2 χρόνια. Ένα μικρό ποσοστό περιπτώσεων μπορεί να κρύβει κάποιο νεόπλασμα, σύνδρομο, ή τη χρήση κάποιων φαρμάκων. Γι’ αυτό όλες οι περιπτώσεις θα πρέπει να ελέγχονται με το ιστορικό, τον κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο. Μια Γυναικομαστία εμφανίζεται είτε σαν μια μικρή διόγκωση του αδένα μέχρι έως και μια πολύ μεγάλη αύξηση του μαστού με εναπόθεση λίπους και χαλαρό δέρμα, ‘Γυνακείο στήθος’.

Η αποκατάσταση περιλαμβάνει την αφαίρεση του αδένα αλλά και του λίπους που υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις. Η μέθοδος της Λιποαναρρόφησης αποτελεί την πρώτη τεχνική, στις περιπτώσεις που υπάρχει κυρίως εναπόθεση λίπους. Η δεύτερη τεχνική αφορά την αφαίρεση του αδένα αλλά και του λίπους μέσω μιας μικρής τομής στη θηλαία άλω σε περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλος αδένας και λίπος. Και οι δύο τεχνικές δεν έχουν ορατά σημάδια. Εξαίρεση αποτελεί η πολύ μεγάλη Γυναικομαστία, ‘Γυναικείο στήθος’, όπου η τεχνική είναι κάπως τροποποιημένη. Οι χειρουργημένοι φεύγουν για το σπίτι το επόμενο πρωί αν και μερικοί προτιμούν να φύγουν το ίδιο βράδυ. Φορούν ένα ειδικό γιλέκο λεπτής υφής, για τη σταθεροποίηση της επέμβασης. Η άσκηση και η γυμναστική επιτρέπεται μετά από 3 εβδομάδες.

Διαβάστε, επίσης,

Γυναικομαστία

Διαγνωστική προσέγγιση γυναικομαστίας

  • Εσωτερική επιφάνεια των μηρών-λίφτινγκ μηρών

Η εσωτερική επιφάνεια των μηρών έχει λεπτό δέρμα. Καθώς η ασθενής χάνει βάρος τότε αυτή η περιοχή χαλαρώνει και δημιουργεί αισθητικά προβλήματα. Η τεχνική ονομάζεται λίφτινγκ μηρών και η τομή κρύβεται μέσα στην πτυχή. Η επούλωση παίρνει λίγο παραπάνω, γιατί η τομή όπως είπαμε είναι στην πτυχή και είναι κινητή.

  • Λίφτινκ του κάτω μέρος του σώματος (Lower Body Lift)

Πρόκειται για το λίφτινγκ του κάτω μέρος του σώματος και η τομή γίνεται γύρω-γύρω από το σώμα. Το λίφτινγκ αυτό μπορεί να συνδυασθεί με λιποαναρρόφηση. Είναι μια εκτεταμένη επέμβαση (4-5 ώρες).

  • Λίφτινγκ Βραχιόνων

Το χαλαρό δέρμα δημιουργεί αισθητικό πρόβλημα κυρίως στις γυναίκες (ντύσιμο).Η τομή σ’αυτές τις περιπτώσεις κρύβεται στην εσωτερική πλευρά του βραχίονα. Η επέμβαση μπορεί να συνδυασθεί με σμίκρυνση μαστών.

by PREDICT

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ