Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟγκολογίαΤα κύτταρα που φυσικά φονεύουν τον καρκίνο

Τα κύτταρα που φυσικά φονεύουν τον καρκίνο

Η βιολογική θεραπεία του καρκίνου με τους φυσικούς φονείς κύτταρα (natural killer NK cells)

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD 

Τα κύτταρα φυσικοί φονείς (natural killer NK cells) είναι ένας σχετικά μικρός πληθυσμός (< από 10%) κυκλοφορούντων λεμφοκυττάρων που είναι διαφορετικά από τα Τ και Β λεμφοκύτταρα. Αυτά είναι μέρος της φυσικής άμυνας του οργανισμού που δεν απαιτούν προσκόληση του ξενιστή ή ανοσοποίηση για να δράσουν εναντίον των καρκινικών κυττάρων και των μολυσμένων κυττάρων με ιούς. Σε αντίθεση με τα Τ κύτταρα δεν υπάρχει κομμάτι μνήμης για την ανταπόκριση των φυσικών φονιάδων μετά την επανέκθεση του ξενιστή σε ένα διεγερτικό στόχο (καρκινικό κύτταρα, ιός). Δηλαδή, σε αντίθεση με τα Τ κύτταρα τα natural killer NK cells δεν απαιτούν αναγνώριση από τα μόρια του MHC (μείζον σύστημα ιστοσυμβατότητας) για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα και να προκληθεί λύση του όγκου.  Τα μόρια της τάξεως I MHC, βέβαια στέλνουν ένα αρνητικό ρυθμιστικό σήμα μέσω υποδοχέων στα natural killer NK cells κι έτσι αναστέλλεται η λυτική τους λειτουργία. Έτσι η απώλεια των HLAs (Human Leukocyte Antigen) από τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την θανάτωση των κυττάρων, που στην αντίθετη περίπτωση θα διέφευγαν την ανοσοποιητική αναγνώριση από τα Τ κύτταρα.

Τα κύτταρα φυσικοί φονείς γενικά είναι μεγάλα κοκκώδη λεμφοκύτταρα (CD16+, CD56+) που προέρχονται από τον μυελό των οστών. Βρίσκονται είτε σε μια κυτταρική σειρά διαφορετική από τα Τ κύτταρα ή διαφοροποιούνται σε ένα πρώιμο στάδιο από τα Τ κύτταρα. Δεν εξαρτώνται από τον θύμο αδένα για την ωρίμανσή τους.  Η διέγερση ώριμων natural killer NK cells με INF-α, INF-β και IL-2 αυξάνει τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες.

Πολλές πρωτεϊνες διακρίνουν τα natural killer NK cells και τα Τ και Β λεμφοκύτταρα. Τα ανθρώπινα NK cells εκφράζουν μόρια CD56+ που προάγουν την ενδοκυττάρια προσκόλληση. Τα NK cells, επίσης, εκφράζουν έναν επιφανειακό υποδοχέα για την ανοσοσφαιρίνη, τον FcR/CD16. Σε αντίθεση με τα Τ κύτταρα τα natural killer NK cells δεν εκφράζουν την ανταπόκριση των Τ κυττάρων που οδηγεί σε ειδική αντιγονική ανταπόκριση και δεν εκφράζουν τον CD5, έναν συνυποδοχέα που διεγείρει ένα μόριο-συνδέτη που εκφράζεται από τα Β λεμφοκύτταρα. Έτσι τα κύτταρα φυσικοί φονείς είναι  CD56+, CD16/FcR+, TCR/CD3- και CD5-. Αυτά τα επιφανειακά κυτταρικά χαρακτηριστικά χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση και τον φυσικό διαχωρισμό αυτών των κυττάρων με την κυτταρομετρία ροής και τις ανοσομαγνητικές τεχνικές, αλλά και για την λειτουργική διάκριση μεταξύ των κυττάρων που μεσολαβούν μέσω των κυττάρων NK και μέσω των Τ κυττάρων.

Τα NK-κύτταρα εντοπίστηκαν την δεκαετία του 1970. Παίρνει αρκετό χρόνο προτού τα Τ και Β-κύτταρα αρχίσουν να αντιδρούν εναντίον των ξένων εισβαλομένων ουσιών.

Από την άλλη τα NK-κύτταρα αρχίζουν να τους επιτίθενται ανεξάρτητα, χωρίς περίπλοκες διαδικασίες. Αυτός είναι ο λόγος που τα κύτταρα φονείς θεωρούνται σημαντικά για την προστασία του ανθρώπινου σώματος, ιδιαίτερα από τον καρκίνο.

Τα κύτταρα φονείς έχουν μεγάλο πυρήνα που περιέχει κοκκία. Προτού ενεργοποιηθούν τα κύτταρα, δεν υπάρχουν “κοκκία” και τα κύτταρα φονείς δε μπορούν να σκοτώσουν εισβολείς.  Η επίθεση των κυττάρων φονέων εναντίων των καρκινοκυττάρων ξεκινά με την ανεξάρτητη αναγνώριση των καρκινοκυττάρων και στη συνέχεια σύνδεση με αυτά, όταν τα κοκκία από τα κύτταρα φονείς απελευθερώνονται για να καταστρέψουν τα κύτταρα του καρκίνου άμεσα. Τα κοκκία κολλούν στην επιφάνεια του καρκινοκυττάρου και δημιουργούν πάνω σε αυτή οπές. Το εξωτερικό υγρό εισέρχεται στο κύτταρο του καρκίνου μέσα από αυτές τις οπές προκαλώντας τον θάνατό του. Αρκετά ΝΚ-κύτταρα μπορεί να μάχονται εναντίον του κυττάρου του καρκίνου την ίδια στιγμή. Ένα ΝΚ-κύτταρο μπορεί να επιτίθεται σε δύο κύτταρα καρκίνου την ίδια στιγμή. Μόλις το καρκινοκύτταρο εξοντωθεί, το ΝΚ-κύτταρο ξεκινά επίθεση σε άλλα. Με αυτό τον τρόπο, ένα ΝΚ-κύτταρο καταστρέφει τα κύτταρα του καρκίνου το ένα μετά το άλλο.

Για να νικήσουμε τον πόλεμο και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από μία ασθένεια, πρώτα από όλα πρέπει με κάθε μέσο να απομακρύνουμε κάθε παράγοντα που μπορεί να μας μειώσει την ανοσία. Το άγχος έχει δυνατή επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα και καλός καθημερινός έλεγχος του άγχους είναι πολύ σημαντικός.

Η γήρανση της ανοσίας μας είναι φυσικό επακόλουθο. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να διορθώνουμε την ανοσία μας κρατώντας την σε υψηλά επίπεδα. Εκτός από την φυσική γήρανση, πολλοί ακόμη παράγοντες μειώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα γύρω μας (μόλυνση του αέρα, κάπνισμα, επαγγελματική έκθεση σε κάποιου τύπου χημικά στην εργασία για μεγάλο διάστημα, μείωση της σωματικής άσκησης, ανθυγιεινή διατροφή κ.α)

Γι’ αυτό κρατήστε την ανοσία σας σε υψηλά επίπεδα…

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

 

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Κυτταρική ανοσία στον καρκίνο

Βιολογική θεραπεία του καρκίνου

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ