Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Πεπόνι

Print Friendly, PDF & Email

Είναι καλοκαιρινό φρούτο

Η πεπονιά ανήκει στα Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta), στην οικογένεια Κολοκυνθοειδών (Cucurbitaceae).

Η πεπονιά ή Cucumis melo ή Σικυός ο πέπων ή Πέπων ο κοινός είναι συγγενικό φυτό με την κολοκυθιά, την αγγουριά και την καρπουζιά.

Καλλιεργείται σε θερμές περιοχές της γης για τον νόστιμο καρπό της το πεπόνι. Είναι αναρριχώμενο ή έρπον φυτό με καταγωγή από την Ασία, οι βλαστοί του είναι τριχωτοί, μαλακοί και σχηματίζουν γωνίες. Τα φύλλα της πεπονιάς είναι μεγάλα σχήματος νεφρού ή στρογγυλά και εναλλάσσονται. Τα άνθη της έχουν χρώμα κίτρινο και φύονται στις μασχάλες των φύλλων.

Η καλλιέργεια της πεπονιάς απαιτεί ζέστη, και εδαφική υγρασία. Ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους των εδαφών αλλά είναι απαιτητικό φυτό γι αυτό χρειάζεται λίπανση με κοπριά. Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπορά στην ύπαιθρο όταν το χώμα ζεσταθεί αρκετά. Στη συνέχεια χρειάζεται καλό πότισμα. Μέχρι να ωριμάσουν τα πεπόνια χρειάζονται περίπου 3 μήνες. Επειδή η πεπονιά είναι φυτό επιπολαιόρριζο, χρειάζεται προσοχή όταν αφαιρούνται τα διάφορα ζιζάνια, γιατί μπορεί να προκληθούν ζημιές στο φυτό. Γι αυτό τις περισσότερες φορές η αφαίρεση των ζιζανίων γίνεται με το χέρι.


Είδη πεπονιού

Στην Ελλάδα έχουμε αρκετές ποικιλίες πεπονιάς, ενώ τα παραγόμενα πεπόνια είναι από τα πιο νόστιμα στον κόσμο.

Οι πιο γνωστές ποικιλίες Ελληνικών πεπονιών είναι:

 • Μπανάνες. Πρώιμη ποικιλία με καρπούς κιτρινωπούς, συνήθως σφαιρικού και μικρού μεγέθους. Αρκετά αρωματικά και καλής ποιότητας.
 • Αργείτικες. Παράγουν τα γνωστά αργείτικα πεπόνια εξαιρετικής ποιότητας. Η σάρκα τους είναι λευκοπράσινη ή κιτρινοπράσινη γλυκιά και σχετικά σκληρή.
 • Κρεμαστά χειμωνιάτικα. Όψιμη ποικιλία, με σφαιρικό ή ωοειδή καρπό και πρασινωπή σάρκα. Καλλιεργείται σε περιοχές της Πελοποννήσου.
 • Κουνέλια. Οι καρποί της είναι αρωματικοί μετρίου ή μεγάλου μεγέθους. Η φλούδα τους είναι κίτρινη ή πορτοκαλί και η σάρκα λευκοκίτρινη.
 • Θρακιώτικο. Ποικιλία τοπικής προέλευσης επί αιώνες παραγόμενη στην ακριτική περιοχή του νομού Έβρου αποκλειστικά οικολογική χωρίς λιπάσματα, φυτοφάρμακα, αρδεύσεις κλπ. H ποικιλία “Χρυσή Κεφαλή” ή πεπόνι Θράκης είναι μοναδική και παράγεται με προστατευόμενο σπόρο.

Σε μικρότερες εκτάσεις καλλιεργούνται ακόμα τα πεπόνια του Άργους,  τα μοσχάτα, τα λουτίφια κ.ά.

Εξαιρετικά νόστιμα είναι επίσης τα ξερικά πεπόνια (δεν ποτίζονται συχνά), που, αν και μικρότερα σε μέγεθος, υπερτερούν σε γεύση, αλλά δεν τα βρίσκουμε εύκολα στην αγορά.


Οι ευρεγετικές ιδιότητες του πεπονιού

 • Το πεπόνι βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο και στην αύξηση της διούρησης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό.
 • Το κάλιο μπορεί να παρεμποδίσει και τη δράση της LDL (κακής) χοληστερόλης.
 • Η βιταμίνη C και η β – καροτίνη που περιέχει, του προσδίδουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, αποτρέπουν την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών και συμβάλλουν στην προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου.
 • Επιπρόσθετα η β – καροτίνη και η βιταμίνη Α που περιέχει συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, στην αποφυγή της γήρανσης και στην ενίσχυση της όρασης.
 • Το πεπόνι περιέχει αδενοσίνη, η οποία αποτελεί ισχυρό αντιπηκτικό και βοηθά στην αραίωση του αίματος και στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων.
 • Επιπλέον, περιέχει ένα ένζυμο την υπεροξειδική δισμουτάση, το οποίο πιστεύεται ότι έχει ευεργετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τέλος, αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης, μειώνει το στρες, καταπολεμά την αϋπνία και βοηθά στον περιορισμό της βλάβης που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες.


Θρεπτικά συστατικά πεπονιού

Τα πεπόνια είναι πλούσια πηγή καροτίνης και βιταμίνης C. Όσο πιο ώριμο είναι το πεπόνι, τόσο περισσότερο αυξάνεται η περιεκτικότητα του σε β-καροτίνη. Όλες οι ποικιλίες πεπονιού έχουν χαμηλά επίπεδα νατρίου, αλλά τροφοδοτούν με πολύ καλά επίπεδα καλίου. Υπάρχουν, επίσης, μερικά ιχνοστοιχεία.

Θρεπτικά συστατικά πεπονιού

Ενέργεια

35 kcal

Υδατάνθρακες

8,36 g

Λίπος

0,28 g

Πρωτεϊνη

0,88 g

Νερό

89,78 g

Βιταμίνη Α

322 mcg

Βιταμίνη Β1

0,04 mg

Βιταμίνη Β2

0,02 mg

Βιταμίνη Β3

0,57 mg

Βιταμίνη C

42,20 mg

Φυλλικό οξύ

17 mcg

Ασβέστιο 

11 mg

Σίδηρος

 

Μαγνήσιο

11 mg

Κάλιο 

309 mg

Φώσφορος

17 mg

Διαβάστε, επίσης,

Υγιεινά ροφήματα

Τροφές φάρμακα

Πώς πρέπει να τρώγονται τα φρούτα

Συντήρηση τροφίμων

Οι καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές

www.emedi.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες

Τραγανά συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες Νόστιμα συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τα συκώτια είναι φορτωμένα με πολλά θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, σίδηρο και βιοτίνη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ