Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΕνεργοποιημένα από τη λεμφοκίνη κύτταρα φονείς

Ενεργοποιημένα από τη λεμφοκίνη κύτταρα φονείς

Print Friendly, PDF & Email

Κύτταρα με τα οποία ο οργανισμός φυσικά εξολοθρεύει τον καρκίνο

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD 

Στη βιολογία, τα κύτταρα φονείς που ενεργοποιούνται από τη λεμφοκίνη (επίσης, γνωστά ως κύτταρα LAK-Lymphokine-Activated Killer  Cells) είναι λευκά αιμοσφαίρια που έχουν διεγερθεί για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα. 

Εάν τα λεμφοκύτταρα καλλιεργηθούν με την παρουσία ιντερλευκίνης 2, αυτό οδηγεί σε ανάπτυξη των κυττάρων LAK-Lymphokine Activated Killer Cells που είναι κυτταροτοξικά για τα καρκινικά κύτταρα.


Μηχανισμός δράσης των LAK

Έχει δειχθεί ότι τα λεμφοκύτταρα, όταν εκτίθενται σε Ιντερλευκίνη 2, είναι ικανά να λύουν καρκινικά κύτταρα, τόσο τα πρωτοπαθή όσο και τα μεταστατικά. Τα LAK κύτταρα ανταποκρίνονται στις λεμφοκίνες, ιδιαίτερα  στην IL-2, με λύση κυττάρων όγκου που είναι ανθεκτικός στη δραστικότητα των ΝΚ (φυσικοί φονείς) κυττάρων.

Ο μηχανισμός των κυττάρων LAK είναι διαφορετικός από εκείνον των φυσικών φονικών κυττάρων, επειδή μπορούν να λύουν κύτταρα που τα κύτταρα ΝΚ δεν μπορούν. Επίσης, τα κύτταρα LAK είναι, επίσης, σε θέση να ενεργούν ενάντια σε κύτταρα που δεν παρουσιάζονται από το μείζον σύμπλεγμα ιστοσυμβατότητας (MHC). Τα κύτταρα LAK είναι ειδικά για τα καρκινικά κύτταρα και δεν εμφανίζουν δραστικότητα έναντι των φυσιολογικών κυττάρων. 


Θεραπεία του καρκίνου με κύτταρα LAK

Τα LAK κύτταρα, μαζί με την χορήγηση  IL-2 έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου σε ανθρώπους.

Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτών των κυττάρων είναι ότι προκαλούν λύση σε όλα τα καρκινικά κύτταρα (αυτόλογα, συγγενή ή αλλογενή). Είναι ενεργοποιημένα κύτταρα που προέρχονται από δύο πήγές: τα Τ κύτταρα και τα ΝΚ κύτταρα. Τα ΝΚ είναι η πρωτογενής πηγή των κυττάρων φονέων που ενεργοποιούνται σε διέγερση με υψηλές δόσεις IL-2. Μετά την έκθεση στην IL-2 σε μία μέρα περίπου τα ενεργοποιημένα από τη λεμφοκίνη κύτταρα φονείς είναι κυτταροτοξικά για τα καρκινικά κύτταρα που δεν είναι ευαίσθητα στα κύτταρα ΝΚ φυσικούς φονείς. Τα Τ κύτταρα, επίσης, ενεργοποιούν τα κύτταρα LAK. Οι κυτταροτοξικοί μηχανισμοί των κυττάρων LAK είναι ίδιοι με αυτούς των ΝΚ κυττάρων και των κυτταροτοξικών Τ κυττάρων.

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Τα κύτταρα που φυσικά φονεύουν τον καρκίνο

Βιολογική θεραπεία του καρκίνου

Κυτταρική ανοσία στον καρκίνο

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΝα πίνετε μπύρα κάνει καλό
Επόμενο άρθροΚυαμισμός
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ