Σάββατο, 15 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΔιατροφήΓλιστρίδα και υγεία

Γλιστρίδα και υγεία

Χρήσιμες πληροφορίες για την αντράκλα

 

Η Portulaca oleracea ή γλιστρίδα ή βυστρίδα ή αντράκλα ή αδράχνη ή πορτουλάκη ή ανδρικλίδα ή τρέβλα ή χοιροβότανο υπάρχει αγρια ή καλλιεργημένη.

Ανήκει στα αγγειόσπερμα στην οικογένεια PORTULACACEAE

Φτιάχνει την πιο νόστιμη ελληνική σαλάτα.

Η Portulaca oleracea ή γλιστρίδα, μπορεί να φθάσει τα 40 εκατοστά σε ύψος.

Είναι ετήσιο φυτό, διακλαδισμένο, απλωτό.

Τα φύλλα είναι προμήκη έως αντωοειδή, σαρκώδη, λεία, τα κατώτερα αντίθετα, τα ανώτερα επαλάσσοντα.

Τα άνθη είναι μικρά, κίτρινα που ανοίγουν το πρωί και έχουν 5 πέταλα αντωοειδή και 2 σέπαλα. Οι καρποί ωοειδής, γεμάτοι από χιλιάδες μικρούς, μαύρους, γυαλιστερούς σπόρους.

Πρόκειται για λαχανικό με πολλές βιταμίνες.

Τα φύλλα του τρώγονται ωμά σε σαλάτες και είναι πολύ δροσιστικά. Ψημένα, όπως το σπανάκι αποτελούν λαχανικό εκλεπτυσμένου γούστου.

Επίσης, τα φύλλα της μπορούν να ξεραθούν και να φυλαχθούν για τσάι.


Γλιστρίδα-Θρεπτική αξία ανά 100 g 

-Ενέργεια 84 kJ (20 kcal)

-Υδατάνθρακες-3,39 g

-Λίπος-0,36 g

-Πρωτεΐνη-2,03 g

-Βιταμίνες

Βιταμίνη A-1320 IU

Θειαμίνη (Β1)-(4%)

Ριβοφλαβίνη (Β2)-(9%), 0,112 mg

Νιασίνη (Β3)-(3%), 0,48 mg

Βιταμίνη Β6-(6%), 0,073 mg

Φυλλικό οξύ (Β9)-(3%), 12 μg

Βιταμίνη C-(25%), 21 mg

Βιταμίνη Ε-(81%)

-Μέταλλα

Ασβέστιο-(7%),65 mg

Σίδηρος-(15%), 1,99 mg

Μαγνήσιο-(19%), 68 mg

Μαγγάνιο-(14%)

Φώσφορος-(6%), 44 mg

Κάλιο-(11%), 494 mg

Ψευδάργυρος, (2%), 0,17 mg

-Άλλα συστατικά

Νερό 92.86 g

Μονάδες

μg = μικρογραμμάρια 

mg = χιλιοστόγραμμα

IU = διεθνής μονάδες

Περίπου σαράντα ποικιλίες  σήμερα καλλιεργούνται.


Δραστικές ουσίες αντράκλας

Μηλικό ασβέστιο, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία.

Η αντράκλα περιέχει περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (άλφα-λινολενικό οξύ, ιδίως) από ό, τι οποιαδήποτε άλλο φυλλώδες λαχανικό. Η Γλιστρίδα έχει 0,01 mg / g  εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA), ένα εξαιρετικό ποσό της EPA για μια  φυτική πηγή. Το ΕΡΑ είναι ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που βρίσκεται, κυρίως, στα ψάρια, ορισμένα φύκια, και τους σπόρους λιναριού. Περιέχει, επίσης, βιταμίνες (κυρίως βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη), και κάποιες βιταμίνες του συμπλέγματος Β και καροτενοειδή), καθώς και διατροφικά μέταλλα, όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο. Επίσης, περιέχει δύο τύπους βηταλαϊνης που είναι αλκαλοειδείς χρωστικές, τις βητακυανίνες  κοκκινωπές (ορατές στο χρωματισμό των μίσχων) και τις κίτρινες βηταξανθίνες (ορατές στα λουλούδια και στα φύλλα). Και οι δύο αυτοί τύποι χρωστικής είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και έχουν βρεθεί ότι έχουν αντιμεταλλαξιγόνες ιδιότητες.

100 γραμμάρια φρέσκα φύλλα αντράκλας (περίπου μισό φλιτζάνι) περιέχουν 300 έως 400 mg α-λινολενικού οξέος. Ένα φλιτζάνι (250 ml) μαγειρεμένων φύλλων περιέχει 90 mg ασβεστίου, 561 mg καλίου, και περισσότερο από 2,000 IUs  βιταμίνης Α. Μισο φλιτζάνι φύλλα αντράκλα περιέχει  910 mg οξαλικών, μιας ένωσης που εμπλέκεται στο σχηματισμό των λίθων των νεφρών. Ωστόσο, πολλά λαχανικά, όπως το σπανάκι, επίσης μπορεί να περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις  οξαλικών. Η μαγειρεμένη γλιστρίδα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά κατά 27%, το οποίο είναι σημαντικό, διατηρώντας τα διατροφικά οφέλη μιας υγιεινής διατροφής.

Η αντράκλα, η οποία έχει αναπτυχθεί σε θερμό και ξηρό περιβάλλον, μεταβαίνει στην φωτοσύνθεση χρησιμοποιώντας τον μεταβολισμός οξέων τύπου Crassulaceae (οδό CAM): Τη νύχτα τα φύλλα παγιδεύουν διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μετατρέπεται σε μηλικό οξύ και, την ίδια μέρα, το μηλικό οξύ μετατρέπεται σε γλυκόζη. Όταν η συγκομιδή γίνει νωρίς το πρωί, τα φύλλα έχουν δέκα φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μηλικό οξύ και έχει πιο πικάντικη γεύση, ενώ  όταν η συγκομιδή γίνεται αργά το απόγευμα είναι πιο γλυκιά.

Ma Chi Xian ονομάζεται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και περιέχει νοραδρεναλίνη, άλατα ασβεστίου, ντοπαμίνη, μηλικό οξύ, κιτρικό οξύ, γλουταμινικό οξύ, ασπαραγικό οξύ, νικοτινικό οξύ, αλανίνη, γλυκόζη, φρουκτόζη, και σακχαρόζη.


Ιδιότητες και ενδείξεις γλιστρίδας

  • Τονωτικό
  • Διουρητικό
  • Ανθελμινθικό και ταινιοκτόνο (όταν βράσετε τους σπόρους)
  • Ορεκτικό (Γλιστρίδα έφαγε και δεν χορταίνει)
  • Αυξάνει την ταχύτητα λόγου και την ευφράδεια (γλιστρίδα έφαγες;)
  • Ευεργετικό για την κολίτιδα, τις αμοιβάδες και τις πέτρες στη χολή
  • Αφροδισιακή
  • Όταν τρώτε το καλοκαίρι αντράκλα καθαρίζει το αίμα και χαμηλώνει η πίεση του αίματος.
  • Ο φρέσκος χυμός του φυτού μαζί με λίγο μέλι, ανακουφίζει από βήχα και εξωτερικά γίνεται λοσιόν για φλογώσεις, εγκαύματα και πληγές.
  • Σταματάει τον πονοκέφαλο από τη δίψα και τη ζέστη.
  • Θεραπεύει τα στομαχικά έλκη και τις παθήσεις ουροδόχου και χολής και τα μάτια.
  • Σταματάει την αιμορραγία.
  • Ο χυμός αντράκλας μαζί με ροδέλαιο δίνεται σε πληγές στο στόμα, φλεγμονές των ούλων και στην περιοδοντίτιδα σε χαλαρά δόντια.
  • Σε μέρη που δεν υπάρχει νερό, για να μην διψούν οι άνθρωποι βάζουν δύο-τρία φύλλα αντράκλα κάτω από τη γλώσσα τους και αντέχουν στη δίψα.
  • Τα κλωνιά και τα φύλλα της, καθώς και οι σπόροι της γίνονται αφέψημα.
  • Οι βητακυανίνες βελτιώνουν τα ελλείμματα γνωστικής λειτουργίας
  • Τα ομοϊσοφλαβονοειδή που περιέχει έχουν κυτταροτοξική δραστηριότητα για τέσσερις κυτταρικές σειρές στον καρκίνο. 
  • Η γλιστρίδα είναι αποτελεσματική θεραπεία για τό στοματικό ομαλός λειχήνα και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των τσιμπημάτων των εντόμων και τα δαγκώματα φιδιών, για τις πληγές, για τη βακτηριακή δυσεντερία, τη διάρροια, τις αιμορροΐδες, την αιμορραγία μετά τον τοκετό, και την εντερική αιμορραγία.
  • Η Portulaca oleracea αφαιρεί αποτελεσματικά τη δισφαινόλη Α από τα μολυσμένα τρόφιμα και τα ποτά.
  • Η γλιστρίδα παρέχει κάλυψη του εδάφους και  σταθεροποιεί την υγρασία του εδάφους. Οι βαθιές ρίζες της φέρνουν  υγρασία και θρεπτικά συστατικά που τα φυτά μπορούν να χρησιμοποιούν (οικολογική διευκόλυνση). Είναι γνωστό ως ευεργετική ζιζάνιο.
  • Ένα βραστάρι φτιαγμένο με σπόρους βρασμένους μέσα σε γάλα, βοηθά την πίεση, χαλαρώνει τα νεύρα και φέρνει γαλήνη για να απολαύσετε την ηδονή του έρωτα.

Παρενέργειες γλιστρίδας

Αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για εκείνους με σοβαρά προβλήματα πέψης.

Διαβάστε, επίσης,

Γλυστρίδα

Επικίνδυνη ουσία σε αντικείμενα γενικής χρήσεως

Παγκοσμιοποίηση και καρκίνος

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ