Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΌζοι σε ρευματολογικές παθήσεις

Όζοι σε ρευματολογικές παθήσεις

Print Friendly, PDF & Email

Διαφορική διάγνωση όζων σε ρευματολογικές παθήσεις

Όζοι σε συστηματικές και ρευματολογικές παθήσεις:

Όζοι του Heberden. Οζώδης διόγκωση, αμφοτερόπλευρα, πλευρικά, στις εκτατικές επιφάνειες των τελικών φαλαγγοφαλαγγικών αρθρώσεων των δακτύλων, συνέπεια διογκώσεων χόνδρου και οστεοφύτων, συνήθως, σε γυναίκες μεταεμμηνοπαυσιακά. Μέγεθος μπιζελιών, λίγο αλγώδεις σε πίεση, μη μετατοπιζόμενοι (εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα)

Όζοι του Bouchard. Οζίδια με διάχυτη ατρακτοειδή διόγκωση των μέσων φαλαγγοφαλαγγικών αρθρώσεων των δακτύλων, με διόγκωση και της αρθρικής μεμβράνης (εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα)

Ρευματοειδείς όζοι. Όζοι υποδόριοι, πάνω από τις προεξοχές των οστών, στους εκτατικούς τένοντες ή εξωαρθρικά, μεγέθους μέχρι και γροθιάς στα σημεία μηχανικής καταπόνησης π.χ πηχεοκαρπική ή στον αγκώνα (ρευματοειδής αρθρίτιδα)

Όζοι ουρικής αρθρίτιδας. Όζοι που είναι αποθέσεις κρυστάλλων ουρικού οξέος στα πτερύγια αυτιών, αλλά και στα χέρια, πόδια και αγκώνες. Μικροί, σκληροί, συχνά κίτρινοι όζοι σε ερυθρό δέρμα (ουρική αρθρίτιδα)

Γάγγλιο. Είναι κυστική νεοδημιουργία που ξεκινά από άρθρωση, τένοντα ή έλυτρο. Προτιμά την εκτατική επιφάνεια των πηχεοκαρπικών, των άκρων ποδιών, το γόνατο και τα δάκτυλα των ποδιών. Είναι τεταμένος, γεμάτος όζος, μεγέθους μπιζελιού έως μήλου, με κλυδασμό, με καλώς μετατοπιζόμενο πάνω από αυτό δέρμα. Το μέγεθος μεταβάλλεται ανάλογα με την φόρτιση και η θεραπεία γίνεται με έγχυση στερεοειδούς ή χειρουργική αφαίρεση.

Διαβάστε, επίσης,

Oστεοαρθρίτιδα

Διάγνωση ασθενειών από τα χέρια

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Ουρική αρθρίτιδα

Αν έχετε αυξημένο ουρικό οξύ

Τι είναι το γάγγλιο

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ