Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΑποφύγετε το φθόριο

Αποφύγετε το φθόριο

Μπορεί η προσθήκη φθορίου στο γάλα να βελτιώσει την υγεία των δοντιών των παιδιών; 

 

Η συζήτηση για τους κινδύνους του φθορίου είναι στην επικαιρότητα για πάνω από έξι δεκαετίες και παρά το γεγονός ότι οι μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι το φθόριο είναι ένα επικίνδυνο, τοξικό δηλητήριο που συσσωρεύεται στο σώμα μας, ενώ είναι αναποτελεσματικό στην πρόληψη της τερηδόνας, τώρα συζητείται και η προσθήκη του στο γάλα.

Το φθόριο μπορεί, επίσης, να δημιουργήσει μια κατάσταση ανεπάρκειας ασβεστίου από κατακρήμνιση του ασβεστίου από το διάλυμα. Αυτό προκαλεί χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, καθώς και συσσώρευση λίθων ασβεστίου και κρυστάλλων στις αρθρώσεις και τα όργανα. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να αποδειχθεί μοιραίο σε τυχόν προσθήκη φθορίου σε γάλα που είναι πλούσιο σε ασβέστιο

Πολλές μελέτες, επίσης, δείχνουν ότι το φθόριο μειώνει το IQ των παιδιών και προκαλεί εγκεφαλική βλάβη γιατί μειώνει τους υποδοχείς ακετυλοχολίνης, προκαλεί βλάβη στον ιππόκαμπο και προάγει το σχηματισμό πλακών β-αμυλοειδούς (η κλασσική ανωμαλία του εγκεφάλου στην ασθένεια Alzheimer), προκαλεί μείωση της περιεκτικότητας του νευρικού συστήματος σε λιπίδια, βλάβη στα κύτταρα Purkinje και έξαρση των βλαβών που προκαλούνται από τυχόν έλλειψη ιωδίου, προκαλεί εξασθένηση του αμυντικού ανοσοποιητικού συστήματος και αναστέλλει την παραγωγή αντισωμάτων, αυξάνει την πρόσληψη αλουμινίου και τη συσσώρευση του φθορίου στην επίφυση. Ακόμη αυξάνει την απορρόφηση μολύβδου, διαταράσσει τη σύνθεση κολλαγόνου, αυξάνει την απορρόφηση του μαγγανίου, το οποίο συνδέεται επίσης με μείωση του δείκτη νοημοσύνης των παιδιών. Η συχνή φθορίωση προκαλεί κατάγματα των οστών, γενετική βλάβη και κυτταρικό θάνατο, καρκίνο και κυρίως στα οστά (οστεοσάρκωμα), αρθρίτιδα, σοβαρά προβλήματα στα μάτια και τύφλωση, διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς, αδρανοποιεί 62 ένζυμα και επιφέρει μυϊκές διαταραχές.

Μετά την εξέταση των διαθέσιμων στοιχείων, το μόνο λογικό συμπέρασμα είναι ότι οι κίνδυνοι για την υγεία από το φθόριο υπερβαίνουν κατά πολύ τα οριακά οδοντιατρικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει.

Για παράδειγμα, η επιστήμη είναι πολύ σαφής σχετικά με τα εξής:

Το φθόριο δρα ως ένα συσσωρευτικό δηλητήριο και δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα «θρεπτικό συστατικό». Δεν προσφέρει οφέλη για το ανθρώπινο σώμα.

Η έκθεση για πολλούς μπορεί να φτάσει εύκολα σε τοξικά επίπεδα. Για παράδειγμα, στη δηλητηρίαση θα πρέπει να καταναλωθεί ένα μικρή ποσότητα φθορίου από την οδοντόκρεμα. Εν τω μεταξύ, μόνο ένα ποτήρι φθοριωμένο νερό μπορεί να περιέχει αυτή την ποσότητα φθορίου.
Το φθόριο είναι ένα αθροιστικό δηλητήριο που έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως βλάβες στα οστά, τον εγκέφαλο και το ενδοκρινικό σας σύστημα.
Η τερηδόνα μπορεί να προληφθεί με άλλα μέσα εκτός της φθορίωσης, αποφεύγοντας έτσι τις δυσμενείς επιδράσεις του φθορίου.
Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι η πρόσληψη φθορίου σε μορφή συμπληρωμάτων δεν μειώνει τις κοιλότητες στα πρώτα δόντια, και μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει βλάβη των δοντιών.
• Όταν το hydrofluorosilicic οξύ προστίθεται σε νερό, πάνω από 99% πηγαίνει στο περιβάλλον.

Αυτό που πραγματικά προκαλεί την τερηδόνα και την παιδική παχυσαρκία;

Τα ζαχαρούχα ποτά και οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες!
 
Τα γλυκά ποτά και οι χυμοί φρούτων με ζάχαρη αυξάνουν τον κίνδυνο τερηδόνας και μπορεί να προκαλέσουν οδοντική διάβρωση, η οποία είναι μια κατάσταση ανεξάρτητη από τη μικροβιακή δράση που είναι υπεύθυνη για τις κοιλότητες των δοντιών. Σε αντίθεση με την τερηδόνα, η διάβρωση των δοντιών είναι μια διαδικασία απασβέστωσης, η οποία, με την πάροδο του χρόνου, διαλύει κυριολεκτικά τα δόντια σας.
 
Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η υγεία των δοντιών

Τα τρόφιμα να είναι φυσικά, μη επεξεργασμένα, και οργανικά (δεν πρέπει να περιέχουν ζάχαρη, εκτός από λίγο μέλι ή σιρόπι σφενδάμου ή στέβια). 

Οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε τοπικά, βιολογικά και εποχιακά τρόφιμα.

Αν έχετε μια βέλτιστη διατροφή, χωρίς επεξεργασμένα τρόφιμα και ζάχαρη από τη βρεφική ηλικία, μπορείτε να είστε  σίγουροι ότι δεν θα κάντετε κοιλότητες στα δόντια από την τερηδόνα.

Το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα δεν θα σας χαρίσουν υγιή δόντια αν δεν ξεκινήσετε μια υγιεινή διατροφή σήμερα.

Τα σακχαρούχα ποτά, η ζάχαρη, το σιρόπι καλαμποκιού, η φρουκτόζη, ή οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη, είναι μεταξύ των χειρότερων ενόχων για την παχυσαρκία και τα συναφή προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες. Τα σακχαρούχα ποτά είναι, επίσης, η κύρια αιτία της τερηδόνας. Και μην ξεχνάτε να πίνετε φιλτραρισμένο νερό της βρύσης. Εάν αισθάνεστε πραγματικά την ανάγκη για ένα ανθρακούχο ποτό, δοκιμάστε ανθρακούχο μεταλλικό νερό με χυμό λεμονιού.

Επίσης, πολλοί θεωρούν ότι μόνο το πλήρες γάλα είναι το πιο υγιεινό. Όσο χαμηλότερη είναι η περιεκτικότητά του σε λιπαρά, τόσο πιο επεξεργασμένο και λιγότερο υγιεινό είναι.
 
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι ‘αυτό: το φθόριο δεν κάνει καλό στην υγεία. Το φθόριο είναι χημικό που έχει αποδεδειγμένη αναπτυξιακή νευροτοξικότητα. Μάλιστα, όπως λέγεται υπάρχουν στοιχεία για αποχρωματισμό και κηλίδωση των δοντιών των εφήβων που δείχνουν την υπερβολική έκθεση στο φθόριο.

Γιατί;

Διαβάστε, επίσης,

Οι βιταμίνες για τα δόντια

Η μαγειρική σόδα σαν φάρμακο

Φροντίδα δοντιών αναλόγως της ηλικίας των παιδιών

Φθόριο και υγεία

Το φθόριο

Οικολογική οδοντόκρεμα από σοκολάτα

Διατροφή για τον υποθυρεοειδισμό

Παγκοσμιοποίηση και καρκίνος

Υγεία των δοντιών

Παιδική και εφηβική παχυσαρκία

Η ζάχαρη βλάπτει την υγεία

Η στρατηγική της οικογένειας για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Φροντίδα δοντιών αναλόγως της ηλικίας των παιδιών

Προβιοτικά για καλή στοματική υγιεινή

Χρήσιμες συμβουλές για τη διατροφή σας

Κανόνες στοματικής υγιεινής για τα παιδιά

Πρόσθετα τροφίμων

Η ζάχαρη του μέλλοντος είναι η στέβια

Κόψτε τη ζάχαρη στα παιδιά σας

Οικιακά φίλτρα νερού

Παγκοσμιοποίηση και καρκίνος

Είναι ένοχη τελικά η ασπαρτάμη;

Χρήσιμες πληροφορίες για τη φρουκτόζη

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η ενημέρωση των καρκινοπαθών

Η ενημέρωση των καρκινοπαθών. Ένας από τους πιο δύσκολους ρόλους ενός Ογκολόγου είναι η ενημέρωσή τους για την ασθένειά τους Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ