Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Φακίδες

Οι φακίδες είναι συχνές σε ανοιχτόχρωμα δέρματα

Οι φακίδες, ICD-10 L81.2 είναι συστάδες συμπυκνωμένης μελανίνης που είναι πιο συχνά ορατές σε άτομα με ανοιχτή χροιά δέρματος. Μια φακίδα ονομάζεται, επίσης, εφελίδα. Στις φακίδες δεν υπάρχει αυξημένος αριθμός  κυττάρων που παράγουν μελανίνη (μελανοκύτταρα), αλλά αυξημένη παραγωγή μελανίνης. Αυτό τις διακρίνει από τις  κρεατοελιές.

Οι φακίδες δεν έχουν γενετικό υπόβαθρο.  Ωστόσο, ο αριθμός των φακίδων είναι γενετικά καθοριζόμενος και σχετίζεται με την παρουσία της παραλλαγής του γονιδίου MC1R υποδοχέα της μελανοκορτίνης-1. Ο σχηματισμός των φακίδων πυροδοτείται από την έκθεση στο ηλιακό φως. Η έκθεση στην ακτινοβολία UV-B ενεργοποιεί τα μελανοκύτταρα για να αυξήσει την παραγωγή μελανίνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει φακίδες για να γίνει πιο σκούρα και πιο ορατή.

Οι φακίδες, κατά κύριο λόγο, εμφανίζονται στο πρόσωπο, αν και μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε σημείο του δέρματος που εκτίθενται στον ήλιο, όπως τα χέρια ή τους ώμους. Υψηλές συγκεντρώσεις μελανίνης κάνουν τις φακίδες να πολλαπλασιάζονται και να καλύπτουν ολόκληρη μια  περιοχή του δέρματος, όπως το πρόσωπο. Οι φακίδες είναι σπάνιες σε βρέφη, και βρίσκονται, συνήθως, σε παιδιά πριν την εφηβεία. Μετά την έκθεση στον ήλιο, οι φακίδες θα επανεμφανιστούν εάν έχουν αλλοιωθεί με κρέμες ή λέιζερ και δεν γίνεται προστασία από τον ήλιο, αλλά ξεθωριάζουν με την ηλικία, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Οι φακίδες δεν είναι μια διαταραχή του δέρματος, αλλά οι άνθρωποι με φακίδες έχουν γενικά χαμηλότερη συγκέντρωση μελανίνης, και είναι επομένως πιο ευαίσθητοι στις επιβλαβείς επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας. Προτείνεται ότι οι άνθρωποι των οποίων το δέρμα έχει την τάση να κάνει φακίδες να αποφεύγουν την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και να χρησιμοποιούν αντηλιακό, ακόμη και το χειμώνα.

Τύποι φακίδων

Εφελίδα είναι μια φακίδα που είναι επίπεδη και με ανοιχτό καφέ ή κόκκινο χρώμα και σβήνει με τη μείωση της έκθεσης στον ήλιο. Οι εφελίδες είναι πιο συχνές στα άτομα με ανοιχτή χροιά δέρματος, αν και παρατηρούνται σε άτομα με μια ποικιλία αποχρώσεων του δέρματος. Η τακτική χρήση αντηλιακού μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξή τους.

Οι κηλίδες από τον ήλιο, όπως οι πανάδες μοιάζουν με μεγάλες φακίδες, αλλά εμφανίζονται, μετά από χρόνια έκθεση στον ήλιο. Οι κηλίδες είναι πιο συχνές σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.


Πρόληψη φακίδων

Τα μέτρα που αποσκοπούν στην πρόληψη φακίδων

1.         χρήση αντηλιακών με SPF (Sun Protection Factor) 30

2.         χρήση καπέλου μεγάλου

3.         χρήση στον ήλιο προστατευτικής ενδυμασίας (πουκάμισα, μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια)

4.         αποφυγή των ωρών αιχμής του ήλιου από 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ.

5.         παραμονή στη σκιά και σε κλειστούς χώρους.

Άτομα με γνωστή κληρονομική τάση για φακίδες θα πρέπει να ξεκινήσουν προστασία από τον ήλιο νωρίς στην παιδική ηλικία. Μεγάλο μέρος του ήλιου και της UV βλάβης του δέρματος εμφανίζεται συχνά, ενώ τα παιδιά είναι κάτω των 18 ετών.

Οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα, είναι πιο επιρρεπείς σε ηλιακά εγκαύματα και φακίδες και έχουν, επίσης, γενικά μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Οι φακίδες μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημείο του ευαίσθητου δέρματος που είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε ηλιακά εγκαύματα που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος.


Ποια είναι η θεραπεία για τις φακίδες;

Αρκετές ασφαλείς και αποτελεσματικές μεθόδους είναι διαθέσιμες για να βοηθήσουν στην εξαφάνιση των πανάδων. Συχνά,  ένας συνδυασμός θεραπειών απαιτείται για καλύτερα αποτελέσματα. Για να μην επανεμφανιστούν μετά από οποιαδήποτε θεραπεία απαιτείται αντηλιακή προστασία.

1.         Λευκαντικές κρέμες: Προϊόντα που περιέχουν υδροκινόνη άνω του 2% μπορεί να βοηθήσουν να  εξαφανιστούν οι φακίδες, εφόσον εφαρμόζονται με συνέπεια για μερικούς μήνες.  Οι κρέμες λεύκανσης είναι πιο αποτελεσματικές σε συνδυασμό με την αποφυγή και τη προστασία από τον ήλιο.

2.         Ρετινοειδή: Μερικές φορές χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλες κρέμες λεύκανσης, τα ρετινοειδή, όπως η τρετινοΐνη (οξύ βιταμίνης Α, Retin-A), η Tazarotene και  το αδαπαλένιο για μία περίοδο αρκετών μηνών.

3.         Κρυοχειρουργική: Το υγρό άζωτο στο γραφείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ορισμένων τύπων φακίδων. Δεν ανταποκρίνονται σε ψύξη ή υπερθέρμανση όλα τα σημεία του δέρματος.

4.         Αγωγή με λέιζερ: Πολλαπλοί τύποι λέιζερ μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της εμφάνισης των φακίδων με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Όπως η κρυοχειρουργική, αυτό είναι μια απλή και ασφαλής διαδικασία με υψηλό ποσοστό επιτυχίας και χαμηλό κίνδυνο ουλών ή αποχρωματισμό του δέρματος.

5.         Θεραπείες έντονου παλμικού φωτός: Είναι μια άλλη μέθοδος για αποχρωματισμό και αφαίρεση των φακίδων. Αυτό δεν είναι μια αληθινή τεχνική λέιζερ, αλλά μια έντονη πηγή φωτός.

6.         Χημικές θεραπείες με οξέα φρούτων: Μπορούν, επίσης να βοηθήσουν.

Τα καλύτερα προϊόντα για τις δυσχρωμίες δέρματος

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις δυσχρωμίες δέρματος

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Η βελανιδιά

Διαφορική διάγνωση κηλίδων του δέρματος

Ιπποφαές

Δερμοαπόξεση

Απαλλαγείτε από τις γεροντικές κηλίδες

Χλόασμα

Χρήσιμες συμβουλές για τα αντηλιακά

Τέλειο πρόσωπο με μακιγιάζ

Οι τρόποι για να απαλλαγείτε από τις πανάδες

Περιποίηση προσώπου ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΑν έχετε κάλους
Επόμενο άρθροΕπαναστατικό πλυντήριο ρούχων
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Smoothie με ποικιλία μούρων

Smoothie με ποικιλία μούρων. Αυτό το smoothie με μούρα είναι μια τέλεια καλοκαιρινή απόλαυση. Είναι δροσιστικό, υγιεινό και γευστικό Smoothie με ποικιλία μούρων ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 φλιτζάνια βιολογικά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ