Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΚαρδιολογίαΣύγχρονη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας

Σύγχρονη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας

Θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας

Η θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκεια με τη χρήση ιών και γονιδίων.

Ανοίγει ο δρόμος  σε νέες, πρωτοποριακές θεραπείες για μία νόσο που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μία ασθένεια κατά την οποία η καρδιά δεν μπορεί πλέον να αντλήσει αρκετό αίμα για να το διοχετεύσει στο υπόλοιπο σώμα. Αυτό συμβαίνει διότι οι καρδιακοί μυς χαλαρώνουν (όπως και όλοι οι υπόλοιπη στο σώμα) με την πρόοδο της ηλικίας και χάνουν την βασική τους λειτουργία και ικανότητα.

Στις κλινικές μελέτες που συνολικά συμμετέχουν συνολικά 224 ασθενείς στους οποίους θα χορηγηθεί ένα ζωντανός ιός (αδενοϊός) που σαν «δούρειος ίππος» θα μεταφέρει στην καρδιά των ασθενών το αντίγραφο ενός γονιδίου που ονομάζεται SERCA2a. Αυτό, φέρεται να κωδικοποιεί μία πρωτεΐνη η οποία ρυθμίζει τη συστολή και τη διαστολή της καρδιάς, κατά την άντληση αίματος.

Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου και το Νοσοκομείο Ρόγιαλ Μπρόμπτον, το γονίδιο που θα εισαχθεί στον οργανισμό των ασθενών θα παραμείνει ενεργά για αρκετούς μήνες ή και χρόνια και θα παράγει αυτές τις πρωτεΐνες που βοηθούν την καρδιά στην ικανότητα άντλησης αίματος, δηλαδή στην αποκατάσταση της καρδιακής λειτουργίας.

Η πρώτη κλινική δοκιμή θα διεξαχθεί στο Νοσοκομείο Ρόγιαλ Μπρόμπτον που βρίσκεται στο Λονδίνο καθώς και στο Εθνικό Νοσοκομείο Γκόλντεν Τζουμπιλί στη Γλασκώβη. Σε αυτή τη δοκιμή θα συμμετέχουν 200 άτομα από διαφορετικά καρδιολογικά κέντρα. Οι επιστήμονες θα βάλουν με μία ένεση από το πόδι τον ιό στην καρδιά (όπως γίνεται η επέμβαση με το μπαλονάκι).

Η δεύτερη δοκιμή θα πραγματοποιηθεί στα νοσοκομεία Χάρφιλντ Πάπγουορθ και θα περιλαμβάνει μόνο 24 βρετανούς ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια οι οποίοι ζουν ήδη με «τεχνητή καρδιά».

Αν και τα αποτελέσματα αναμένονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, οι επιστήμονες που σχεδίασαν τις κλινικές δοκιμές σπεύδουν να ενημερώσουν ότι «για να περάσει η τεχνική στο γενικό πληθυσμό ως θεραπεία ρουτίνας, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ακόμη».

Η μέθοδος θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής ασθενών που εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της καρδιακής ανεπάρκειας, όπως είναι η δύσπνοια και η εύκολη και έντονη κόπωση που μάλιστα επιδεινώνονται ραγδαία.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την καρδιακή ανεπάρκεια

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την καρδιακή ανεπάρκεια

Διαβάστε, επίσης,

Η εκτύπωση καρδιάς είναι πραγματικότητα

Τι εξελίξεις περιμένουμε στην Καρδιοχειρουργική

Κυάνωση

Αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια

Χρήσιμες πληροφορίες για τα γενετικά τεστ

Η νέα θεραπεία

Ιατρική του μέλλοντος

Γονιδιακή θεραπεία

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο βενζόη

Αιθέριο έλαιο βενζόη. Τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο βενζόης ή μοσχολίβανου στην υγεία και οι εφαρμογές της στην ιατρική Αιθέριο έλαιο βενζόη ή μοσχολίβανο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ