Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΦάρμακαΤα ηρεμιστικά προκαλούν άνοια

Τα ηρεμιστικά προκαλούν άνοια

Το πρόβλημα με τα ηρεμιστικά

Με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ συσχετίζεται η παρατεταμένη χρήση βενζοδιαζεπινών, μιας ευρέως συνταγογραφούμενης κατηγορίας ηρεμιστικών, αγχολυτικών και υπνωτικών φαρμάκων.

Η διεθνής έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal.

Οι βενζοδιαζεπίνες αντικατέστησαν τα βαρβιτουρικά στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Δυστυχώς, όμως αν και η χρήση τους δεν πρέπει να είναι μακροχρόνια, λόγω της εθιστικής και εξαρτησιογόνου φύσης τους, πολλές φορές γίνονται αντικείμενο κατάχρησης.

Οι βενζοδιαζεπίνες: Valium (διαζεπάμη), Χanax (αλπραζολάμη), Restoril (τεμαζεπάμη), Rivotril (clonazepam), Serax (οξαζεπάμη), Ativan (λοραζεπάμη), Halcion (τριαζολάμη), είναι μερικά από τα μέλη  αυτής της κατηγορίας  φαρμάκων. Το κύριο διακριτικό χαρακτηριστικό μεταξύ τους είναι η ταχύτητα έναρξης και η διάρκεια της δράσης. Αυτά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άγχους, των μυϊκών σπασμών, την αϋπνία ή ακόμη και την κατάθλιψη. Δρουν με προσάρτηση σε υποδοχείς στον εγκέφαλο και με αναστολή λειτουργίας σε αυτά τα συγκεκριμένα νευρικά κύτταρα. Αν αυτοί οι συγκεκριμένοι νευρώνες πυροδοτηθούν προκαλούν άγχος, πανικό, διέγερση και αϋπνία ή επιληπτικές κρίσεις και τότε αυτά τα χάπια ανακουφίζουν.

Το πρόβλημα είναι ότι η συνεχής χρήση αυτών των χαπιών, μερικές φορές, προκαλεί χειρότερα προβλήματα από ό, τι το σύμπτωμα για το οποίο απαιτείται ιατρική συνταγή. Τα ηρεμιστικά  θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο αν υπάρχει σαφής διάγνωση και τα οφέλη υπερτερούν των πιθανών κινδύνων. Με λίγες εξαιρέσεις θα πρέπει να λαμβάνονται οι βενζοδιαζεπίνες από αρκετές ημέρες έως αρκετές εβδομάδες και στη συνέχεια να σταματούν. Μελέτες έχουν δείξει ότι μετά από αρκετές εβδομάδες, λόγω των προσαρμοστικών αλλαγών στον εγκέφαλο, τα επίπεδα του άγχους, η κατάθλιψη, η αϋπνία και ο μυϊκός τόνος επιστρέφουν στα επίπεδα προ της θεραπείας. Η έρευνα, επίσης, έχει δείξει ότι η παρατεταμένη χρήση των βενζοδιαζεπινών επιδεινώνει το άγχος και την κατάθλιψη. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες των ηρεμιστικών  περιλαμβάνουν την απώλεια μνήμης, την έλλειψη συντονισμού και, αυξημένο κίνδυνο για ατυχήματα, γνωστικά προβλήματα και εθισμό, ιδίως σε εκείνους που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λόγω της προηγούμενης διαταραχής εθισμού ή οικογενειακό ιστορικό. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πολλές παρενέργειες, όπως σύγχυση και έλλειψη συντονισμού που προκαλούν πτώσεις, και  άνοια.

Για το άγχος, τη διαταραχή πανικού, τις διαταραχές του ύπνου και την κατάθλιψη, όπου, συνήθως, απαιτείται θεραπεία μεγαλύτερης διάρκειας υπάρχουν φαρμακολογικές εναλλακτικές λύσεις που είναι ασφαλείς και μη εθιστικές. Η γνωστική θεραπεία, έχει δειχθεί να είναι ανώτερη από τις βενζοδιαζεπίνες για τη θεραπεία πολλών συναισθηματικών προβλημάτων.

Η διακοπή βενζοδιαζεπινών σε άτομα που τις έχουν λάβει για περισσότερο από μερικούς μήνες θα πρέπει να γίνεται σταδιακά και υπό ιατρική επίβλεψη. Ξαφνική διακοπή μπορεί να προκαλέσει σοβαρό σύνδρομο στέρησης το οποίο αρχίζει σε μία έως αρκετές ημέρες και μπορεί να δημιουργήσει νευρικότητα, άγχος, αϋπνία, υπέρταση, αίσθημα παλμών, έμετο και επιληψία. Είναι συχνά δύσκολο να διακριθούν τα συμπτώματα απόσυρσης από την υποτροπή των αρχικών ψυχιατρικών συμπτωμάτων. Σε μερικούς ανθρώπους που έχουν λάβει βενζοδιαζεπίνες για  μακρά περίοδο, υπάρχει ένα σύνδρομο παρατεταμένης στέρησης, με ανησυχητικές γνωστικές, νευρολογικές και άλλες διαταραχές που σε ορισμένες μπορεί να διαρκέσουν πολλούς μήνες.

Διαβάστε, επίσης,

Βαλεριάνα

Υπνωτικά για χρήση στο νοσοκομείο

Τρομώδες παραλήρημα

Τι πρέπει να προσέχετε όταν παίρνετε αγχολυτικά και ηρεμιστικά

Πασιφλόρα

Θεραπευτική γιόγκα για την κατάθλιψη

Σταματήστε να δίνετε αγχολυτικά και αντιψυχωσικά για την άνοια

Γιατί όλοι οι Έλληνες παίρνουν αγχολυτικά

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εγκεφαλικά τσιπ σε ανθρώπους

Εγκεφαλικά τσιπ σε ανθρώπους. Εγκεφαλικά εμφυτεύματα που θα επιτρέπουν στους ανορώπους να ελέγχουν συσκευές μέσω της σκέψης τους Το τσιπ εγκεφάλου Neuralink του Elon Musk Η...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ