Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΤο τεμπέλικο μάτι

Το τεμπέλικο μάτι

Η αδράνεια του ματιού

Το τεμπέλικο μάτι μπορεί να αναφέρεται:

  • Στην αμβλυωπία, μια οπτική διαταραχή στην οποία ο εγκέφαλος μερικώς ή ολικώς αγνοεί  το ένα μάτι
  • Στον στραβισμού, που είναι η πιο συχνή αιτία της αμβλυωπίας, και στην οποία τα μάτια κοιτάνε σε διαφορετικές κατευθύνσεις
  • Στην πτώση βλεφάρου, με πτώση του άνω ή κάτω βλεφάρου

Συνήθως, όμως το τεμπέλικο μάτι αναφέρεται στην αμβλυωπία

Το τεμπέλικο μάτι είναι μια πάθηση της παιδικής ηλικίας που εμφανίζεται όταν η όραση στο ένα μάτι δεν αναπτύσσεται σωστά.

Αυτό σημαίνει ότι το παιδί μπορεί να δει σαφώς λιγότερο από το ένα μάτι και να στηρίζεται περισσότερο στο «καλό» μάτι.

Ο ιατρικός όρος για το τεμπέλικο μάτι είναι η αμβλυωπία, ICD-10 Η53.0 .

Ένα τεμπέλικο μάτι είναι μια ασυνήθιστη, αλλά σίγουρα δεν είναι σπάνια πάθηση. Υπολογίζεται ότι 1 στα 50 παιδιά θα έχουν αμβλυωπία. Η διάγνωση γίνεται γύρω στην ηλικία των τεσσάρων.


Πώς μπορώ να ξέρετε αν το παιδί σας έχει  τεμπέλικο μάτι;

Τα παιδιά με ένα τεμπέλικο μάτι έχουν συνήθως προβλήματα με την ακρίβεια δεν μπορούν να κρίνουν την απόσταση μεταξύ των αντικείμενων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το ένα μάτι μοιάζει διαφορετικό από το άλλο (στραβισμός). Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να παραπονούνται ότι δεν μπορούν να δουν, από το ένα μάτι. Άνθρωποι με αμβλυωπία έχουν επίσης προβλήματα στη διόφθαλμη όραση, όπως η περιορισμένη αντίληψη του στερεοσκοπικού βάθους και συνήθως δυσκολεύονται να δουν τις τρισδιάστατες εικόνες. Ωστόσο, η αντίληψη του βάθους από όπως το μέγεθος και η αντίληψη της κίνησης παραμένουν φυσιολογικές.


Αίτια αμβλυωπίας

Τα μάτια λειτουργούν σαν μια φωτογραφική μηχανή. Μια εικόνα έρχεται μέσα από το φακό σε κάθε μάτι και προσπίπτει στο φωτοευαίσθητο στρώμα του ιστού που ονομάζεται ο αμφιβληστροειδής. Ο αμφιβληστροειδής μετατρέπει την εικόνα σε νευρικά σήματα που στέλνονται στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος στη συνέχεια συνδυάζει τα σήματα από κάθε μάτι σε μια τρισδιάστατη εικόνα.

Στο τεμπέλικο μάτι ο εγκέφαλος αγνοεί την εικόνα  από το ένα μάτι. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά από προβλήματα στα μάτια, όπως ο στραβισμός (όταν τα μάτια δεν είναι στην ίδια κατεύθυνση) ή στη διαφορά στην ποιότητα της όρασης μεταξύ των ματιών – για παράδειγμα, στη μυωπία.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της όρασης στον προσβεβλημένο οφθαλμό.

Η αμβλυωπία έχει τρεις βασικές αιτίες:

  • Στραβισμός
  • Διαθλαστικές ανωμαλίες (υψηλός βαθμούς μυωπίας, υπερμετρωπίας, ή αστιγματισμού στο ένα ή και στα δύο μάτια)
  • Ο συγγενής καταρράκτης

-Στραβισμός 

Είναι μια κατάσταση στην οποία τα μάτια δεν είναι ευθυγραμμισμένα. μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στην όραση σε αποκλίνων στραβισμό  λόγω της διαφοράς μεταξύ των εικόνων που προβάλλονται στον εγκέφαλο από τα δύο μάτια. Στους ενήλικες μπορεί να υπάρχει διπλή όραση (διπλωπία). Ο εγκέφαλος των παιδιών, μπορεί πιο εύκολα να προσαρμοστεί καταστέλλοντας την εικόνα  από το ένα μάτι, εξαλείφοντας την διπλωπία. Ο στραβισμός αντιμετωπίζεται με  γυαλιά,  ενθάρρυνση της χρήσης του αμβλυωπικού ματιού με κάλυψη του καλού και εφαρμογή σταγόνων ατροπίνης για θόλωση της όρασης στο καλό μάτι.  Χειρουργικές ή μη χειρουργικές μέθοδοι, γίνονται ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα του στραβισμού.

Ανωμαλίες διάθλασης

Η διαθλαστική αμβλυωπία μπορεί να προκύψει από ανισομετρωπία (άνιση διαθλαστικό σφάλμα μεταξύ των δύο ματιών). Το μάτι που παρέχει στον εγκέφαλο μια σαφέστερη εικόνα γίνεται συνήθως το κυρίαρχο μάτι. Η εικόνα στο άλλο μάτι είναι θολή, η οποία οδηγεί σε ανώμαλη ανάπτυξη κατά το ήμισυ του οπτικού συστήματος. Η διαθλαστική αμβλυωπία είναι συνήθως λιγότερο σοβαρή από ό, τι ο στραβισμός. Διαθλαστική διόρθωση γίνεται, συνήθως με τη χρήση των φακών επαφής, γιατί τα γυαλιά απαιτούν διαφορετικούς φακούς.

Συχνά, η αμβλυωπία συνδέεται με ένα συνδυασμό ανισομετρωπίας και στραβισμού.

-Συγγενής καταρράκτης ή θολερότητα του κερατοειδούς.

Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η αμβλυωπία μπορεί να γίνει μόνιμη, ακόμη και μετά τη διόρθωση της θολερότητας.  Μερικές φορές, η βλεφαρόπτωση δυσκολεύει την όραση η οποία μπορεί να προκαλέσει αμβλυωπία γρήγορα. Η αμβλυωπία μπορεί να είναι μια επιπλοκή του αιμαγγειώματος.


Παθοφυσιολογία αμβλυωπίας

Η αμβλυωπία είναι ένα αναπτυξιακό πρόβλημα στον εγκέφαλο. Το μέρος του εγκεφάλου που παίρνει τη λήψη εικόνων από το προσβεβλημένο μάτι δεν διεγείρεται σωστά και δεν αναπτύσσεται πλήρως το οπτικό δυναμικό του.


Πότε να ζητήσετε ιατρική συμβουλή σε τεμπέλικο μάτι

Το τεμπέλικο μάτι μπορεί να διαγνωσθεί με την οφθαλμολογική εξέταση  πριν το παιδί πάει στο σχολείο  και στη συνέχεια με περαιτέρω εξετάσεις, τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια.


Θεραπεία στο τεμπέλικο μάτι

Το βασικό πρόβλημα διορθώνεται χρησιμοποιώντας γυαλιά για να διορθώσει τον στραβισμό. Το παιδί τότε ενθαρρύνεται να χρησιμοποιεί το προσβεβλημένο μάτι και πάλι. Αυτό μπορεί να γίνει με κλείσιμο του ματιού και χρησιμοποιώντας σταγόνες ατροπίνης για να επηρεαστεί προσωρινά η όραση στο ισχυρό μάτι.

Η θεραπεία είναι αποτελεσματική, αλλά απαιτούνται πολλοί μήνες.

Οι σταγόνες ατροπίνης μπορεί να δημιουργήσουν οζίδια στο μάτι.

Παρά το γεγονός ότι το καλύτερο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται εάν η θεραπεία ξεκινήσει πριν την ηλικία των 8, η έρευνα έχει δείξει ότι τα παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών και ορισμένοι ενήλικες μπορούν να παρουσιάσουν βελτίωση στον πάσχοντα οφθαλμό. Παιδιά 9-11 που φορούν ένα patch στο μάτι και κάνουν διάφορες ασκήσεις  τέσσερις φορές την ημέρα παρουσιάζουν βελτίωση σε σχέση με τα παιδιά που δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Τα παιχνίδια στον υπολογιστή, μπορεί να βοηθήσουν.

Η επαναλαμβανόμενη διακρανιακή μαγνητική διέγερση μπορεί να βελτιώσει την προσωρινή ευαισθησία αντίθεσης και την χωρική ανάλυση στο τεμπέλικο μάτι ενηλίκων.

Τέλος, το δημοφιλές παιχνίδι Tetris που έχει τροποποιηθεί έτσι ώστε κάθε μάτι βλέπει ξεχωριστά τα συστατικά του παιχνιδιού μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης σε ενήλικες.

Διαβάστε, επίσης,

Μυωπία

Αν το παιδί σας έχει τεμπέλικο μάτι

Χρήσιμες συμβουλές για τα μάτια σας

Βιταμίνες για τα μάτια

Κρανιοσυνοστέωση

Bλεφαρόπτωση

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία

Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία. Καλύτερος και πιο ξεκούραστος ύπνος με βότανα που εξασφαλίζουν και υγεία και ευεξία. Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία Να...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ