Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΛαπαροσκοπική σπονδυλοδεσία από Έλληνες γιατρούς

Λαπαροσκοπική σπονδυλοδεσία από Έλληνες γιατρούς

Πρωτοποριακή τεχνική σε σπονδυλολίσθηση     

Νέα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο στην αντιμετώπιση εκφυλιστικών παθήσεων της σπονδυλικής στήλης δημιούργησε ομάδα Ελλήνων γιατρών εφαρμόζοντας πρωτοποριακή τεχνική σε 12χρονη!

Ο κύριος Βασίλης  Λυκομήτρος (Ορθοπαιδικός- Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης) και ο Ιωάννης Πολυθοδωράκης  (Νευροχειρουργός– Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης), ο κύριος Δημήτρη Παπαδημητρίου Γενικός Χειρουργός και ο κύριος Γιώργος  Χηνόπουλος Γενικός Χειρουργός πραγματοποίησαντην την πρώτη  λαπαροσκοπική σπονδυλοδεσία που πραγματοποιείται σε παιδί παγκοσμίως.

Η  12 χρονη έπασχε από  Σπονδυλολίσθηση, μια πάθηση που πλήττει το 12% των παιδιών παγκοσμίως και η οποία αναγκάζει τον τελευταίο σπόνδυλο της μέσης (Ο5) να ολισθαίνει πάνω στο ιερό (Ι1) οστούν και τη λεκάνη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να «φεύγει» η μέση από τη θέση της και να «γλιστράει» μπροστά, πιέζοντας τα νεύρα κι έτσι ο κορμός χάνει την ισορροπία του, με αποτέλεσμα τον πόνο καιτη δυσκινησία. Η κατάσταση της μικρής ασθενούς επιδεινωνόταν συνεχώς με αποτέλεσμα να πονά καθημερινά και να κινδυνεύει με παράλυση.

Λόγω του νεαρού της ηλικίας της  οι θεράποντες ιατροί αποφάσισαν να εφαρμόσουν την πρωτοπόρα τεχνική λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων που θα είχε στην περίπτωσή της, όπως ελάχιστη απώλεια αίματος, άμεση  κινητοποίηση και μείωση της βλάβης των ιστών.

Η καινοτόμα επέμβαση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Αθήνα από τέσσερις Έλληνες γιατρούς και η 12χρονη μαθήτρια σήμερα χαίρει πλέον άκρας υγείας, ενώ  παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματα της στο σχολείο. 

Σύμφωνα με τους γιατρούς η πρωτοποριακή τεχνική είναι συνδυασμός Λαπαροσκοπικής Πρόσθιας Δισκεκτομής και Διαδερμικής Οπίσθιας Σπονδυλοδεσίας για ανάταξη μεγάλου (4ου) βαθμού Σπονδυλολίσθησης.

Η επέμβαση έγινε σε τρία στάδια την ίδια ημέρα:

Στο πρώτο στάδιο έγινε μέσω μικρών τομών (πάχους 1,5 εκατοστών)  του δέρματος εκτομή των οπίσθιων διαρθρώσεων των Ο5 και Ι1 σπονδύλων και απελευθέρωση των νεύρων και διαδερμική τοποθέτηση των σταθεροποιητικών βιδών στα οστά των σπονδύλων από τον Ορθοπεδικό.

Στο δεύτερο στάδιο έγινε η λαπαροσκοπική προσπέλαση δια της κοιλίας στην πρόσθια επιφάνεια της Σπονδυλικής Στήλης.

Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο ολοκληρώθηκε η οπίσθια διαδερμική σπονδυλοδεσία.

Η τεχνική της λαπαροσκοπικής σπονδυλοδεσίας

Μέσα από  τέσσερις μικρές τρύπες, οι γιατροί πέρασαν ειδική κάμερα για να έχουν εικόνα στις οθόνες τους, γεγονός που βοήθησε εξαιρετικά στη μεγάλη ακρίβεια των κινήσεων και την αποφυγή επιπλοκών. Με ειδικά, επίσης, λαπαροσκοπικά εργαλεία έγινε προετοιμασία των αγγείων και των σπονδύλων και τέλος τοποθετήθηκε στο μεσοσπονδύλιο διάστημα που βρισκόταν ο χαλασμένος δίσκος,  ειδικός κλωβός προκειμένου να αποκατασταθεί το ύψος και η θέση των σπονδύλων ανατάσσοντας την σπονδυλολίσθηση. Στη συνέχεια μέσα από δύο μικρές τομές στην οπίσθια επιφάνεια του κορμού τοποθετήθηκαν τέσσερεις βίδες και δύο ειδικοί ράβδοι ολοκληρώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο την σταθεροποίηση της 12χρονης και την επέμβαση. Όλη η διαδικασία έγινε χωρίς να χρειασθεί να γίνει μετάγγιση αίματος και η μικρή ασθενής σηκώθηκε  και περπάτησε την δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα.

Τα πλεονέκτημα της πρωτοπόρας τεχνικής δηλ. συνδυασμός λαπαροσκοπικής και διαδερμικής, σε σχέση με το ανοιχτό χειρουργείο είναι πολλά και ασύγκριτα υπέρ του ασθενή.

Συγκεκριμένα η νέα τεχνική:

  • Γίνεται με μικρές χειρουργικές οπές
  • Απαιτεί μικρότερο χρόνο νοσηλείας
  • Έχει γρήγορη ανάρρωση
  • Χρειάζεται λιγότερο ή καθόλου αίμα
  • Απαιτεί μεγάλη εμπειρία
  • Απαιτεί ιδιαίτερη τεχνική μετεκπαίδευση

Συνήθως χρειάζονται δυο μέρες νοσηλείας και η ανάρρωση είναι πολύ πιο γρήγορη, αφού οι κακώσεις στους μύες και στα υπόλοιπα μαλακά μόρια είναι ελάχιστες.

Η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις εκφυλιστικές και τραυματικές δισκοπάθειες με ένδειξη σπονδυλοδεσίας.

Η ομάδα των Ελλήνων γιατρών είχε πραγματοποιήσει την ίδια επέμβαση σε 12 ενήλικες ασθενείς τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά πέραν της συγκεκριμένης επέμβασης η εμπειρία των μελών της  στις χειρουργικές Τεχνικές Ελάχιστης Παρεμβατικότητας είναι μεγάλη καθότι τις εφαρμόζουν από το 2004.

Διαβάστε, επίσης,

Σύνδρομο ιππουρίδας

Κάκωση νωτιαίου μυελού

Η κύφωση

Όλοι οι τρόποι για να θεραπεύσετε τον πόνο στη μέση

Αντιμετωπίστε την οσφυαλγία χωρίς φάρμακα

Θερμική νευρόλυση

Σκολίωση

Πρώιμη διάγνωση βλαβών σπονδυλικής στήλης στο έμβρυο

Δισκοπλαστική

Διώξτε τον πόνο από τη μέση και τον αυχένα

Σύνδρομο Morquio

Δισχιδής ράχη

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ